onsdag, maj 20, 2009

Hey hey guy...

av BENGT HELD

Att jag gillar eurodisco, tysk disco och italodisco från 1980-talet är ingen hemlighet för mina vänner och bekanta. Nu vet några av er andra också det. :-)

Men det här blir inte någon musikrecension, det lovar jag. Istället vill jag skriva, eftersom jag nyss lyssnat på en samlings-CD med italiensk disco, att de som var först och testade nya saker i den HBT-politiska kampen, det kan vara politik, musik, teater etc. förtjänar en eloge. Tex. Ken Laszlo från Italien som gjorde låten "Hey, hey guy" 1984. För 25 år sedan. En utmanande låt då, att sjunga om två män som gillar varann. Ja, mer än gillar.

Det blev en flopp i de flesta länder, det var svårt då att få en hit om två bögar som är förälskade i varann. Men det blev också en kultlåt bland många som likt mig gillar synthdisco från 1980-talet. Några år senare, 1986, fick Ken Laszlo en välförtjänt hit i många länder med låten Tonight.

En del kanske vill berömma mig och Tor för att vi driver den här bloggen. Vi är tacksamma för berömmet givetvis men jag och Tor är inga hjältar. Vi gör det här 2009 när det tack och lov är norm bland de flesta människor i Sverige att respektera HBT-personer. Även om vi har kvar en HBT-fientlig minoritet och många problem.

De verkliga hjältarna är de som var "före sin tid" som man ofta skriver, tex Ken Laszlo som gjorde låten "Hey hey guy". Eller de många inom RFSL som från 1950-talet till 1980-talet träget kämpade för vår rätt att vara som vi är. Ofta i motvind. Vi som idag har medvind (i Sverige) kan nog inte riktigt veta hur tufft det kunde vara för gayaktivister för 20-30 år sedan.
Du kan lyssna på
på Youtube.
Det var ungefär då också som Bronski beat, Frankie goes to Hollywood, Erasure etc placerade gaymusiken på hitlistorna i hela Europa. Vissa kanske avfärdar det som kommersiell musik med bara syfte att sälja och tjäna pengar. Visst, det var nog sådana motiv också. Men den här musiken förändrade attityder. Det gjorde homorelationer till något mer vardagligt även om många heterosexuella gillade det då främst för att det var sådär halvtabu. Men ofta blir saker först halvtabu för att sedan bli en del av det vardagliga.
All respekt till Ken Laszlo, själv öppet homosexuell, som försökte 1984. För 25 år sedan. Hey hey guy....

1 Comments:

Anonymous anders said...

Gayest Songs Ever... Även om dessa artister, med några undantag, inte gjort några särskilda insatser för homorörelsen så är det lite kul trivia

Anders

http://www.youtube.com/watch?v=xNADyuI5cS0

http://www.samesame.com.au/news/local/2060/And-the-Gayest-Songs-Of-All-Time-Are.htm

torsdag, maj 21, 2009 10:37:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home