måndag, december 28, 2009

2009 - - - En kronologi

av TOR BILLGREN

2009 var ett år både med stora framgångar och ofattbara bakslag för världens homosexuella. I Sverige och flera andra länder infördes samkönade äktenskap. I andra, som Irak, Uganda och Litauen hårdnade situationen markant. Välkomna till min kronologiska genomgång av 2009. Materialet sammanfaller som vanligt delvis med årets Årets-lista. (Här ligger motsvarande genomgångar för 2007 och 2008.)

Januari
- Året började med Världen Idag i toppform. I en artikel skrev tidningen hyllande om Åke Greens resa till Etiopien, där han deltog i ett tvär religiöst antihomosexuellt symposium och föreläste om ”riskerna med gaylobbyns framfart”. Jag skrev ett brev till redaktionen där jag ifrågasatte rimligheten att i artikeln utelämna att homosexuella handlingar är kriminaliserade i Etiopien och leder till minst ett års fängelse. Här ligger skriftväxkligen med tidningens ansvarige utgivare Ruben Agnarsson.

Öppet brev till Världen Idag om Åke Green

Var står Världen Idag i frågan om hets mot folkgrupp?

Agnarsson tar fakta om fängelsestraff med en nypa salt

Nytt svar i skriftväxlingen om Åke Green

- Den 4 januari gifte jag mig med Erik. Den sjunde gick flyget mot Sydafrika. Den åttonde bosatte vi oss där.

- KD försökte blanda bort korten med rena lögner i sitt förslag om alternativ till samkönade äktenskap.

- Den 28 januari sammafattade jag läget i äktenskapsdebatten i en artikel i Sydsvenskan.

Februari
- Gus van Sants film Milk fick två Oscars.

Mars
- En av de ivrigaste och mest notoriska amerikanska antigayaktivisterna, James Dobson avgick från sin post som ledare för Focus on the Family, som han grundade 1977.

- I början av mars anordnades en antihomosexuell konferens i Ugandas huvudstad Kampala, där flera amerikanska kristna ledare deltog. Konferensen anses ha inspirerat till det lagförslag om hårdare straff för homosexuella handlingar (bl.a. dödsstraff), som har chockerat människorättsförespråkare under året. Jag skrev om saken första gången den 6 mars.

- Världen Idag har länge haft för vana att jämföra meningsmotståndare med Hitler och likna fenomen de inte gillar med nazismen (även med Stalin, förstås). Den 11 mars började jag halvt skämtsamt räkna nazireferenserna i Världen Idag. Under hösten drog jag ner på mitt homobloggande till förmån för mitt Sydafrikabloggande och slutade hålla räkningen. Den senaste noteringen var den 25 september och då stod ställningen på 34 referenser. Här ligger hela listan.

- Den 12 mars meddelades att Felicia Svaeren blir ny chefredaktör för Världen Idag. Ett spännande och oväntat val. Hon tillträdde i maj.

- Musikalen Gaycamp fick rätt mycket uppmärksamhet när pjäsmakarna inför premiären avslöjade att exgayorganisationen Exodus International planerade ett läger i Stockholms skärgård till sommaren. Något som av allt att döma var en PR-lögn.

- Den 25 mars inleddes mitt korta bloggsamarbete med Bengt Held. Det avslutades den 29 maj, då han startade en egen blogg, Helds HBT-nyheter.

- Skrev om Ugandakonferensen i Expo.

April
- Den 1 april fattade Riksdagen beslut om könsneutrala äktenskap...

- ...och kort därefter passade naturligtvis den homoskeptiska kristenheten på att ropa VAD VAR DET VI SA? NU BLIR DET MÅNGGIFTE! efter ett förslag från RFSL:s och Miljöpartiets ungdomsförbund. Men detta förslag gick ut på att avskaffa äktenskapet. Inte utvidga det. Både Dagen och Världen Idag-bloggaren Jacob Rudolfsson medgav senare att de missuppfattat saken.

- Den inflytelserike amerikanske pastorn Rick Warren bytte fot i homofrågan. Till det bättre.

- National Organization for Marriage lanserade en reklamfilm mot homoäktenskapet som blev en internationell skrattsuccé.

- Den islamistiska tortyr- och mordkampanjen mot homosexuella i Irak uppmärksammades i media.

- Den amerikanska antigaylobbyn fick ett nytt ansikte med bystdrottningen Carrie Prejean, som enligt den indignerade retoriken förlorade Miss USA-titeln för att hon hade "försvarat det traditionella äktenskapet".

- Forskaren Kristian Steiner skapade panik på Världen Idag efter att det kommit ut att han studerade tidningens syn på islam.

Maj
- Den 2 maj hölls Jesusmanifestationen i Stockholm.

