fredag, juni 05, 2009

The non-offensive skolavslutning

av TOR BILLGREN


Philip Glass på samma scen som ungarna i South Park.

Ett av mina favoritavsnitt av South Park är när barnen ska uppföra ett Non-offensive Christmas play. Efter att ha skurit bort alla kulturella och religiösa referenser med kränkningspotential, återstår ett fullständigt blankt teaterstycke, där barnen rör sig robotlikt på scenen till minimalistisk musik av Philip Glass. Och Kyles skitkorv Mr Hankey blir den nya julikonen – the Christmas Poo. Fullständigt neutral och något alla kan relatera till.

Jag kommer att tänka på episoden varje gång det är skolavslutning och de eviga diskussionerna om huruvida det är lämpligt att ha dessa i kyrkan dyker upp i tidningar och på bloggar. Jag blir lika förvånad varje gång. Jag begriper inte hur det kan vara så stötande. Skolavslutningen är en högtidlig tillställning och kyrkan är en högtidlig lokal – den enda i sitt slag på många mindre orter. Den som är sur på kyrkan och kristendomen kan väl vända på det och säga att skolan utnyttjar kyrkolokalen eller stjäl den från de kristna – vad som helst. Men säg inte ”kränkt”. För det är inte sant.

Läs gärna Maria Anderssons underhållande och skarpt raljerande blogginlägg på samma tema i Världen Idag. Dagen skriver också om saken.

6 Comments:

Blogger Pederpax said...

Du har rätt i att det inte handlar om rätten att slippa bli kränkt. Det handlar däremot om rätten att känna sig delaktig. Skolavslutningarna i kyrkan berörde aldrig mig - högtidligt, visst, men något som jag betraktade utifrån. När jag gick i gymnasiet hade skolan avslutningarna i sin egen aula - det var första gången jag kunde känna att de var till för mig också.
Förvånad?

lördag, juni 06, 2009 10:05:00 fm  
Anonymous mirakelpojken said...

Hoppas också att du har läst den här artikeln. Härligt att kyrkans egen man gör klart att det är frågan om religiös inskolning!

Själv anser jag att sålänge staten betalar underhåll för kyrkobyggnader ska de kunna användas till icke-religiösa sammanhang, utan präst. Men sånt går ju SvK inte med på.

lördag, juni 06, 2009 1:55:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Peder M P

Jag skulle tro att det till största del är en fråga om utformning, inte lokal.

mirakelpojken

"Prästen håller tal i egenskap av värd" står det i Världen Idag-kvinnans text. Det tycker jag är rimligt - om man nu ska vara i kyrkan.

lördag, juni 06, 2009 7:52:00 em  
Blogger Pederpax said...

Kanhända det... men håll med om att det blir lättare att utforma avslutningen så att den inkluderar alla i en lokal som inte är till för en minoritet, och fullproppad med symboler som påminner om detta! Varför inte avsakralisera kyrkorna, ge folket tillgång till vackra lokaler som alla kan hålla sina högtider i?

måndag, juni 08, 2009 8:14:00 em  
Anonymous Anonym said...

Varför inte fira avslutningarna på dasset/skithuset runt om i skolorna!?

Stötande?

Varför då?

Såväl judar, jehovas, bögar, kristna, negrer, raspatrioter, muslimer, buddas och ateister osv använder väl sin lagsadgade rätt till tronen med jämna mellanrum!?

Då blir det en ren objektivitet i det hela dessutom. Bara lite praktiska bekymmer, men kan människan nå månen så går även detta att ordna.

/Ove

tisdag, juni 09, 2009 12:47:00 fm  
Blogger Jonathan Leman said...

Tor,

jag tycker att du har helt rätt. Jag och min familj slentrianprotesterade lite under mina första år i skolan men sen kom vi nog alla på att det var en ganska dum strid att ta.

tisdag, juni 09, 2009 10:45:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home