måndag, november 30, 2009

Sverige drar in bistånd till Uganda om antigaylagen antas

av TOR BILLGREN

Nu börjar allt fler tidningar, kommentatorer och makthavare uppmärksamma det ugandiska lagförslag som föreskriver långa fängelsestraff och till och med dödsstraff för den som utför homosexuella handlingar. I helgen publicerade The Guardian två artiklar om saken (här och här), och i Ekots lördagsintervju sa biståndsminister Gunilla Carlsson att Sverige drar in sitt bistånd till landet om lagen blir verklighet.
– Jag tycker att det är förfärligt. Min statssekreterare har direktkontakter med regeringen tagit upp detta. Vi har markerat på plats och jag själv också försökt ha kontakter med organisationer som jobbar med dem som nu är måltavla för förtrycket i Uganda, sade Gunilla Carlsson. [TT via Dagen]

Bakom lagförslaget ligger dels horribla föreställningar om homosexualitet i Uganda, dels en högerkristen amerikansk kampanj, som jag skrivit utförligt om på Antigayretorik och i tidningar som Expressen och Expo. Även Guardian understryker banden till USA i gårdagens artikel. Lagförslagets teoretiska delar är oerhört influerade av amerikansk högerkristen retorik.

Det är viktigt att understryka att det finns en stark kristen opinion mot lagförslaget. Se t.ex. Box Turlte Bulletin och Warren Throckmortons blogg. Den senare har även startat Facebook-gruppen Speak out against Uganda's Anti-Homosexuality Bill 2009, som innehåller uppdaterad information och förslag på protest- och böneaktioner etc.

Det Ugandiska lagförslaget ligger här. Nedan ligger några av mina texter i ärendett, se även de ovan länkade texterna i Expo och Expressen.

9 mars
Kristna ledare kämpar för förföljelse av homosexuella

10 mars
EU-parlamentariker fördömer antigaykonferens i Uganda

10 mars
Tar Exodus avstånd från Scott Lively?

13 mars
"Homolobbyns agenda är att göra hela världen gay"

18 september
Ugandas "Anti-Homosexuality Bill"

Här ligger Bengt Helds texter om saken.

2 Comments:

Anonymous Alex said...

Såg ni på exiistens avsnitt om förbundet Humanisterna? Kan en humanist vara extremt religionskritisk? Tyck till på alexjakobsson.wordpress.com

onsdag, december 02, 2009 11:12:00 em  
Blogger JanuskieZ said...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors

tisdag, december 08, 2009 7:30:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home