söndag, juni 28, 2009

Litauisk vansinneslag stoppas

av TOR BILLGREN

Ingen har väl missat dessa goda nyheter? Jag saxar ur Dagen:

Det blir inte förbjudet att "främja homosexualitet" i Litauen. President Valdas Adamkus stoppade på fredagen den lag som landets parlament antog med stor majoritet i förra veckan.
Presidentens juridiska rådgivare sade att Adamkus vägrat godkänna lagen eftersom den var illa skriven och varken definierade vad som skulle anses brottsligt eller stadgade några straffsatser. Hon kommenterade inte om den storm av protester som mött lagen hade påverkat beslutet.
Lagen skulle ha förbjudit offentlig spridning av information som kunde anses ge en positiv beskrivning av homosexualitet. Parlamentarikernas motivering var att det skulle kunna skada ungdomars mentala hälsa samt deras fysiska, intellektuella och moraliska utveckling.
Lagen var även tänkt att förbjuda bland annat bisexualitet, polygami, fula ord, dåliga matvanor och dålig hygien.

3 Comments:

Anonymous Sanna said...

Alltså lagen var inte fel i sig enligt presidenten, bara illa skriven, formulerad.
Så principiellt sa presidenten, "gör om, gör rätt"?

Visst var det bra att lagen inte genomfördes, men den konservativa katolicismen har Litauen i ett starkt grepp, utvecklingen för alla människors lika värde har mer eller mindre avstannat i Litauen.

Att Litauen är ur ett statsvetenskapligt begreppsförståelse en demokrati må så vara, men definitivt inte ur ett politiskt filosofiskt perspektiv.

söndag, juni 28, 2009 7:43:00 fm  
Anonymous Hato said...

Presidenten ifråga kan ju å andra sidan ha stoppat lagen av mer pragmatiska skäl. Som att EU (och andra för den delen) skulle kunna ha invändningar emot en lag med sådant innehåll.

söndag, juni 28, 2009 1:23:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Mycket positiv nyhet.

Men tyvärr så är kanske inte segern helt vunnen. Parlamentet har nämligen möjlighet att köra över presidentens veto.

Jag skriver mer om det på min blogg

http://bengtheld.blogspot.com/2009/06/litauens-president-har-stoppat.html

Ja, jag vet jag lovat inte gör reklam igen för min blogg mer den här månaden. Men det här är inte reklam, det är kompletterande samhällsinformation. :-)

Ha det bra i värmen.

Bengt

söndag, juni 28, 2009 1:45:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home