onsdag, maj 06, 2009

Dagens storsinta hållning mot Världen Idag

av TOR BILLGREN

– De handlar djupt omoraliskt i sättet de smutskastar mig, är forskaren Kristian Steiners kommentar på hur Världen Idag hanterar faktumet att han studerar hur de framställer islam på ledarsidan. Både Steiner och Ruben Agnarsson är idag intervjuade i Dagen.

Kristian Steiner fick [...] av misstag ett internt e-postmeddelande mellan ledarskribenterna där det spekulerades kring vem som skulle ha finansierat forskningen. Bland annat antyds att muslimska grupper och vänstergrupper skulle vilja smutskasta tidningen på det här sättet.
– Men det fick vi ju sedan svar på, säger Världen idags ansvarige utgivare Ruben Agnarsson.
– Pengarna kom från Frikyrkliga forskningsrådet. Innan vi visste det var det bara spekulationer.
Kristian Steiner sökte medel till sin forskning hos Frikyrkliga forskningsrådet, och fick 42 500 kronor för att avsluta sin studie om Världen idag och gå vidare med andra tidningar. En summa som enligt Steiner är liten i perspektivet av vad hela forskningen kostar.


Världen Idag känner sig helt uppenbart svikna och förtalade av Dagen. Det är som att Agnarsson plötsligt har glömt bort den storsinthet och generositet Dagen har visat gentemot sin kristna tidningskollega de senaste åren. I regel brukar nämligen Dagen undvika att skriva om Världen Idags värsta misstag och felbedömningar. Några exempel:

- Dagen skrev inte ett ord om den ytterst pinsamma incidenten när Världen Idag råkade publicera en antijudisk debattartikel förra sommaren.

- Dagen har inte gått närmare in på de senaste årens turbulens i tidningens redaktionsledning. (Exempel här och här.)

- Dagen har inte kommenterat Världen Idags skandalösa och omoraliska hållning gentemot Åke Green och hans resa till en repressiv och odemokratisk stat där homosexualitet är förbjudet, för att inspirera regeringsföreträdare och religiösa organisationer i kampen mot den enda kraften som kan förbättra villkoren för homosexuella i landet.

Dagen väljer alltså ofta att skona Världen Idag istället för att göra vad man kan förvänta sig av en tidning som skriver om vad som händer och sker i den kristna världen. Och det kanske är bäst så...