onsdag, juni 10, 2009

Positiva trender och alarmerande faktum i Sydafrikas hiv-statistik

av TOR BILLGREN

Igår publicerades den senaste sydafrikanska hiv/aids-statistiken (år 2008). Andelen hivsmittade i landet ligger på 11%, det vill säga samma siffra som vid undersökningarna 2002 och 2005.

Den mest utsatta gruppen är kvinnor i åldern 25-29 år, där hela 32,7% bär på viruset. Siffran har varit oförändrad sedan 2002.

Det finns dock positiva tendenser. Rapporten har underrubriken "A Turning Tide Among Teenagers?", eftersom förekomsten av hiv/aids i åldersgruppen 15-24 har minskat från 10,3% (2005) till 8,6% (2008). Enligt rapportförfattarna beror minskningen på ökat kondomanvändande och att kvinnor generellt blivit bättre på att kräva kondom vid samlag. HIV-utbildningsprogram och ett öppnare samtalsklimat kring sex och hiv nämns också som förklaringar till den postiva trenden.

Andra positiva tecken är att förekomsten av hiv bland barn i åldern 2-14 år har minskat från 5,6% (2002) till 2,5% (2008). Samtidigt ökar andelen smittade bland de äldre, vilket förklaras med att man helt enkelt inte dör lika lätt av sjukdomen längre, tack vare bromsmedicinerna som numera distribueras i landet.

Rapportförfattarna listar följande framgångar de senaste åren:

- Minskning av hiv bland barn i alla provinser utom i Mpumalanga (det finns sammanlagt nio provinser).
- Minskning av hiv bland ungdomar i alla provinser utom KwaZulu-Natal och Mpumalanga.
- Ökad medvetenhet om hiv-status. Mellan 2005 och 2008 fördubblades antalet människor som kände till sin hiv-status i åldersgruppen 15-49 år.
- Ökat kondomanvändande totalt räknat.
- Minskning av hiv-förekomst bland vuxna i fyra provinser: western Cape, Gauteng, Nortern Cape och Free State.
- Antalet människor som nås av kommunikationsprogram om hiv har ökat.

... och följande utmaningar:

- Förekomsten av hiv har stabiliserat sig, men på en hög nivå.
- Förekomsten av hiv bland kvinnor i åldern 25-29 år är fortsatt mycket hög.
- Sex mellan kvinnliga tonåringar och äldre män har ökat.
- Promiskuiteten har ökat i Free State.
- Kondomanvändningen är låg i western Cape.
- Förekomsten av hiv bland vuxna ökade med 10,1 procentenheter i KwaZulu Natal och 5,0% procentenheter i Eastern Cape. I mindre utsträckning även i Mpumalanga och Limpopo.
- Kunskapen om hur hiv överförs har minskat från 64,4% (2005) till 44,8% (2008)


Statistisk sammanfattning

Kön
Män: 7,9%
Kvinnor: 13,6%
Totalt: 10,9%

Ålder
2-14 år: 2,5%
15-24 år: 8,7%
25+ år: 16,8%

Befolkningsgrupp
Afrikaner: 13,6%
Vita: 0,3%
Färgade: 1,7%
Indier: 0,3%


Källor
"South African National HIV Prevalence, Incidence, Behaviour and Communication Survey, 2008" (PDF) publicerad av
The Human Sciences Research Council

Politicsweb

7 Comments:

Blogger Johan said...

Ett annat problem i Sydafrika är ju att tuberkulos är mycket frekvent förekommande där (även antibiotikaresistent sådan) och det är ju speciellt allvarligt för HIV-smittade. Jag blev själv sjuk i tuberkulos förra året (är nu frisk), och jag blev troligen smittad när jag var i Sydafrika. Så mitt råd är att vara försiktig och tänka på risken att också bli smittad av tuberkulos i Sydafrika.

söndag, juni 14, 2009 10:40:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Oj, nu blir jag genast hypokondrisk, dags att googla på TB-symptom och hur sjukdomen smittar. Tack för tipset.

Håller för övrigt just nu på med ett litet inlägg om hiv-aktivisten Thembi Ngubane, som avled förra veckan - just av aids-tb...

måndag, juni 15, 2009 8:09:00 fm  
Blogger Johan said...

