tisdag, maj 05, 2009

"Betalt för att kritisera det fria ordet"...

av TOR BILLGREN

I ett bittert blogginlägg berättar Ruben Agnarsson idag att han blivit intervjuad av tidningen Dagen om det forskningsprojekt på Malmö Högskola, som syftar till att granska tidningens framställning av islam: "Det skall bli spännande att se vad Dagen skriver om det faktum att en forskare får betalt för att kritisera det fria ordet."

Han skriver verkligen så: "betalt för att kritisera det fria ordet". Som att det på något sätt skulle vara märkligt eller kontroversiellt att bedriva forskning kring medier, åsikter, politiska partier, riksdagsmotioner, demontrationsbanderoller, eller vad som helst som har sin grund i yttrandefriheten. Agnarsson tycker att det är bra med det fria ordet, men han har glömt att man också kan tvingas ta ansvar och stå för det man yttrat. Den kritiska hållningen till forskningsprojektet grundar sig just i en stark ovilja att ta detta ansvar.

Istället för att bemöta forskningen i sak, lägger tidningen stor möda på att misskreditera forskaren som ligger bakom projketet, samt ledamöterna i det frikyrkliga forskningsråd som bidragit till finansieringen av det. I en krönika i Journalisten (som för övrigt innehåller trevliga referenser till denna blogg) beskriver journalisten Andreas Ekström hur Världen Idag "från Malmö högskola begärt ut snart sagt vartenda kvitto och övrigt papper som har med forskaren Kristian Steiner att göra. Här gäller det att hitta något, vad som helst, som kan undergräva Kristian Steiners trovärdighet."

Detta är den vanliga proceduren på Världen Idag. Exempel: Inför ett inslag i TV3 2005 som problematiserade religiös indoktrinering i fosterfamiljer, försökte Agnarsson undergräva programmets trovärdighet genom att angripa programledaren Robert Aschberg för något som hans farfar påståtts göra – nämligen finansierat den ryska revolutionen... (tyvärr funkar inte Världen Idag-länkarna i inlägget längre). Detta med Aschbergs farfar är för övrigt något Agnarsson har varit inne på vid fler tillfällen, senast förra året, läs här.

Att en granskning av Världen Idags framställning av islam är angelägen underströks senast igår, då utrikesredaktören Mats Tunehag i ett blogginlägg helt utan kommentar eller kontext citerade en BBC-text om en video som avslöjar hur en arabisk kunglighet torterar en man. Kolla inlägget själv och fundera över vad det kan tänkas finnas för underliggande poäng med att publicera det på det sätt Tunehag gör.

4 Comments:

Anonymous Anders said...

Lite kul att han refererar till Världen Idag som en representant för det "fria ordet". Detta sagt om en tidning som filtrera varje filer genom ett åsiktsfilter.

tisdag, maj 05, 2009 11:04:00 em  
Anonymous Anders said...

SORRY, SAMMA KOMMENTAR minus typos

Lite kul att han refererar till Världen Idag som en representant för det "fria ordet". Detta sagt om en tidning som filtrerar varje nyhet genom ett åsiktsfilter.

tisdag, maj 05, 2009 11:06:00 em  
Anonymous Anonym said...

VI är minst lika pk som ni homofiljävlar när det gäller musseballarna och övriga vidriga jävla rasfrämlingar.

Varför får annars tex inte ND killen som är leg tandläkare plats på blaskan?

/Randor

onsdag, maj 06, 2009 1:52:00 fm  
Blogger Bilbo said...

Nazister är idioter det är ett faktum!

onsdag, maj 06, 2009 11:59:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home