- Jag skrev en debattartikel i Expressen om Åke Greens och andra kristna ledares antihomosexuella missionsresor i länder där bögar och flator redan har det mycket svårt.

- Det blev mycket rabalder kring Jonas Gardells bok Om Jesus.

- RFSL:s ordförande Sören Juvas blev misshandlad i samband med en demonstration för homosexuellas rättigheter i Moldavien.

- Den 26 maj utsågs Eva Brunne till biskop i Stockholms stift.

- Och från Kalifornien kom en dålig och en god nyhet. Den dåliga: att lagen om homoäktenskap revs upp. Den goda: att de tiotusentals homosexuella som hade hunnit gifta sig inte skulle behöva genomgå tvångsskilsmässa.

Juni
- Barn som växer upp med lesbiska föräldrar lider av färre psykiska problem än andra barn, enligt en dansk studie. Den högerkristna pressen, som vanligtvis uppvisar stort engagemang för barn i homosexuella familjer, berörde inte studien.

Juli
- Efter många turer antogs slutligen Litauens lag om förbud mot homopropaganda

Augusti
- Den 1 augusti stormade en beväpnad person in på ett center för unga homosexuella I Tel Aviv, Israel, och öppnade eld. Två personer dödades. Ingen har ännu gripits för skjutningen.

- The American Psychological Association (APA) drog i en ny studie slutsatsen att det inte finns några bevis som stödjer tesen att sexuell läggning kan ändras genom terapi.

- Det kom fler oroande och deprimerande rapporter om den islamistiska mord- och tortyrkampanjen mot bögar i Irak.

September
- Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars Åke Lagrell imponerade stort när han kritiserade den italienske förbundskaptenen Marcello Lippi, efter att denne uttalat sig nedvärderande om homosexuella.

- Den 22 september dömdes en man till livstids fängelse för att ha varit med och korrektionsvåldtagit och mördat den lesbiska fotbollsspelaren Eudy Simelane i Sydafrika.

- Och så fick Tyskland fick en ny utrikesminsiter, den öppet homosexuelle Guido Westerwelle.

Oktober
- Jag satte Antigayreotirk på sparlåga för att fokusera på Sydafrika.

- Prästen Dag Sandahl delade frikostigt med sig om sina puerila fantasier om homosexualitet.

November
- Allt fler medier började uppmärksamma Ugandas Anti Homosexuality Bill, som bland annat föreskriver dödsstraff för upprepad homosexualitet.

December
- RFSL ungdom publicerade en rapport om situationen för unga hbt-personer. Världen Idag trodde att man kan visa medkänsla genom att blotta vampyrtänder.

- Ugandas regering gjorde uttalanden som pekar mot att det inte kommer att bli något dödsstraff för homosexuella handlingar. Något slutligt beslut är ej ännu fattat.

- RFSL:s tidning Kom Ut hade bett mig att skriva en lång artikel om varför så mycket motstånd mot homosexuella kanaliserats just genom religionerna. Nya numret kom ut i mitten av december och här ligger artikeln. Här ligger ett appendix som handlar om antigayfanatiker. Och här ligger en kommentar om det provocerande omslaget.

- Innan jul kom rapporter om att Litauen kommer att mildra sina antigaylagar.

9 Comments:

Blogger kazarnowicz said...

Bra sammanställning! Du gör ett grymt jobb, Tor.

En grej jag saknade var att Socialstyrelsen fattade beslut att ändra reglerna för blodgivning (skedde 1 december) så att bögar som levt i celibat i 12 månader får ge blod från 1 mars 2010.

måndag, december 28, 2009 1:38:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för dina ord!

Fast är inte det där med blodgivningen en typisk ickegrej? Gäller väl bara bögar som lever för rätten att ge blod...? :-)

måndag, december 28, 2009 2:15:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

tisdag, december 29, 2009 1:54:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Kazarnowicz har en poäng.

Det har i HBT-rörelsen varit en tradition att fokusera på homosexuella, främst bögar. Men faktum är att mycket tyder på att antalet bisexuella är fler än antalet homosexuella.

Så när socialstyrelsen beslutar att män som har sex med män får ge blod efter 12 månader utan sex med andra män så blir ofta debatten om homosexuella män.

Men faktum är att det är många män som sedan flera år har en relation med en kvinna, men där han tidigare haft sex med en man, kanske för drygt ett år sedan, kanske för 10 år sedan, kanske höll de på och raggade vilt i parker på 1980-talet. Men för den skulle kan de vara monogama idag, eller så är del icke-monogama bara med andra kvinnor.

Vad jag vet har det tidigare även varit förbud för kvinnor som haft sex med män som har sex med män att ge blod. Även bland den gruppen är det många som inte haft sex med någon bisexuell man det senaste året.

