onsdag, september 23, 2009

Livstid för korrektionsvåldtäkt av lesbisk fotbollsspelare

av TOR BILLGREN


Eudy Simelane blev 31 år.

Igår dömdes ytterligare en gärningsman för mordet och våldtäkten på den lesbiska fotbollsspelaren Eudy Simelane. Themba Mvubu, 24 år, befanns skyldig till mord, rån och medhjälp till våldtäkt och dömdes till livstids fängelse. Tidigare i år dömdes Thato Mphithi till 32 års fängelse för att ha medverkat vid brottet.

Simelane var en av de första som levde öppet lesbiskt i townshipet KwaThema utanför Johannesburg. Hon hade spelat fotboll sedan barndomen och ingick i sydafrikanska kvinnolaget. Hon arbetade som tränare och domare och hade hoppades att få tjänstgöra som linjedomare under VM nästa år.

I april förra året anfölls hon när hon lämnade en pub och rånades på mobil, skor och kontanter. Hon dog av bukskadorna hon fick i samband med en gångvåldtäkt, samt tolv knivhugg. Hennes nakna kropp drogs till ett vattendrag och dumpades.

Denna typ av korrektionsvåldtäkter av lesbiska är tyvärr inte ovanliga i Sydafrikas kåkstäder. Teorin bakom är att våldtäkten ska bota den lesbiska från homosexualiteten, alternativt döda henne.

Referat från Mail & Guardian

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Och när kommer du skriva om allt det rasistiska hat som vita utsätts för mer än dagligen i "det nya" Sydafrika?

Och i övrigt: Vad har hennes sexuella läggning med saken att göra? Sydafrika har ju världsrekord i våldtäkter, alla kategorier! Räknas och värderas inte heterosexuella lika högt enligt dig? Varför annars lyfta just detta specifika fall och ignorera de övriga över 99,9%:en? Kanske ngt av en mediaanka?

Torka rumpan och väx upp gosse!

MVH Eero Aween

onsdag, september 23, 2009 11:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är nog du som borde torka rumpan och växa upp. Och lär dig vanligt jävla folkvett när du skriver kommentarer.

mvh
Anna Syd

torsdag, september 24, 2009 12:40:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Kanske börja med att förhålla dig ämnet!?

Det handlar ochså om "så kallat folkvett" vid kommentering. Är du både domare, bödel och anklagad på en och samma gång? Svara istället eller häng dig direkt horjävel!

/Eero Aween

torsdag, september 24, 2009 12:46:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Eero Aween, jag tänkte skriva ett seriöst svar på dina frågor, men nu har du avslöjat dig som ett sedvanligt och sorgligt troll. Sådana finns det ingen som helst anledning att lägga tid på. Det är inte lönt.

torsdag, september 24, 2009 8:04:00 fm  
Blogger coco j. turns said...

Hej! Jag hittade just din blogg och sätter ett bokmärke här. Såg att du också har en särskild sydafrikablogg och den är också uppskattad. Jag återkommer.

torsdag, september 24, 2009 1:51:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Trevligt att höra. Tack!

torsdag, september 24, 2009 4:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fruktansvärt! Bra att du tar upp detta Tor. Det är angeläget.

Bäste Eero: Jag tror Herr Billgren tar upp detta just för att ingen annan etablerad media vanligtvis lyfter ämnet. Det övriga du omnämner berörs ju närapå dagligen. Senast läste jag tex i Der Spiegel att våldtäkter mot män oavsett läggning har ökat markant i Sydafrika. Rasism mot vita känner jag inte till så väl. Det är fortfarande mycket segregation så det verkar nog troligast man i första hand ger sig på sina "egna". Tor kan väl förklara närmare.

MVH Sandra Kontosic

torsdag, september 24, 2009 10:39:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home