onsdag, december 09, 2009

Den förljugna och oärliga ångern

av TOR BILLGREN

Idag sätter Världen Idag tänderna i RFSL Ungdoms rapport Effekter av Heteronormen (kan laddas ned här, PDF). Rubrik: "Gayvärlden en högriskmiljö. Resultat från studie: vartannat hbt-barn utsatt för sexuella övergrepp"

Artikeln ackompanjeras av en intervju med ”Robin”, som berättar hur han som 15-åring hade sex mot sin vilja med en 25-åring (beskrivs som ”en äldre man” i tidningen). Och så följer en intervju med psykoterapeuten Lennart Bergström, där tidningen försöker visa upp en medkännande och inkluderande sida. Ett magplask av monumentala mått och ett praktexempel på glappet mellan religiösa föreställningar och hbt-personers verklighet. Här följer intervjun:

Han anklagar kyrkan för svek
Svidande kritik från psykoterapeut


Kyrkan är lösningen, men tar inte sitt ansvar. Det säger psykoterapeut Lennart Bergström, som tror på en väckelse i den unga hbt-världen.
Psykoterapeut Lennart Bergström menar att kyrkan inte tar sitt ansvar vad gäller unga hbt-personer.
– De är helt hänvisade till gayrörelsen eftersom kyrkan övergett dem, vilket blir förödande. Jag blir ledsen när jag tänker på det. Vi måste ta in dessa människor i värmen, och då kanske en del farbröder och tanter måste flytta lite på sig så att de får plats, säger han.
Lennart Bergström menar att agendan för församlingarna borde vara solklar.

– Dessa barn och ungdomar är mer värda än andra i Jesu ögon. De är högprioriterade, om man ser till Jesu berättelse om när herden lämnar de 99 fåren för att söka efter det som kommit bort, men församlingarna är slöa och lutar sig bakåt i dessa frågor. Det angår dem inte på något vis, säger han.

Han menar också att attityden från församlingsmedlemmarna måste vara kärlek.
– De måste kunna krama om de här barnen och visa på en annan typ av kärlek, en Gudskärlek. Jag tror på en kraftig väckelse bland hbt-ungdomarna. I Bibeln ser vi att alla de tilltufsade människorna var närmast Jesus. Han var som en magnet. Då kan jag tänka mig att ett stort antal kommer att bli heterosexuella på kuppen.

Lennart Bergström poängterar att det inte är de ungas fel att de hamnat där de är.
– Det råder undervisningsbrist i landet. Det gör att de unga inte rår för sitt beteende – de vet ju inte om att det är fel.
Lösningen anser han vara att församlingarna tar emot de unga hbt-personerna kärleksfullt och löser deras problem i takt med att de kommer upp.
Hans erfarenhet är att värmen hos den som samtalar är direkt avgörande för hur långt man kan komma med en hbt-person.
– Hallelujastilen går inte, utan man måste ha en riktig bas i arbetet. Homosexuella behöver någon de kan lita på, de är inte säkra någonstans, säger han.

Denna förljugna ånger är ett klassiskt, billigt och hjärtlöst grepp inom den konservativa kristenheten och framförallt exgayrörelsen. Utåt låtsar man att man erkänner felaktigt och exkluderande bemötande av homosexuella, så att vilsna och svikna ungdomar ska tro att de kan finna trygghet inom kyrkan. Men vad är det egentligen man erbjuder? Vad är det som är nytt? Här är kontentan av vad Lennart Bergström säger:

1. Det du tror är kärlek (det vill säga precis det som vi kristna hyllar på varje bröllop) är inte till för just dig. Du är kallad till att uppleva en annan typ av kärlek, något vi inte riktigt kan förklara, men tro oss: Det är jättebra.

2. Anledningen till att du känner kärlek och attraktion till personer av samma kön som du själv, är att du aldrig fått veta att det är fel med homosexualitet. Snälla, förlåt oss för det. Det är vårt fel. Vi har inte nått ut med budskapet tillräckligt tydligt att homosexualitet är en cancersvulst på samhällskroppen. Förlåt oss för att vi kristna fått dig att tro att homosexualitet är OK.

3. Sök dig inte till personer eller grupper som delar dina erfarenheter och som du kan känna samhörighet med, det är förödande. Sök dig istället till oss inom kristenheten som under århundrandena har förföljt, demoniserat och förtalat homosexuella, ja till och med lagt grunden för samhällets antihomosexuella attityder. Oss kan du lita på.

4. Tro inte att du vet något om dig själv. Du missförstår dina känslor. Vi däremot, vet allt om dig. Vi sitter här på vår fina piedestal och är beredda att ta emot dig och klappa dig kärleksfullt på huvudet. Du är så varmt och innerligt välkommen till oss. Fast på ett villkor: Att du underkastar dig vår tvåtusenåriga vishet, baserad på berättelsen om Sodom och Gomorra, där en hel stad full av homosexuella män ville kasta sig över två änglar och våldta dem. DET är homosexualitet. DET är vad du är. Och DET kan vi hjälpa dig ur.


* * *

Är det dessa attityder Lennart Bergström hoppas ska ligga till grund för en väckelse bland hbt-personer, kan jag bara säga: Lycka till!

17 Comments:

Blogger Jay said...

Jäklar, Tor, vad jag har saknat din skarpa penna :)

onsdag, december 09, 2009 10:11:00 fm  
Blogger Unknown said...

Mkt skarpsynt analys. Den här sortens "kärlek" kan vara fullständigt förödande för unga människor.

