fredag, januari 29, 2010

Artikel om homolagförslag raderad?

av TOR BILLGREN

Den Världen Idag-artikel om en "uppskjuten europeisk homolag" som jag skrev om igår har försvunnit från tidningens sajt. Jag kritiserade artikeln för att dess författare Jonas Adolfsson undanhöll vad det innebär för ett homosexuellt par om deras civilstånd inte erkänns i ett land.

Om artikeln har avlägsnats för sin selektiva skildring av verkligheten har tidningen agerat på ett imponerande och integritetsfullt sätt, som förtjänar ett ödmjukt erkännande. Även om jag gärna hade fortsatt den diskussion som hade inletts i kommentarfältet...

13 Comments:

Blogger Lisa Olsson said...

Det förefaller som om den artikeln har fyttats till något som kallas "plusarkivet" som man måste betala för att se.
Så hoppas inte för mycket på att de dragit tillbaka artikeln.

fredag, januari 29, 2010 5:57:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Nope, plusarkivet har jag tillgång till och hittar den inte där heller. Borde förstås ha framgått av inlägget.

fredag, januari 29, 2010 5:59:00 em  
Blogger Lisa Olsson said...

När jag klickade på länken i ditt tidigare inlägg så kom jag till plusarkivet så jag antog att den skulle finnas där.

Är den bortplockad är det klart positivt.

fredag, januari 29, 2010 6:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hej Tor!

Någon berättade för mig att homosexuella män är kraftigt överrepresenterade vid pedofilibrott.

Själv har jag ingen aning om hur det förhåller sig.

Kommentar på det påståendet?

fredag, januari 29, 2010 8:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

Forts. från mitt tidigare inlägg.
Min fråga är alltså hur man bemöter den typen av påståenden.

Mvh.

fredag, januari 29, 2010 8:17:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag förstår inte frågan. Den som vill ha sex med barn är pedofil. Den som vill ha sex med personer av samma kön som en själv är homosexuell. En homosexuell man vill således ha sex med en annan man, inte ett barn. Rent definitionsmässigt, alltså.

Läs här för att lära dig mer:

http://www.internationalorder.org/scandal_response.html

fredag, januari 29, 2010 8:21:00 em  
Blogger Fredrik Stangel said...

Anonym: Det existerar ingen statistik som stöder påståendet. Allt som sägs i ämnet, är spekulation; eller tyvärr som så ofta, illasinnad propaganda.

fredag, januari 29, 2010 9:05:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Anonym

Egentligen är det inte fel att du frågar det. Det är en tendens att många i någon politiskt korrekt iver försöker undvika de här debatterna. Ungefär som att vissa inte vill snacka om att folk med invandraursprung är överrepresenterade för de flesta typerna av brottslighet trots att det är sant.

Tor bemöter delvis dig. Hans analys om att homosexualitet (och bisexualitet, heterosexualitet) är något annat än pedofili är sant givetvis.

Men så enkelt kan man inte avfärda debatten. Det är ju en del som både är attraherade av vuxna och barn av ett visst kön. Eller som har sex med folk av ett visst kön som hamnat i puberteten 13-14-åringar.

Är gruppen homosexuella och bisexuella överrepresenterade? Det där är inte enkelt att besvara med ett entydigt ja eller nej.

Först måste man avgöra vem som är homosexuell. Högerkristna brukar kalla en man som är gift med en kvinna för heterosexuell. Då är han ett bevis för att vara en del av majoriteten när syftet är att visa att antalet homosexuella och bisexuella är få.

Men om den här mannen som har sex med sin fru även har sex med sin son då blir han enligt den högerkristna propgandan plötsligt homosexuell och som ett bevis för att homosexuella är överrepresenterade vid pedofila brott. Trots att mannen från början kanske varit bisexuell. Eller kanske heterosexuell med vuxna medan han struntat i vilket kön ett barn har som han ska ha sex med.

Men även om man problematiserar kategorierna homo-hetero-bi så avslöjar en del studier (har tyvärr ingen länk) att andelen "samkönade" övergrepp tydligen är fler än de 10 % som man vanligen bruka gissa vara andelen homosexuella och bisexuella.

Främst är andelen pedofiler som har sex med både pojkar och flickor tydligen överrepresenterade jämfört med andelen bisexuella i hela befolkningen.

