onsdag, juli 15, 2009

Dumstrut över Litauen

av TOR BILLGREN

Det har varit många turer kring det litauiska lagförslaget om förbud mot "homopropaganda" det senaste året. Men nu är lagen trots allt antagen, skriver Dagen och Svenska Dagbladet:

[L]agen träder i kraft den 1 mars nästa år. I syfte att skydda barn får man inte sprida positiv information om till exempel homo- eller bisexualitet, polygami, flera typer av våld, spel och dobbel, hypnos samt dåliga vanor vad gäller mat, hygien och motion.

Hbt-personers yttrandefrihet och demonstrationsrätt är redan starkt begränsad i den litauiska lagstiftningen och den nya lagen försämrar situationen ännu mer. Lagen kommer att innebära censur av Internet, annonser, filmer, böcker, tidningar – ja allt som minderåriga kan "riskera" att råka se. Det kommer förstås även att vara kriminellt att diskutera homosexualitet i skolor på ett sakligt och vetenskapligt sätt.

Det positiva i sammanhanget är att lagen tydligt demonstrerar riskerna med att låta populistiska och konservativa kristna krafter påverka lagstiftningen i ett land. Lagen kommer också att lyfta fram hyckleriet hos dem som i vanliga fall brukar framställa sig som yttrandefrihetens objektiva riddare. Det är även positivt att lagen antas just nu, när Sverige är EU:s ordförandeland. Jag förväntar mig storslagen och dräpande retorik från regeringshåll.

Här ligger mina tidigare texter om lagen:

Litauen ett steg närmare strypt yttrandefrihet

Litauens lag om strypt yttrandefrihet härmed antagen

Litauens turistinformation svarar

Litauisk vansinneslag stoppas

10 Comments:

Blogger Lars Ewald Lenka said...

Hej Tor,
Hoppas att du har en skön semester!

Jag har ingen annan uppfattning än du i denna fråga men samtidigt bör man kanske vara lite rättvis gentemot politikerna. De är ju faktiskt valda av någon och då är det ju även dumstrut över Litauens invånare. Eller?

onsdag, juli 15, 2009 1:41:00 em  
Anonymous Olbap said...

Hahaha, snacka om att vara selektiv med hotbilden. Vänta tills alla de miljontals muslimer ni “progressiva” släppt in i EU och Sverige börjar utöva politisk makt, då kommer det att bli liv i luckan, försent dock. Kom ihåg vilken attityd islam har mot HBT...

onsdag, juli 15, 2009 1:49:00 em  
Anonymous Clapham said...

@ Olbap

Så vi ska aldrig kritisera andra homofober än just muslimska homofober?

De flesta muslimerna som jag känner i sverige har inget emot homosexuella. Lika lite som de flesta kristna jag känner.

Skaffa nya vänner.

onsdag, juli 15, 2009 2:15:00 em  
Anonymous Clapham said...

Såg precis att Olbap hade skrivit samma trista kommentar i flera olika bloggar.
Trolltider.

onsdag, juli 15, 2009 2:43:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Trolltider, indeed. Förutsägbart och menlöst.

onsdag, juli 15, 2009 3:23:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Hej Lars E Lenka

Tack!

Ja, som jag skriver i rubriken: Dumstrut över Litauen. Det inkluderar invånarna. Nu är det upp till dem att avgöra om de vill associeras med repressiv lagstiftning.

onsdag, juli 15, 2009 3:25:00 em  
Anonymous Micke said...

"Jag förväntar mig storslagen och dräpande retorik från regeringshåll."

Attans vad du är bra på ironi, Tor ;)

onsdag, juli 15, 2009 10:41:00 em  
Blogger Andreas Holmberg said...

Ja, det här bör verkligen tas upp på regerings- och EU-nivå. Lagen är alldeles tillräckligt korkad och farlig utan att, som skett i en del medier, presenteras som kriminalisering av såväl homosex som dåliga matvanor ;o). Liberalismen är alldeles för dåligt spridd bland såväl konservativa som nyradikala.

En annan sak är att det är helt groteskt hur utbuad man blir i Sverige om man i första hand rekommenderar familjebildning man+kvinna för den som har ett val (bs typ). Man kan i övrigt i alla möjliga sammanhang, även DN:s ledarsida, ha hur mycket synpunkter på åldersskillnad, släktskap, antal et c som helst utan att man anses ha förbrutit sej mot Kärleken, men Gud nåde den som är aldrig så modest heteronormativ. Den buntas ihop med fascister, nazister, 1600-talsortodoxa och Gud vet allt. (Ni vet väl om att nazisterna även var emot syskonäktenskap? Jag säger bara det, så vet ni vad ni ska tycka om alla som är emot syskonäktenskap).

torsdag, juli 16, 2009 12:12:00 fm  
Anonymous Sanna said...

"..det är helt groteskt hur utbuad man blir i Sverige om man i första hand rekommenderar familjebildning man+kvinna för den som har ett val (bs typ)."

Man kan välja vem man bildar familj med, det kan alla oavsett läggning, men man kan inte välja sina känslor, så antingen ingår man en känslomässigt fattig relation eller känslomässigt rik relation, det du rekommenderar är alltså att bisexuella ska välja utifrån biologin hellre än det känslomässiga?

Klart du blir utbuad, det är faktiskt dumstrut varning på såna rekommendationer.

torsdag, juli 16, 2009 6:16:00 fm  
Anonymous Christopher Aqurette said...

Man kan ju fråga sig varför saklig information om homosexualitet är så farlig för människor som anser att heterosexualiteten är naturlig och överlägsen.

Micke:
Ironi på vilket sätt? Den svenska regeringen har gjort mer än de flesta för att hjälpa homosexuella i Litauen. Homofoberna har flera gånger demonstrerat utanför Sveriges ambassad i Vilnius just därför.

Faktum är att vi aldrig haft en regering som gjort mer för homosexuella inom utrikespolitiken än den vi har nu. HBT-frågorna har integrerat på ett sätt som nästan är världsunikt. Bara Nederländerna kan mäta sig med Sverige i detta avseende.

torsdag, juli 16, 2009 7:56:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home