tisdag, juni 09, 2009

Antigayretoriska strategier: Att framställa satir som agenda

av TOR BILLGREN

Av de otaliga texter, dokument och citat som den antihomosexuella kristenheten har lyft fram som den ondskefulla homosexuella agendan (Sodom Vises Protokoll), är nog nedanstående det mest populära. Det brukar kallas "The Gay Manifesto":

We shall sodomize your sons, emblems of your feeble masculinity, of your shallow dreams and vulgar lies. We shall seduce them in your schools, in your dormitories, in your gymnasiums in your seminaries, in your church groups, in your movie theater bathrooms, in your houses of Congress, wherever men meet with men. Your sons shall become our minions and do our bidding. They shall be recast in our image.


Scott Lively har citerat det inför jublande massor under antihomosexuella väckelsemöten i Baltikum och Ryssland. Kampanjgruppen America Forever kallade det "A homosexual declaration of war" i helsidesannonser i Utah-tidningar i februari. Det åberopades också under den kristna konferensen i Uganda i mars, som ledde till den nya vålds- och förföljelsevåg mot homosexuella som just nu pågår i landet.


America Forevers annons. "Den homosexuella krigsförklaringen" finns i högerspalten. Klicka på bilden för förstoring.

Men är det inte sant då? Är inte detta en ondskefull programförklaring från gayrörelsen? Har inte antigayaktivisterna rätt när de påstår att homosexuella är ute efter barn?

Jo visst hade de haft rätt. Om det inte hade varit satir. Texten publicerades i tidningen Gay Community News 1987 av pseudonymen Michael Swift – en tydlig hommage till den berömde satirikern Jonathan Swift (1667-1745), skriven i samma anda som hans berömda A Modest Proposal. För säkerhets skull har texten dessutom följande förord (som förstås alltid utelämnas när den antihomosexuella kristenheten hänvisar till texten):

This essay is an outré, madness, a tragic, cruel fantasy, an eruption of inner rage, on how the oppressed desperately dream of being the oppressor.


Det finns alltså tre tydliga signaler om att det inte är allvar:
1. Pseudonymen
2. Förordet
3. De absurda anspråken

Tre bevis på att den som hänvisar till citatet som en äkta programförklaring ljuger medvetet.

Ett annat exempel på uppenbart komiska texter eller uttalanden som förvandlas till agendor eller sanningar är denna formulering ur Marshall Kirks och Hunter Madsens bok After the Ball (en bok som för övrigt också ofta lyfts upp som Sodom Vises Protokoll):

the cheating ratio of ‘married’ gay males, given enough time, approaches 100%.


Läst i sitt sammanhang utgör citatet en tydlig humoristisk vändning. Men det hindrar inte kristna "pro-family"-organisationer som Family Research Council från att referera till det som ett erkännande från homorörelsen själv, om att homosexuella inte kan leva i äktenskap.

Häromdagen såg vi ytterligare ett exempel på denna vanliga antigayretoriska strategi. Jag skrev ett inlägg om att finanskrisen berodde på heterosexualiteten, och underströk i slutet av texten att jag raljerade. Den detaljen bortsåg Maranatamannen Berno Vidén ifrån, och valde på sitt sedvanligt polariserande sätt att skriva ett alarmerande blogginlägg med rubriken Desinformation som vapen:

En av gayrörelsens mer energiska försvarare, Tor, upphör inte att förvåna. Tidningen Dagen publicerar ett uttalande av evangelisten Franklin Graham som säger att den ekonomiska krisen är en moralisk kris som grundar sig i att västvärlden vänt Gud ryggen, en konklusion varje sunt tänkande människa måste ge sitt bifall till.
Tor kallar påståendet nonsens och menar att krisen beror på den naturliga familjens dominans i samhället.

Det finns väl ingen livsstil som genom lögner och desinformation torpederat samhället så mycket som den Tor förespråkar. Ta lärdom och markera avstånd från dessa styggelser som bibeln varnar för


Ett uppenbart raljerande påstående lyfts upp till gayrörelsens officiella sanning och ståndpunkt. Vi har sett det förut. Och vi kommer att få se det många gånger igen.

7 Comments:

Anonymous Tamara said...

Ibland blir jag vansinnigt trött på att kvinnor "inte finns", framförallt inte homo- eller bisexuella kvinnor. Även om Scott Lively och hans kompisar är trångsynta och hatiska vore det ändå trevligt att få existera, om så bara som "fiende". Jag vill också vara ett hot mot barnen!

Besattheten av manlig homosexualitet är närmast pinsam. Man antar att det är det klassiska analsex-spöket som plågar dem som vanligt, kombinerat med gammal hederlig syn på kvinnan som det andra könet.

tisdag, juni 09, 2009 12:15:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det finns inga människor som är så analfixerade som antihomosexuella män. Jag blir ofta förbluffad när jag läser texter och upprop, och tänker att det inte kan vara nyttigt att vara så besatt. Det finns säkert en psykiatriks förklaring.

De ugandiska kampanjerna är faktiskt ganska inriktade på lesbiska. Sök på min blogg eller googla, så ska du ocskå få dig din beskärda del av hatet...

Annars vet vi ju båda att det är STOR skillnad på manlig och kvinnlig homosexualitet. Kvinnlig "homosexualitet" är ju närmast ett obligatoriskt inslag i heteroporr (för män).

tisdag, juni 09, 2009 1:21:00 em  
Anonymous Sanna said...

Paradoxalt nog har mainstreamporren normaliserat "tjejsex" och sätt och vis osynliggjort oss lesbiska, iaf i västvärlden.

Straighta upphör aldrig att förvåna mig.

tisdag, juni 09, 2009 8:18:00 em  
Anonymous R said...

Särskilt konservativa (straighta) män understryker också gärna hur lesbiska är lesbiska på grund av någon eller några mäns beteende (de har blivit dåligt behandlade på det ena eller andra sättet, och därmed skrämda från män), samtidigt som motsvarande förklaringsmodell lyser med sin frånvaro när de diskuterar homosexuella män. Det vill säga, i deras världsbild dras lesbiska/homosexuella kvinnor inte TILL kvinnor, utan FRÅN män, och de gör det på grund av män, inte på grund av kvinnor. Samtidigt som homosexuella män dras till män snarare än från kvinnor, och gör det på grund av män (de har blivit "förförda", eller utsatta för övergrepp av män, eller deras fäder har svikit i sin roll som manliga förebilder). Återkommande är att det är MÄN som är liksom orsaken till allt som "lever rör sig och är till" (medveten parafras av Paulus). Undantaget är väl då förklaringsmodellen "dominerande mor", för homosexuella män (men underförstått kan man naturligtvis läsa in en frånvarande eller alltför eftergiven man även där...).

Fascinerande är det...

tisdag, juni 09, 2009 9:27:00 em  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Zions vises protokoll... Jag säger bara det ;=)

tisdag, juni 09, 2009 10:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor,

Aven om jag inte alltid haller med dig i allt, sa ska du ha ett stort tack for din dagliga bevakning av antigayretoriken.

Ar sjalv kristdemokrat men tycker du gor ett sakligt och bra undersokningsjobb av en rorelse som har sorgligt stort inflytande over vart parti och framfor allt den kristenhet som omger den.

keep up the good work

frippe

onsdag, juni 10, 2009 10:24:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för dessa ord. Välkommen tillbaka. Särskilt när du inte håller med!

onsdag, juni 10, 2009 1:41:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home