Jag minns ett Ulf Ekman-citat från 90-talet:

"Det finns de som påstår att Jesus älskar dej som du är. Inget kunde vara mer fel - han tar emot dej som du är, men sen gör han om dej, Halleluja!"

onsdag, december 09, 2009 10:23:00 fm  
Blogger Tomas Lif said...

du rockar så fett Tor!

jag håller med tidigare kommentar, saknat din vassa penna också!

onsdag, december 09, 2009 1:16:00 em  
Blogger sofiamaa said...

Tack för ett bra inlägg!

onsdag, december 09, 2009 6:56:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för glada kommentarer.

onsdag, december 09, 2009 8:51:00 em  
Anonymous Ankjakt said...

Utmärk!

onsdag, december 09, 2009 10:14:00 em  
Anonymous Sanna said...

"Gayvärlden en högriskmiljö."?

Ja detsamma kan man säga om heteromiljön i så fall också, beroende på definitioner av sexuella övergrepp, och hur frågorna formulerats, så finns det undersökningar som visar att 55-60% av alla människor har blivit utsatta för sexuella övergrepp i ungdomsåren, av ett eller annat slag från en person/er av motsatt kön.

Så statistiskt, är du faktiskt säkrare i en "gaymiljö". ;)

Kul med statisk förresten, endast ens egen fantasi sätter gränserna vilka slutsatser man kan dra från statistiken.

torsdag, december 10, 2009 8:10:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Har nyss läst igenom artikeln "uganda-to-remove-death-penalty-from-anti-gay-bill" i Pink News (10-12-2009).
Där läser jag att man nu skall släppa planerna på dödstraff men sen när jag läser vidare så vet jag inte om jag har läst fel och missuppfattat följande: antyder den ugandiska ministern Buturo i artikeln att dom kanske eventuellt kommer att ersätta dödstraffet och livstidsstraffet med bota-homoterapi?

//Ingela
Tack för en bra blogg!

fredag, december 11, 2009 2:22:00 fm  
Blogger Erik Ahrnbom said...

Hahaha! Fantastiskt rolig och skickligt formulerad kritik. Bravo!

fredag, december 11, 2009 1:00:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för länken, Ingela. "Goda" nyheter, trots allt. Jag skrev ett inlägg...

fredag, december 11, 2009 1:02:00 em  
Anonymous Isak said...

Tack för det du gör för att bekämpa den vidriga men svåra retorik som vissa företrädare inom kristendomen slänger runt sin omgivning och den kristna medievärlden.

Det du gör är SÅ sjukt viktigt, jag hoppas du tänker på det, och känner stolthet!

fredag, december 11, 2009 5:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

Håller med Isak. Det du gör betyder mycket. Skiten som pågår behöver belysas.
Idag rev Missionskyrkan upp sitt beslut angående samkönat äktenskap. Vad gäller retoriken i debatten som pågår där nu är genomvidrig och gör ont. Ett av skälen är att man vill ta hänsyn till sina systerkyrkor i andra länder. Det är åt helvete när majoriteten håller klaffen och människor med människoförstörande åsikter, okunskap, och lögner har makt och får/tar sig tolkningsföreträde att köra över dom som inte vill "böja sin stolta nacke för Gud" och som inte passar in i deras "moraliskt rena" världsbild etc, etc och allt dom vräker ur sig.
Tack för att du tar upp situationen i Uganda.
/Ingela ungdomsledare MK

lördag, december 12, 2009 1:26:00 fm  
Anonymous mirakelpojken said...

Mycket bra text!

tisdag, december 15, 2009 10:50:00 fm  
Anonymous Björn said...

Tack för att du är så klarsynt Tor och för att din röst finns! I takt med att vi homosexuella gradvis blir mer accepterade i samhället så höjer företrädesvis konservativt kristna sina röster och pumpar upp hat- retoriken på ett vidrigt smaklöst sätt. Läs vilken kristen tidning som helst idag och vi homos och våra eventuella lika rättigheter eller inte är uppenbarligen de konservativt kristnas viktigaste fråga. Helt sjukt.

torsdag, december 17, 2009 9:30:00 fm  
Blogger minutz3 said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

måndag, januari 11, 2010 10:10:00 em  
Blogger minutz3 said...

Jag förstår inte för mitt liv att man kan missuppfatta detta. Visst, Tor, du tycker säkert det är verkligt roligt att driva med det kristna kärleksbudskapet, men samtidigt är det skillnad på kristna och kristna. Jag har hört talas om hur man framförallt i frikyrkan bara väntar på att folk ska gifta sig, sådan är inte attityden inom Katolska Kyrkan riktigt, utan vi erkänner - som Bibeln ger stöd för - att celibatet är det högsta.

Dessutom ska det ju understrykas att det finns så oerhört mycket kärlek utom sex. Det är knappast den broderliga kärleken som får människor att ta till spritflaskan exempelvis, utan snarare den sexuellt promiskuösa som gör människorna psykiskt instabila och skadar sig själva något otroligt. På ett religiöst plan så skadar man ju sin relation till Gud något otroligt också med sex utanför äktenskapet.

Allt gott!

måndag, januari 11, 2010 10:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

"/Ingela ungdomsledare MK"

Oj vilken underbar förebild du är med alla svordomar....

Sedan har du kanske rätt i sak, men försök vårda ditt språk lite.

/Karin

torsdag, februari 11, 2010 12:13:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home