lördag, juli 18, 2009

Ytterligare lögn eller bara missförstånd?

av TOR BILLGREN

Det är något skumt med Dagens artikel om ett tumult vid Hultfredsfestivalen, där två bibelutdelare ska ha omhändertagits av polis. Utdrag:

Två av Street Churchs medlemmar, en man och en kvinna, stötte [...] på särskilt svåra problem. De fördes bort av vakter och visiterades. Därefter kom polis och skjutsade i väg dem till en busshållplats en kilometer bort från festivalområdet.

- En polisman sade till oss att om vi återvände så riskerade vi att häktas, berättar mannen. Han är 30 år och jobbar inom databranschen. Kvinnan som omhändertogs är en 45-årig lärare.

- Jag uppfattade vaktchefen och hennes vakter som oprofessionella. Jag gjorde inget motstånd mot vakterna eller höjde min röst mot dem. Jag önskade dock att vi hade fått samtala om saken så att vi hade fått en lösning på problemet.

Men något utrymme för samtal fanns inte. De omhändertogs för "störande av allmän ordning".

Den 30-årige medlemmen gick inte tillbaka till området, eftersom han ju hotades av häktning om han gjorde det.

Precis som tidningen nämner tidigare i artikeln är häktning inget en polis kan göra eller ens hota med. Det är en åtgärd som beslutas av domstol. Att en polis skulle ta ordet i sin mun på det sätt som artikeln beskriver är fullständigt osannolikt. Det behöver förstås inte betyda att den 30-årige mannen far med osanning, kanske blandar han bara ihop begreppen.

Det faktum att Street Church är inblandad i historien, främjar dock inte trovärdigheten. I sin inkarnation Biker Church publicerade de 2007 ett så kallat Barnmanifest, som vid närmare granskning inte handlade så mycket om barnens väl och ve, utan bara var ett förtäckt och taffligt angrepp på homorörelsen. Manifestet är vilselsedande och innehåller grova lögner, bland annat att RFSL och RFSU skulle lobba för sex med minderåriga. Jag granskar manifestet mer ingående här.

Fotnot:
Även Per Westberg skriver om saken.

6 Comments:

Anonymous Dennis said...

Jag skulle väl tippa på att det de sysslade med var så lindrigt att häktning aldrig skulle komma i fråga. Möjligtvis finns det juridiska knepigheter här som jag inte känner till, men man häktas inte för brott (om det ens var ett brott i det här fallet) om man inte riskerar fängelse i minst ett år. Definitivt inte om det bara handlar om böter.

Så det handlar inte bara om att polisen inte är den som häktar, utan också om att de alldeles oavsett förmodligen inte riskerade häktning (något som polisen förstås borde känna till).

lördag, juli 18, 2009 11:33:00 fm  
Anonymous Anonym said...

jag kan mycket väl tänka mig att detta är något som polisen kör med alla när det gäller "ordningsstörningar" på festivaler. Oftast går ju inte nån till media och säger att: "jag åkte fast för ordningsstörning när jag var aspackad på Hultsfred, och polisen hotade mig med häktning"...i många fall känner många en stor besvikelse över att "åka fast" och för det andra är många så pass berusade att de inte redigt noterar vad polisen och vakterna säger...så jag tror därför på dessa personer från Street Church, eftersom jag själv vet hur det kan gå till...

lördag, juli 18, 2009 12:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hej! Eftersom jag själv var med om än inte vid detta tillfälle har jag svårt att tro att de båda ifråga skulle ha stått och proklamerat ut manifestet i fråga.

Vad vi sysslade med under festivalen, var mest att svara på frågor som folk har, bemöta fördomar och visa kärlek. Självklart bad vi även för folk och delade ut biblar till de som ville ha.

En anledning till att detta inte anmäldes kan jag tänka mig var att de kristna bara blev peppade av detta och tyckte att det var lite kul att "lida" för evangeliets skull.

Jag har själv fått undervisning i skolan av RFSU (i ämnet DESAM- Demokratisk samlevnad) som gick ut på att typ allt är ok utom att inte vilja ha sex innan man gifter sig.

lördag, juli 18, 2009 1:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tänker aldrig gifta mig. Jag finner det tveksamt att jag någonsin kommer vilja ha en relation som ens liknar äktenskap. Bo samma lägenhet exempelvis.

Således är jag då förtryckt av dem som tycker äktenskap är en bra levnadsform.

Majoriteten av folket gifter sig. Det är alltså inte okej att jag inte gör det..

Att det var så synd om mig visste jag inte.

lördag, juli 18, 2009 2:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men i den sv skolan så borde det ju var så att både den som vill, och den som inte vill, blev accepterade och respekterade, i vart fall ifrån lärarens eller RFSUs håll, eller hur?

Att försöka få det att verka som att de som vill hålla sex inom äktenskapet skulle vara i majoritet och "hota" alla andra, är väl ändå lite löjligt?

lördag, juli 18, 2009 3:14:00 em  
Anonymous Jonas said...

Med ett bibliskt perspektiv är detta bara början och det slutar med att krista inte får ta del av sammhället överhuvud taget. I uppenbarelseboken får de inte ens gå till affären och handla om de inte har odjurets tecken. De övriga firar med att skicka presenter till varandra. Men fortfarande sprids budskapet om Jesus med stor kraft i stora delar av världen.

söndag, juli 19, 2009 10:45:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home