tisdag, juni 23, 2009

Off topic: Beteenden kring teknik behöver inte uttrycka undermedvetna behov

av TOR BILLGREN

Ulrika Milles antydde i gårdagens DN triumfatoriskt att hon haft rätt som har förhållit sig skeptisk till de nya sociala medierna, eftersom många internetanvändare ändå tycks lämna Facebook, Twitter och bloggosfären nu. Narcisissmen har gått över, det var tydligen bara en fluga...

Ständigt denna essensjournalistik. Varför måste allt man noterar reduceras till en tendens, en rörelse, en röst. Finns det inte andra sätt att bedriva kulturjournalistik på än att krysta fram gemensamma nämnare, underliggande stråk och resonansbottnar?

I fallet med Twitter och Facebook finns det betydligt enklare sätt att finna förklaringar till eventuell användarminskning, än att spekulera om människors undermedvetna behov och drifter. När ny och lättillgänglig teknik lanseras är det naturligt att vilja prova den. Det är nämligen det enda sättet att bilda sig en adekvat uppfattning om vad den handlar om. Man leker med den och undersöker vad den kan användas till. Det är självklart att det blir en boom. Det är självklart att "alla" pratar om det. Och det är självklart att människor när de utforskat tekniken tillräckligt, lägger av. Det behöver varken ses som ett statement eller vara ett underkännande av tekniken som sådan. Och kan definitivt inte användas som underlag för några bombastiska slutsatser om den patologiska narcissismens död...

Läs gärna Mårten Arndtzéns välformulerade replik, som publicerades i DN idag.

1 Comments:

Anonymous Andreas said...

Ja, det är som vanligt. Det nya är det obegripliga, det obegripliga är opassande. Och bara vi får bort bloggande, facebookande, twittrande och annat nonsens så kommer allt att bli som det en gång var. Begripligt, långsamt och överblickbart. Styrbart.

Tänk om varken bloggen eller facebook är ett uttryck för vare sig narcissism eller exhibitionism eller provrum med glasväggar. Tänk om det inte handlar om att ha flest vänner på facebook eller följas av flest personer på twitter. Tänk om det handlar om det som Ulrika Milles inte förstår men kanske förfasar sig över. Nya umgängesformer som i sig är omöjliga att överblicka men som gör världen mindre, närmare och mer demokratisk. Enklare för bögar att leva i inte minst.

Tänk om det dessutom kommer andra umgängesformer, bortom Facebook, som är än mer omöjliga att förstå för den som vuxit upp med telefonen fast förankrad i en sladd som försvinner in i väggen.

Måtte det ta ett slut!!!

tisdag, juni 23, 2009 9:46:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home