fredag, december 11, 2009

Goda nyheter från Uganda, trots allt

av TOR BILLGREN

Idag tar Dagen äntligen upp den amerikanska, högerkristna kopplingen till Ugandas nya lagförslag om kraftigt skärpta straff för den som utför homosexuella handlingar. Enligt förslaget ska homosexuella handlingar straffas med livstids fängelse och "serieförbrytare" ska kunna dömas till döden. Tidningen utgår från en rapport författad av den anglikanska prästen Kapya Kaoma, där den amerikanske kändispastorn Rick Warren pekas ut som en av inspiratörerna till lagförslaget, något som han förnekar.. Själv har jag i sammanhanget nämnt Scott Lively och Don Schmierer från Exodus International, som medverkade vid en antihomosexuell konferens i Kampala i mars.

Tidningen tar inte upp det uppenbara parallellfallet med Åke Green, som för ett år sedan predikade om "riskerna med gaylobbyns framfart" i Etiopien – ett land där homosexuella handlingar ger ett års fängelse.

Det finns dock någon sorts "hopp" i Uganda. Igår rapporterade gaysajten Pink News att det aktuella lagförslaget antagligen kommer att justeras så att döds- och livstidsstraffet lyfts bort:

The minister for ethics and integrity, James Nsaba Buturo, reportedly said a more "refined" set of punishments would be favoured instead of execution.

Although it is not clear what this means, he pointed to so-called 'gay cure' therapies, saying the bill would promote counselling for gay people.

Buturo said the modified draft bill would come before parliament within two weeks.

Visst är det goda nyheter att bögar och flator inte ska kunna avrättas – men lagen föreskriver fortfarande hårda straff för homosexuella och de som "propagerar" för homosexualitet. Och justeringen av lagförslaget får inte ta uppmärksamheten från det faktum att amerikanska och europeiska pastorer sprider starkt negativa och demoniserande antihomosexuella budskap i Tredje Världen, där situationen för homosexuella redan är mycket svår.

4 Comments:

Anonymous TP said...

"Men nej, nej ugandier, ni skulle inte skära bort dem! En långsam strålbehandling och cellgifter ska det va"

Hoppas att Green faktiskt haft en inverkar på utvecklingen i Uganda. Undrar om han är nöjd eller förfärad över hur blodigt det kan bli.

fredag, december 11, 2009 12:11:00 em  
Anonymous Clapham said...

Tips!

http://www.atheistmedia.com/2009/12/rachel-maddow-trashes-gay-to-straight.html

fredag, december 11, 2009 5:55:00 em  
Blogger Technicolor said...

Tyvärr är en vanlig effekt av konservativ religiös ideologi att värderingar om rätt och fel är oberoende av handlingarnas konsekvenser i större utsträckning. Alltför ofta med tragiska konsekvenser.

lördag, december 12, 2009 1:42:00 fm  
Anonymous Sanna said...

Så är det Technicolor, religiös moral utgår ju oftast från att det finns en absolut och objektiv moral som finns att uttolka i diverse heliga skrifter, problemet är ju att dessa tolkningar är relativa till samhällskulturen och tidsandan.

Religiös moral är ett klassikt exempel på paradoxal moral, och slutresultatet tenderar att bli hycklande dubbelmoral.

lördag, december 12, 2009 8:29:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home