lördag, juli 18, 2009

Maranatafolkets högtid närmar sig

av TOR BILLGREN

Maranatafolkets årliga högtid Pridefestivalen närmar sig med stormsteg. Samfundet firar traditionsenligt festivalen genom att ge sig ut på gator och torg med plakat och gitarrer, iförda fantasifulla dräkter tillverkade av säckväv. Traktaten sprids för vinden som konfetti.

Läs gärna äldstebrodern Berno Vidéns uppladdningstext inför firandet. Det går inte att missta sig på hans engagemang. Notera särskilt hur subtilt han demonstrerar sitt innerliga förakt för Jonas Gardell och hans familj i slutet av texten.

14 Comments:

Anonymous Lars Flemström said...

Jonas Gardell har ju haft ett par möten med EFK-ledaren Stefan Swärd, och har - att döma av intervju med Gardell i Dagen - närmat sig traditionell kristen tro med stormsteg. Sedan finns det ju de, som menar att detta inte märks genom någon förändring i Jonas' "livsstil". Nej, det kommer inte automatiskt, och det är ju genom tron man blir frälst, inte genom "livsstilen".

Där fick ni tji, alla präktiga kristdemokrater, som inbillar er att ni kommer till Himlen bara för att ni för att ni smörjer kråset på skattebetalarnas bekostnad.

Må vara att tron påverkar "livsstilen" mer eller mindre till det bättre. Så man kan verkligen undra vad slags människkor somliga kristdemokrater hade varit om de inte hade varit kristna - om de nu är det.

Det bästa med PRIDE är att man inte behöver titta på eländet. Jag tror dessutom att intresset för tockna spektakel kommer att svalna även bland de homosexuella, för nog är det väl en form av "motkultur" som demonstreras?

lördag, juli 18, 2009 3:47:00 em  
Anonymous Clapham said...

@ Lars F

Intresset svalnar för pride? Var får du det från?
Snarare är det så att fler och fler pride/hbt/feminism-festivaler uppstår i sverige.

lördag, juli 18, 2009 5:43:00 em  
Anonymous Sanna said...

Nej inte är det på väg och svalna, till och med i mindre städer börjas det införliva lite hbt i årliga vår- och sommarfesterna, vi hade en liten "pride-parad" under den årliga stadsfesten, anordnad av lokala RFSL, visserligen var det knappt 50 som paraderade men vi har knappt 3000 invånare i staden så jag tycker det var en väl godkänt uppslutning.

lördag, juli 18, 2009 6:24:00 em  
Anonymous Lars Flemström said...

Har inte påstått att kulmen är nådd, men den kommer.

lördag, juli 18, 2009 8:48:00 em  
Anonymous Sanna said...

Klart att kulmen kommer att nås, för eller senare kommer heteronormen att vara lika utdöd som dinosaurierna, och i likhet med just dinosaurierna passus i historieskrivningen, då kommer Priden att vara som vilken annan stadsfestival som helst, som Vattenfestivalen en gång var i sina fornstora dar.

Tiderna ändras, människorna ändras, värderingar ändras, människans sociala utveckling är en dynamisk rörelse, en progressiv kraft lika ostoppbar som tiden själv.

Människor som håller heterosexualiteten som det enda sanna, naturliga, normala och rätta håller redan på att bli marginaliserade och uppfattade som lite excentriska som man kan inte låta bli att tycka synd om trots att man småler åt deras förtvivlade och fruktlösa försök att vrida klockan tillbaka till tiden då allt var så mycket enklare att förstå, när svart var svart och vitt var vitt och inga gråzoner störde ens idylliska heteronormativa tillvaro.

lördag, juli 18, 2009 10:59:00 em  
Anonymous Lars Flemström said...

Har inte kulmen på "heteronormen" redan nåtts? Att även homosexuella vill gifta sig och få barn, visar väl att heteronormen lockar mer än någonsin! Och så tror jag att det blir. PRIDE är en motkultur, som kommer att finnas så länge känslan av utanförskap finns kvar. Kulmen är ännu inte nådd, men snart.

söndag, juli 19, 2009 1:01:00 em  
Anonymous Christopher Aqurette said...

Lars:
Det är helt uppenbart att du inte förstå vad heteronormativitet är. Texten på din hemsida skriker av okunskap. Slutklämmen i din långa text säger allt: "Ska det bli tvångsinsemineringar även av fullt flertila heterosexuella kvinnor med fullt fertila män?" Eh?! Det är ungefär som att fråga om också människor med fungerande ben måste sitta i rullstol i ett samhälle där allt mer anpassas för funktionshindrade.

söndag, juli 19, 2009 4:18:00 em  
Anonymous Martin said...

Det är väl underbart att man har åsiktsfrihet och religionsfrihet i det här landet. Men RFSL önskade nog att vi inte hade det. RFSL är den mest intoleranta organisationen i Sverige. Bara krav men ingen respekt för andra åsikter än deras egna. Att diskriminera värdekonservativa och Bibeltroende kristna är helt ok naturligtvis. Att kräva tolerans kräver att man också ger tolerans. Alla i Sverige har samma rättigheter. Att diskriminera genom att hetsa är en sak, ngt annat är att deklarera vad man tror, tycker osv. Risken finns alltid att ngn mår dåligt av det man säger. Att RFSL hatar sådana som mig som mig det får jag acceptera men de kan aldrig ta mina rättigheter ifrån mig. Då mitt mål inte är att diskriminera är jag rak med vad jag står för utan att skämmas. Jag ifrågasätter vad som driver Maranata, är det hat och självrättfärdighet kanske, men det finns de som ger uttryck för icke politisk korrekta åsikter med helt andra motiv och med andra medel än att stå och skrika på trottoaren. Jag som själv levt mitt liv med sex som största syfte och mål men som nu omorienterat hela mitt liv har rätt att berätta min historia, det kan ingen själa från mig. Förfölj mig och jag kommer bli känd, sätt mig i fängelse och min predikan kommer nå ut över hela Sverige. Äkta kärlek betalar priset genom att bli häcklad och förlöjligad för att få chansen att förkunna sanningen. Ve mig om jag inte förkunnade det jag tror på, förlåtelsen och kraften i Evangeliet om Jesus, då skulle jag vara en ynklig kärlekslös fegis med blod på mina händer...

