onsdag, september 23, 2009

Avslöjande försköningar

av TOR BILLGREN

Nyheter24 och Dagen har i veckan skrivit om Aschbergs "avslöjande" om hur svenska politiker raderar och förskönar uppgifter om sig själva på Wikipedia - och att det dessutom tycks göras på arbetstid. Bland annat har uppgiften om att Ella Bohlin (kd) varit livetsordare tagits bort. Att själv vilja kontrollera uppgifterna på Wikipedia är förstås inte märkligt, och jag kan inte se något förkastligt i det. Det är dock intressant att notera vad försköningarna avslöjar.

En annan korrigering jag har noterat på sistone berör Wikipedia-posten om Världen Idags VD Ruben Agnarsson. Bland annat har uppgiften om hans släktskap med Maranataförkunnaren Arne Imsen raderats. Eftersom både Agnarsson och hans morbror Imsen är viktiga personligheter inom svensk kristenhet är uppgiften relevant. Men någon tycks ha varit av uppfattningen att släktskapet är så pass komprometterande för Agnarsson, att det måste raderas och döljas. Det säger avsevärt om spänningarna och maktkampen inom svensk kristenhet.

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Att det just är Ella Bohlin du lyfter fram är också ganska avslöjande.

Mattias

onsdag, september 23, 2009 5:53:00 em  
Anonymous Filip said...

Om det är Ella eller någon annan någon av hennes kollega som har gjort ändringar om hennes bakgrund i Livets Ord är väl svårt att avgöra. Det är ju tråkigt om man ska behöva dölja sin bakgrund - det tyder väl i så fall på en bristande tolerans för människors religiösa uppfattningar!?

Angående Agnarssons och Imsens släktskap; Tor, hur kan du säga att detta skulle säga "avsevärt" mycket om spänningarna inom svensk kristenhet? Jag förstår inte? Letar du inte lite väl urskiljningslöst efter en konflikt nu? Det går också att ifrågasätta ditt påstående huruvida Arne Imsen skulle vara en viktig personlighet inom svensk kristenhet idag!?

jaja, några tankar kring vad jag tycker vara ett ganska förvirrat blogginlägg på en annars seriös blogg.

mvh/Filip

onsdag, september 23, 2009 8:22:00 em  
Blogger Lars Ewald Lenka said...

Förstår inte riktigt vad detta har med antigayretorik att göra. Vad jag har förstått så rörde det sig om ganska många politiker/personer som har "uppdaterat" wikipedia.

Kanske att du skulle döpa om din blogg till "Korståget mot KD" eller dylikt?

Mvh
Lars

torsdag, september 24, 2009 2:43:00 em  
Anonymous Filip said...

Nu tog du väl ändå i lite väl LarsEwald?! Bohlin fick väl inte så mycket av sleven här?

torsdag, september 24, 2009 3:03:00 em  
Blogger Lars Ewald Lenka said...

Tog i och tog i....men jag kan åtminstone skönja ett konsekvent mönster i Tors retorik. Det är möjligt att jag kastar sten i glashus men anser ändå att jag har fog för mitt påstående.

torsdag, september 24, 2009 4:08:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Lenka

Poängen är inte att Ella Bohlin tillhör kd, utan att någon inom partiet har valt att dölja att hon varit medlem i ett av de största frikyrkliga samfunden i Sverige. Att detta döljs just nu, när Ekman sedan flera år tagits ur den svenska kristenhetens giftskåp är extra märkligt.

På samma sätt är det märkligt att uppgifterna om Agnarsson putsas så att de är religiöst opportuna. Det påminner lite om retuscheringar av sovjetiska propagandabilder.

Det är alltså inte fenomenet att putsa sin wikipediaimage mitt inlägg handlar om, utan vad man väljer att lyfta fram och dölja.

Och Filip, det är detta jag menar med spänningarna inom svensk kristenhet. Livets Ord ÄR en av landets största och mest inflytelserika samfund - inte minst på det internationella planet. Maranata är väl ganska marginaliserade idag - men syns och hörs långt mycket mer än många större församlingar. Även om man inte håller med honom, så går det inte att komma ifrån att Arne Imsen var en betydelsefull predikant och personlighet inom svensk kristenhet.

torsdag, september 24, 2009 4:38:00 em  
Anonymous Clapham said...

Jag förstår inte riktigt de kristna här, bör Ella Bohlins medlemskap i Livets Ord döljas eller inte?

torsdag, september 24, 2009 8:00:00 em  
Blogger Lars Ewald Lenka said...

Tor,
Jag ifrågasätter inte på något sätt din rätt att kommentera detta men jag förstår inte vad det har med antigayretorik att göra. Många har säkert en del obehagliga lik i garderoben som man inte vill ska förknippas med en. Alla har väl rätt att byta åsikt och få en andra chans? Förstår fortfarande inte varför du lyfter fram detta men inte andra försköningar som gjorts på Wikipedia. Men OK, namnbytet kanske kan bli "Korståget mot kristna" så blir det kanske lite mer rättvist.

Clapham, jag ser egentligen inget skäl till att Ella Bohlins medlemskap i Livets Ord bör döljas men det faktum att denna rörelse förknippas med något negativt pga negativ medial uppmärksamhet så kan jag mycket väl förstå att hon vill dölja det. Fördomar bär vi ju alla på, eller hur?

Trevlig helg!

fredag, september 25, 2009 1:33:00 em  
Anonymous Filip said...

Hej Tor!
Imsen var på sin tid en viktig person - imperfekt. Imsen är ingen viktig person inom svensk kristenhet - presens. Att någon redigerat uppgifter om Agnarssons släktskap med Imsen kan väl ändå inte anses vara ett uttryck för spänningar i svensk kristenhet. Då kan du nog hitta tydligare uttryck för sådana spänningar.

Hursomhelst - har du läst Birger Schlaugs debattarikel om kyrkopolitik idag? Annars är det en intressant artikel. Jag tycker att den är klockren och håller med honom till fullo trots att jag är kristen och han är icke-troende. Det skulle vara intressant att höra vad du tycker om den. Länken är: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=184112

mvh/Filip

tisdag, september 29, 2009 4:20:00 em  
Anonymous Sanna said...

Det som politiker vill avslöja och visa om sig själva är inte tillnärmelsevis lika intressant som det de vill dölja om sig själva.

tisdag, september 29, 2009 9:11:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home