onsdag, maj 13, 2009

Tysklands socialdemokrater säger ja till homoadoptioner.

av BENGT HELD

Jag har tidigare berättat att jag gjort en enkät till svenska partier om deras HBT-politik. Idag har jag fått de sista justeringarna av svaren från ett av partierna. Därmed så är all information från partierna fixad. Nu är det bara kvar att sammanställa själva rapporten innan jag skickar den till media och senare publicerar den här på bloggen.

Den tyska HBT-föreningen LSVD har faktiskt gjort en liknande enkät till några av Tysklands partier som kandiderar till EU-valet. Det är en hel del man kan skriva om det men jag ska här fokusera på vad partisvaren betyder för Tysklands inrikespolitik. Landet har nationellt parlamentsval i september i höst och debatten har startat om HBT-rättigheter inför det.

Tyskland har sedan 2001 en partnerskapslag och sedan några år även möjlighet till närståendeadoptioner för samkönade par. Lagarna mot diskriminering och hets skyddar homosexuella, bisexuella och transpersoner.

De viktigaste reformerna som återstår är att jämställa lagarna för samkönade och olikkönade par. De gröna är ännu ensamma i Tysklands parlament om att vilja införa en könsneutral äktenskapslag. Vänsterpartiet Die Linke och liberala FDP är för att äktenskapslagen för heteropar och partnerskapslagen för homopar ska ge exakt samma juridiska rättigheter inklusive adoptioner och inseminationer.

Det som är nytt och politiskt intressant är att socialdemokratiska SDP skaffade ett likadant mål i ett valprogram från början av det här året. Att likställa rättigheterna för äktenskap och partnerskap. Det har dock hittills varit något otydligt i deras offentliga uttalanden om det verkligen gäller även t.ex. adoptionsrättigheter (mycket kontroversiellt främst i katolska södra Tyskland) men i valenkäten inför EU-valet så anger de att de är för ett likställande där.

Så här svarar SPD i enkäten om vad de vill göra för samkönade pars möjligheter att flytta från ett EU-land till ett annat och så sin relation juridiskt respekterad.

Die SPD hat in Deutschland mit dem Lebenspartnerschaftsgesetz den Paradigmenwechsel für homosexuelle Paare eingeleitet. Jedoch besteht weiterhin bei gleichgeschlechtlichen Partnerschaften Handlungsbedarf im Beamtenrecht, Erbrecht und Adoptionsrecht. Unser Ziel ist es, europaweit gleichgeschlechtliche Partnerschaften, was Rechte und Pflichten betrifft, mit der Ehe gleichzustellen.


På svenska betyder det ungefär att SPD med införandet av partnerskapslagen har skapat ett "paradigmskifte" i Tyskland som förenklat situationen för samkönade par. Trots det så är det kvar områden där man bör likställa lagarna t.ex. tjänstemannarättigheter (partnerrättigheter för offentligt anställda) och adoptionsrättigheter.. Socialdemokraterna menar också att deras mål är att äktenskap och partnerskap bör likställas i hela Europa.

Man kan iofs tycka det är besynnerligt att flera partier vill ha kvar partnerskapslagen och inte en könsneutral äktenskapslag. Dels är det nog strategiska orsaker, det blir enklare att få folk att acceptera delreformer om man behåller två olika lagar till en början, ungefär som i Sverige fram till för några år sedan. Dels så har den tyska konstitutionen ett "skydd för äktenskapet och familjen" vilket många tyskar tolkar som ett skydd för heteroäktenskapet trots att det inte definieras så i konstituionen.

Problemet för socialdemokraterna inom HBT-politiken är att de idag regerar med kristdemokratiska CDU (i Bayern heter partiet CSU och är där ännu mer konservativt än CDU). Visserligen har kristdemokraterna efteråt accepterat partnerskapsreformen men partiet försöker oftast blockera varje ny förbättring för samkönade par t.ex. inom skatterätten där reglerna ännu ibland är olika för äktenskapspar och partnerskapspar.

Men i princip så är nu alltså alla partier i det tyska parlamentet, förutom kristdemokraterna, för ett likställande av adoptionslagen och övriga juridiska rättigheter för homopar och heteropar. Blir det en regering utan CDU-CSU efter valet i höst kan Tyskland säga ja till internationella homoadoptioner och kanske som en konsekvensföljd av det även ja till inseminationer för lesbiska kvinnor. Vilka partier som till sist bildar regering i höst vet nog ingen. Det kan bli en koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater igen även om de haft problem att enas ibland. Eller så blir det en mer tydligt borgerlig CDU-CSU-FDP-regering eller SPD-grön regering.

6 Comments:

Anonymous Mattias said...

Men vi får väl hoppas på en CDU-CSU-regering.:-) Eller...?

Mattias

onsdag, maj 13, 2009 11:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Detta var en av anledningarna till varför NSDAP en gång i tiden uteslöt resten.

/Randor

torsdag, maj 14, 2009 3:37:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Mattias

"Men vi får väl hoppas på en CDU-CSU-regering.:-) Eller...?

Mattias"

Det är nog hopp även om dig Mattias. Något säger mig att du inom något år är med i Prideparaden i Stockholm i bara kallingar och gymnastikskor och en kd-logga ditmålad på din rygg. :-)

Bengt

torsdag, maj 14, 2009 7:48:00 fm  
Anonymous Clapham said...

Tråkigt att tyska sossarna samarbetar med homofober.

torsdag, maj 14, 2009 9:46:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Clapham

De tyska kristdemokraterna är intressanta i sig. Det är givet att det varit homofientliga och delar av partierna är det ännu. Men det vore trots det fel att jämföra dem med den kristna högern i tex USA. Jag ska förklara det i en egen artikel här på bloggen senare.

Bengt

torsdag, maj 14, 2009 11:23:00 fm  
Anonymous Clapham said...

Ja, håller med. SÅ illa tror jag inte att de är. Dock ser jag gärna att socialdemokraterna samarbetar med några andra.

torsdag, maj 14, 2009 12:00:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home