Fortsättning följer...

tisdag, juli 21, 2009 4:16:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Martin

När jag läser ditt inlägg får jag snarare intrycket att du VILL vara förföljd för dina åsikter, inte att du ÄR det. Jämt och ständigt får jag höra människor som påstår ATT de är förföljda, tystade, etc, etc, etc, men det är väldigt sällan man får ta del av några av dessa oerhörda åsikter, som etablissemanget antas vara inkapabla att hantera på annat sätt än med förbud.

Därför uppmuntrar jag dig, Martin, att yttra dina åsikter. Vad är det du är emot när det gäller hbt-frågor? Vad är det du vill ändra på? Vilka reformer vill du riva upp (och varför)? Och framförallt: Vilken situation och vilka villkor önskar du för homosexuella i samhället?

tisdag, juli 21, 2009 6:11:00 em  
Anonymous Anders said...

Christopher Arquettes inlägg fick mig att läsa Lars Flemströms text om heteronormen.

Flemströms text är ju uppenbart okunnig - det är en sak - men den väcker också många frågor. Den homofobiska tanketraditionen, som Lars Flemström väl får sägas tillhöra, tycks bygga sin rädsla på att ett upphävande av heteronormen skulle innebära ett slut för acceptansen av heterosexuella förbindelser. För mig, och jag skulle tro för de flesta andra homosexuella, handlar det förstås inte om det utan snarare om att vid sidan om heterosexuella relationer även kunna acceptera homosexuella relationer som lika värdefulla. För mig har detta alltid varit självklart.

Homofoberna slåss dock inte enbart mot oss homosexuella utan de slåss också för att försvara den heterosexuella livsstilen mot någon form av hot som en diffus homolobby står för. Det är en rädsla för en "homonorm" som skulle vara lika intolerant konstruerad som den etablerade "heteronormen" de själv grundar sitt hat på.

Tänk så fel det går att tänka när man tar sina egna fördomar som utgångspunkt. Personligen skulle jag vara nöjd om jag fick leva under en neutral norm, det är alls icke nödvändigt att alla heterosexuella förhållanden i min omvärld upphör för att jag ska känna mig accepterad :-)

tisdag, juli 21, 2009 10:19:00 em  
Blogger Gregorius Rex said...

"Jag [...] har rätt att berätta min historia, det kan ingen själa från mig."

Givetvis. Men troligtvis är inte många intresserade av att lyssna.

Och om du kallar omgivningens ointresse för förföljelse, bör du tänka om.

onsdag, juli 22, 2009 11:25:00 fm  
Anonymous Lars Flemström said...

1) Jag värderar inte vissa sexuella relationer som mer värdefulla än andra.
2) Jag accepterar att det finns homosexuella relationer vid sidan av de heterosexuella relationerna.
3) Kyrkvigseln är inget betyg på "bra" kärlek.

onsdag, juli 22, 2009 8:22:00 em  
Anonymous Anders said...

Lars... som jag uppfattar dig drar du i fält för att försvara heteronormen. Alltså, lo and behold, menar du att det finns vissa sexuella relationer som är mer värda än andra och du kan svårligen acceptera homosexuella relationer på samma villkor som heterosexuella. Det är ju det som är själva problematiken.

Om du verkligen tycker så som du punktar upp dina åsikter i föregående inlägg så blir det obegripligt att du inte också ser att samhällets institutioner och kulturella prägling går emot dina egna åsikter. Återigen - det är inte frågan om vilken typ av intolerans som ska råda utan hur olika relationer kan rymmas inom samma normsystem. Men det är väl enbart en vacker tanke...

torsdag, juli 23, 2009 12:19:00 fm  
Blogger Bilbo said...

"Människor som håller heterosexualiteten som det enda sanna, naturliga, normala och rätta håller redan på att bli marginaliserade och uppfattade som lite excentriska som man kan inte låta bli att tycka synd om trots att man småler åt deras förtvivlade och fruktlösa försök att vrida klockan tillbaka till tiden då allt var så mycket enklare att förstå, när svart var svart och vitt var vitt och inga gråzoner störde ens idylliska heteronormativa tillvaro."

Skämtar du eller? Detta var nog dagens roligaste inlägg.... Att påstå att den sk "hetronormen" är att på väg att försvinna är väl ett slag i ansiktet på de osm anser sig bli utsatta för den normens regler.
Nej snarare kommer det att bli så att den normen förstärks. Se utöver världen inte bara till lilla Sverige. Öststaerna blir mer och mer konservativa, asien (KIna där jag bor) verkar på ytan vara "öppet" men skrapa lite och du märker vilka extremt konservativa krafter som är i rärelse.
Nej att hetronormen snart skulle försvinna är nog bara en dröm för dig.

måndag, juli 27, 2009 3:33:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home