Men vi som är HBT-engagerade har ofta en tenden att associera män som har sex med män med bögar som har en partner av samma kön eller som har sex ibland med någon annan man. Men många är alltså bisexuella och har inte på flera år haft sex med någon annan man.

tisdag, december 29, 2009 1:56:00 fm  
Blogger kazarnowicz said...

@tor: jag är förvånad över att du har den inställningen. För det första tycker jag att man behöver vara stringent och kräva samma skyldigheter (eller i alla fall samma möjlighet till skyldigheter) om man ska kunna kräva samma rättigheter.

För det andra är det här, på sitt sätt, gigantiskt. Socialstyrelsen har i EU-kommisionen som enda land (Italien, Spanien och Frankrike erkänner det nämligen inte i kommisionen) sagt att man tar bort livstidsspärren för MSM på blodgivning. Det håller på att ske en förändring i inställningen kring MSM även i den konservativa medicinen, och det här är en milstolpe (även om jag kritiserar Socialstyrelsen för deras inställning).

tisdag, december 29, 2009 9:09:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Med risk för att det blir något off-topic. Men avskaffandet av totalförbudet för män som har sex med män är ju en del av politiken 2009.

Kazarnowics

"även om jag kritiserar Socialstyrelsen för deras inställning"

Jag läste din bloggpost där du kritiserar Socialstyrelsen.

Jag har själv kommenterat de olika aspekterna och argumenten på min blogg.

http://bengtheld.blogspot.com/2009/12/en-del-bogar-far-bli-blodgivare.html

Men jag vill förtydliga en sak extra eftersom det är så vanligt argument från många bögar. Även du skriver om det i din bloggpost. Att man borde tillåta två män som har en monogam relation att ge blod.

Men faktum är att du bara kan ta ansvar för dig själv, inte din partner. Om han är otrogen, och många är tyvärr otrogna utan att berätta för sin partner, så riskerar även du att ha fått hiv om ni inte tillämpar säkrare sex.

Sedan man började med blodgivningstester så har ett antal människor försökt bli blodgivare men det har avslöjats att de har hiv. 51 % av dem har varit män som har sex med män. Många av dem hade fasta relationer som de, felaktigt, gissat var monogamt även frän deras partner. Den här infon har varit med på RFSL:s hemsida så det är inte hämtat från någon antigaygrupp.

Någon kanske invänder att även heterosexuella är otrogna och det är givetvis sant. Kanske andelen är lika hög bland båda grupperna.

Men i en grupp som män som har sex med män där hiv är betydligt vanligare än bland heterosexuella så blir sannolikheten för att någon skulle ha hiv som felaktigt gissat sig vara frisk (men där partner smittat) värre.

Man kan ha invändningar emot hur reglerna ska vara i detalj men att slentrianmässigt kalla det för homofobi blir fel.

Socialstyrelsen delar in folk i olika grupper därför att skulle man ha individuella prövningar skulle listan med orsaker till att inte få ge blod vara betydande och det skulle ta mycket tid med långa intervjuer.

Det här är även en orsak till att både RFSL och DO (och även tidigare HomO) har accepterat att reglerna är olika för män som har sex med män och heterosexuella.

Vissa resonerar som om hiv vore lika vanligt bland heterosexuella som bland män som har sex med män men det är inte sant.

Bengt

tisdag, december 29, 2009 4:26:00 em  
Blogger kazarnowicz said...

Du har rätt Bengt, det är off-topic, så jag ska hålla mig kort. Du har rätt i att prevalensen av HIV är högre bland MSM. Men, om man fokuserade på hur man har sex (dvs: har du haft oskyddat analsex) snarare än vilken sexuell läggning man har så skulle reglerna bli klarare, öppnare och lika säkra. Min uppfattning är att man inte är bekväm att fråga folk det, Socialstyrelsen hade inget klart besked till varför man inte valt den approachen (som för övrigt man har i Italien och Spanien)

tisdag, december 29, 2009 5:11:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Kazarnowicz

Men jag respekterar att blodgivningspersonal inte vill fråga eventuellt blodgivare om de har haft oskyddad analsex.

När det gäller Italien och Spanien vet jag inte exakt hur de jobbar. Du verka ha bättre kunskap om det. Men tydligen har de gett läkare möjlighet att tillåta män som har sex med män att ge blod dvs att det är varje blodgivningscentral som själv avgör om man ska tillåta män som har sex med män att ge blod och vilka som få ge blod.

Bengt

tisdag, december 29, 2009 6:04:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Intressant och klargörande diskussion, Bengt och Kazarnowicz. Jag är dock för mycket av individualist för att acceptera indelningar och begränsningar baserade på statistik.

onsdag, december 30, 2009 4:18:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home