torsdag, juli 16, 2009

Fixa idéer och polariserade föreställningar

av TOR BILLGREN

På Dagen.se kan man som läsare gradera det tidningen skriver beroende på om man blivit Upplyst, Glad, Förvånad, Ledsen eller Arg av artikeln. Igår noterade Emanuel Karlsten i en bloggpost att 40% av de som angivit sitt känsloläge efter att ha läst artikeln om att Litauen förbjuder nyanserad och vetenskaplig information om homosexualitet hade valt Glad. Förvånad frågar han sig hur så många bli glada av att yttrandefriheten kring ett känsligt ämne begränsas, och konstaterar medvetet provocerande att ”all vett försvinner när homosex kommer på tal.”

Det är mycket bra att Karlsten tar upp detta och diskussionen som följer blogginlägget är en formidabel uppvisning i de polariserade föreställningar och fixa idéer som råder inom stora delar av kristenheten när det gäller homosexualitet.

Detta är ett provisoriskt inlägg om diskussionen som syftar till att uppmärksamma den. Jag är precis på väg till Östra Karup för att titta på konst och har inte tid att analysera just nu. Men i eftermiddag kommer en komplettering. Tills dess: mycket nöje.

Fotnot
Klockan 10:45 idag fördelade sig känslolägena efter litauenartikeln så här:
Upplyst (8%)
Glad (25%)
Förvånad (14%)
Ledsen (14%)
Arg (37%)

2 Comments:

Blogger Michael G. Helders said...

http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/07/intervju-med-shirley-phelps-roper-fran.html Intervju med Shirley Phelps-Roper Från Westboro Baptist Church - tror ni vill se det intressant. Pirate Christian Radio står ganska nära mig själv teologiskt.

torsdag, juli 16, 2009 7:08:00 em  
Anonymous daniel giertz said...

Det finns troll som skriver korkade saker på hemsidor, men det finns också troll som röstar korkat, exempelvis på Dagens artiklar. Jag tror att det är det som hänt här. Det är ganska få personer som "röstar" på hur de känner inför artiklarna, och det är enkelt att rösta flera gånger. (Det är bara att rösta, och ta bort cookien som visar att man röstat, och sedan rösta igen, eller inte acceptera cookies alls.) Det räcker därför med ett troll som anger "glad" 10 ggr, så visar hemsidan att 30-50% tycker så. Tidigare har det varit många "glad"-röster på att Italien inför böter på 10 000 euro för illegala invandrare, och många "ledsen"-röster på att präst håller på att bli ett kvinnoyrke, och nu dessutom "glad"-röster för Litauen. Det härjar ett troll på Dagens hemsida helt enkel.

torsdag, juli 16, 2009 7:28:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home