torsdag, december 24, 2009

Litauen mildrar sitt antigayreglemente

av TOR BILLGREN

Igår kom rapporter om en ny vändning i följetongen om Litauens förbud mot "homopropaganda". Det verkar ljusna? Eller?

Litauens parlament antog i kväll ett antal tillägg till den kontroversiella lag som förbjuder ”främjande av homosexualitet”, men organisationer som arbetar för homosexuellas rättigheter var inte nöjda.

VILNIUS. Litauens parlament antog på tisdagen ett antal tillägg till den kontroversiella lag som förbjuder ”främjande av homosexualitet”, men organisationer som arbetar för homosexuellas rättigheter var inte nöjda.

Med 58 röster mot 4, och 25 nedlagda, godkände parlamentet ett antal tillägg som syftar till att tona ned de homofoba och intoleranta formuleringar som väckte ett ramaskri bland människorättsorganisationer i såväl Litauen som utlandet, och bland regeringar inom EU.

Ursprungslagen, som skulle ha trätt i kraft i mars 2010, förbjöd ”offentlig spridning” av upplysningar som kunde anses framställa homosexualitet i en positiv dager. Lagen omfattade också bisexualitet, polygami, bilder av heterosexuella samlag, döda och allvarligt skadade människor, övernaturliga företeelser, fult språk och dåliga matvanor. Men ”offentlig spridning” definierades inte och inga straffsatser föreskrevs.

I tisdagens tillägg förbjuds information som ”uppmuntrar till sexuellt utnyttjande av minderåriga, sexuella relationer mellan minderåriga, och andra sexuella relationer”.

En talesman för president Dalia Grybauskaite kommenterade att ”nu är de homofoba klausulerna borta och lagen är i linje med de europeiska normerna.

Men Vladimir Simonko vid Litauiska gayförbundet sade att problemen består. Han hänvisade till bland annat att lagen fastslår att det är skadligt att främja ”varje annan uppfattning om familjen än den som författningen fastslagit”. Den litauiska grundlagen säger att ett äktenskap bara kan ingås mellan en man och en kvinna.

– Från och med nu kan varenda en av våra offentliga tillställningar hamna under den klausulen och förbjudas, sade Simonko.