Jo, jag vet, jag är också lite hypokondrisk. Skillnaden om man kommer från eller bor i ett i-land eller har råd att betala för sjukvården etc om man bor i ett u-land är ju att man i högre grad har möjlighet att bli frisk. Om man istället tillhör den fattigare delen av befolkningen (t.ex. i Sydafrika) så är det större risk att man inte blir frisk från sin TB. Tänker man djupare på det så inser man att jag kanske inte hade klarat mig om jag hade växt upp och bott i t.ex. Umtata i Transkei hela mitt liv.

Personligen tror jag att jag hade väldig otur (fortfarande har jag ingen aning om hur jag blev smittad). Det är många som bor i Sydafrika som aldrig blir smittade och ännu färre som utvecklar själva sjukdomen (dvs att den blir aktiv).

TB-symptomen är ffa hosta (jag hade torrhosta väldigt länge), viktminskning, svettningar på natten, möjligen feber etc. Men jag hade egentligen bara en ihållande hosta (flera månader) och jag var inte speciellt smittsam.

Jag såg din artikel om Thembi Ngubane. Ja, det är tragiskt med situationen i Sydafrika, speciellt denna kombination HIV/Aids och TB.

Lycka till i Sydafrika, och jag tror inte att du behöver oroa dig för egen del så mycket. Man ska vara på fel plats och tillfälle för att bli smittad, men lite försiktighet är ju alltid bra (som att undvika människor som hostar mycket etc och tvätta händerna mycket), och detta gäller ju även om nu denna svininfluensapandemi skulle ändra karaktär.

måndag, juni 15, 2009 10:22:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Ja situationen är förtvivlad, jag kan forfarande inte förstå att så sanlöst många av de unga kvinnorna bär på hiv. När jag tänker på Mbekis vansinniga hiv-politik svartnar det för ögonen...

måndag, juni 15, 2009 10:39:00 fm  
Blogger Johan said...

Jo, Mbekis hiv-politik gjorde ju att många som kunnat klara sig inte gjorde det, och han blev ju också kritiserad av Mandela för det (om jag inte minns fel). Hiv-politiken har väl som jag förstår förändrats något i och med att de delar ut bromsmedicin även till de som inte har råd att införskaffa den. Men det är väl knappast Jacob Zumas förtjänst. Jag undrar hur det kommer att bli generellt i Sydafrika nu med Zuma som ledare (korrupt är väl bara förnamnet på honom). Mina sydafrikanska vänner tycker inte om honom men de tror inte att det ska gå så illa som för Zimbabwe. Vad tror du som befinner dig där nere nu?

måndag, juni 15, 2009 12:30:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag är positivt inställd till Zuma. Nej, han är förmodligen inte det moraliskt korrekta valet, men han kan ändå vara rätt man för jobbet. Man får ett väldigt bra intryck av honom vid framträdanden och tal. Han är mycket samlad och karismatisk. Framförallt är han en mycket bättre representant för Sydafrika än vad aristokraterna Mandela och Mbeki var. Det ska bli mycket intressant att följa utveckingen.

Jag har skrivit avsevärt om Zuma på min sydafrikablogg, där jag publicerar sydafrikarelaterade texter, bland annat en recension av Jeremy Gordins biografi ZUMA.

http://sydafrika-anteckningar.blogspot.com/

måndag, juni 15, 2009 12:40:00 em  
Blogger Johan said...

Men är det inte just människor som är väldigt karismatiska som också kan vara väldigt farliga, i betydelsen manipulativa och korrumperade? Jag säger inte att alla karismatiska personer eller ledare är på det sättet, men är det dock inte i ett historiskt perspektiv många dåliga ledare för olika folk som också varit karismatiska? Zuma kanske är en bra ledare i alla fall, trots att han varit åtalad för korruption och våldtäkt, men jag är inte så säker på det. Han hade ju också bl a besynnerliga åsikter kring det här med hiv och aids, eftersom den kvinna han haft sex med (som beskyllde honom för våldtäkt) var hiv-smittad, och även fast han visste om det innan så använde han inte kondom och menade att han duschat efteråt och att det därför inte var nån fara. Jag vet inte om denna typen av okunniga eller obildade ledare är vad Sydafrika behöver (eller nåt annat land i Afrika). Jag hoppas dock att du har rätt och att Zuma verkligen visar sig vara en bra ledare för Sydafrika.

måndag, juni 15, 2009 2:46:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home