måndag, juni 01, 2009

Mindre psykiska problem hos barn i lesbiska familjer

av TOR BILLGREN

Barn i lesbiska familjer löper mindre risk för att drabbas av psykiska problem, skriver danska tidningen Politiken, som referar till en ny undersökning från Institutet för Folkhälsovetenskap vid Köpenhamans universitet.

Man jämförde hur stor del av barnen i lesbiska respektive heterofamiljer som hade fått psykiatrisk behandling för depression, personlighetsstörningar och anorexi. För barn som hade vuxit upp i heterofamiljer var siffran 5%, medan den var under 2% för barn som växt upp i lesbiska familjer.

Barnen är upp till 23 år gamla och tillhör den första generationen som från och med adoptionslagen 1999 blev adopterade av sin biologiska mors kvinnliga partner. Enligt Merete Laubjerg som är en av forskarna bakom undersökningen, visar resultatet att man inte behöver bekymra sig över den psykiska hälsan hos barn som växer upp i annorlunda familjer. En förklaring till resultatet kan enligt henne vara att lesbiska mödrar har byggt upp en särskild stabilitet, för att de genom sina liv stött på mer motstånd än heterosexuella.

Enligt professorn i psykiatri Per Hove Thomsen på Barn och ungdomssjukhuset i Århus kan det faktum att barnen är önskebarn också spela roll.
– Det är många andra barn också, men barn till lesbiska är det kanske i högre grad. Kvinnorna har gjort en extra insats för att bli gravida och det kan ha en stärkande effekt, säger Thomsen till Politiken.

(Tack Fredrik S. för tips.)

4 Comments:

Anonymous Clapham said...

"det faktum att barnen är önskebarn också spela roll.
– Det är många andra barn också, men barn till lesbiska är det kanske i högre grad. Kvinnorna har gjort en extra insats för att bli gravida och det kan ha en stärkande effekt"

Jag håller med.
Lesbiska kan inte få barn av misstag utan skaffar det när de känner sig ekonomiskt och känslomässigt redo.

Det samma borde givetvis gälla för bögpar.

måndag, juni 01, 2009 3:12:00 em  
Anonymous Anonym said...

Artikel på samma ämne:
http://www.newsmill.se/artikel/2009/05/24/ingen-skillnad-om-barn-vaxer-upp-med-homo-eller-heteroforaldrar

onsdag, juni 03, 2009 5:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Forskaren som refereras bakom studien är själv, feminist,
lesbisk och har barn. Kan det påverka resultatet?

lördag, juni 27, 2009 11:19:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Inte om det är en seriös studie.

söndag, juni 28, 2009 12:22:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home