söndag, augusti 16, 2009

Teokratins återkomst #2: Kyrkan stoppar opera

av TOR BILLGREN

Katolska kyrkan på Sicilien säger nej till den senaste uppsättningen av Pietro Mascagnis opera "På Sicilien" (Cavalleria Rusticana), skriver Dagen. Kyrkans ogillande av föreställningen får till följd att den nu förbjuds.

Operan skulle ha uppförts i den sicilianska staden Caltagirone. Kykorådet i staden har efter överläggningar enats om att operan är "omoralisk", rapporterar italienska La repubblica.

Operan skulle uppföras i samband med de festdagar i staden då man av tradition hyllar jungfru Maria.

Kyrkorådet i Caltagirone menar att uppförandet av Mascagni-operan inte går ihop med den religiösa högtiden, skriver TT.

"På Sicilien", eller "Cavalleria Rusticana", skrevs 1890 och handlar om en hemvändande soldat som finner att hans kvinna har hittat en annan.


Huruvida det är själva operan eller bara den aktuella uppsättningen som stoppats framgår inte helt tydligt av artikeln. Klart är i alla fall att festdeltagarna i Caltagirone inte kommer att få njuta av det berömda mellanspelet ur operan under högtiden:

3 Comments:

Anonymous Stefan Pehrson said...

Det handlar ju enligt texten om en religiös högtid, så kyrkorådet vet nog vad det gör. Man kan inte både ha och inte ha.
Liberalism visar sig än en gång leda till förblindelse.

söndag, augusti 16, 2009 10:04:00 em  
Anonymous Anonym said...

I konsekvensens namn borde Italien då censurera all musik på radio, tv-program, teateruppsättningar, tidningar och böcker osv vid samtliga religiösa högtider - för det är ju lika stor "risk" att innehållet i dessa inte stämmer överens med kristendomens budskap.

Man kan fråga sig om italienarna tycker att demokrati och censur av operauppsättningar går ihop? Vill italienarna verkligen att det är påven och katolska kyrkan som ska avgöra vilka operaföreställningar som ska få sättas upp? Italien är trots allt inte en teokrati.

måndag, augusti 17, 2009 12:30:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Jag råkade posta en preliminär utgåva av det här inlägget, där jag ifrågasatte kyrkorådets medverkan, vilket ju inte är rimligt att göra, eftersom det rör sig om en religös högtid. Detta förbisåg jag alltså i det preliminära inlägget, och det är det Stefan Pehrson rätteligen kritiserar.

Slarv, dumt, trött, godnatt.

måndag, augusti 17, 2009 12:49:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home