Men då måste man konstatera att för många pedofiler är inte könet på barnet avgörande. Det viktigaste för dem är att det är att barn. Att då kalla dem bisexuella blir problematiskt eftersom bisexuella som gillar vuxna ofta blir attraherade av både manlighet och kvinnlighet. För en vuxen bisexuell är könet i sig inte ointressant, dock attraheras han eller hon av båda könen.

Därför har Fredrik egentligen rätt, det är svårt att hitta statistik som visar något entydigt.

Men även om bisexuella vore överrepresenterade vid pedofila brott (vilket är möjligt men något som inte är "fakta") så vilka politiska konsekvenser ska det få? Vilka medborgerliga rättigheter ska bisexuella sakna som inte andra har? Rätt att adoptera? Rätt att gifta sig?

Det vi vet är att män är mycket överrepresenterade vid pedofila brott. Så om den statistiken skulle avgöra lagar borde vi bara tillåta lesbiska par att adoptera.

EVENTUELL överrepresenativitet av pedofili är inte något argument för att hindra gruppen homo- och bisexuella (där de allra flesta är EMOT pedofili) att blir prövade som adoptionsföräldrar.

Av samma orsak skulle väl få föreslå att katoliker inte ska få adoptera barn för att pedofila övergrepp är vanligt inom många katolska samfund. Därför att de allra flesta katoliker är emot pedofili.

Bengt

lördag, januari 30, 2010 9:55:00 fm  
Blogger Fredrik Stangel said...

Jag håller med i det Bengt Held skriver. Vad jag ville säga var dock att, när man framför ett påstående av typen "homosexuella män är överrepresenterade vad gäller sexuella övergrepp mot barn", måste man för att ha någon trovärdighet kunna visa tydlig statistik i samband med påståendet. Annars blir påståendet ett löst spekulerande, "det skulle kunna vara så att...". Med den historia av misstänkliggörande av homosexuella som de facto finns i diskursen, ligger det då ganska nära till hands att misstänka att den som från första början framförde påståendet mer troligt är ute efter att misstänkliggöra homosexuella, snarare än att presentera fakta om sexuella övergrepp mot barn.

Det är däremot naturligtvis så att frågan måste kunna få ställas. I det här fallet finns det ju dessutom ett ganska tydligt svar: Det finns ingen statistik som tyder på att homosexuella män (där termen homosexuell man betecknar en man som riktar sina sexuella intressen gentemot andra män, snarare än mot kvinnor) skulle vara överrepresenterade vid sexuella övergrepp mot barn.

lördag, januari 30, 2010 1:02:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor,

Pedofili är ingen sexuell läggning Tor.
Det är en svår psykisk störning.

söndag, januari 31, 2010 9:02:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Det är också ofta i debatten en olycklig sammanblandning mellan pedofiler och vuxna som är attraherade av pubertala barn yngre än 15 år.

Den länk som Tor lämnade avslöjar mycket tydligt att homosexuella INTE är överrepresenterade bland de som ägnar sig åt sexuella övergrepp på prepubertala barn.

Först visste jag inte varför den här frågan blev aktuell just nu. Men jag kollade nyheten igår om m-politikern i Stockholm som erkänt att han har barnporr och som är anklagad för att ha sökt sex med minderåriga. För några år sedan hade en mp-politiker i Stockholm en sexuell relation med en minderårig pojke. Tidigare hade ordföranden i RFSL-Ungdom det. Alla tre är homosexuella eller bisexuella. De har efter att de avslöjats givetvis varit tvungna att lämna sina uppdrag.

Men ingen av de tre har vad jag vet varit pedofiler, alltså varit intresserade av prepubertala barn. Utan att ha koll på alla detaljer är det tydligen intresse för pubertala 13-14-åringar det handlat om. Och då är det inte någon egentlig pedofili. Trots det är det givetvis helt oacceptabelt och ett allvarligt brott.

RFSL blir, med rätta, anklagade för att ha haft en för accepterande attityd på 1970- och 1980-talet till sex mellan vuxna och barn. Det ska de ha kritik för. Att de sedan inte var ensamma och att de generella värderingarna var något annorlund är ingen ursäkt. Men jag ska som exempel berätta att när det i mitten av 1980-talet avslöjades att Bill Wyman från Rolling Stones haft Mandy Smith som flickvän redan när hon var 13 år (tydligen hade de haft sex redan då) så blev det viss debatt men få tydliga fördömanden.

I vulgärdebatten så snackas det om att RFSL tidigare velat legalisera pedofili, det verkar som att man varit för att vuxna skulle tvingas sig på 4-åringar.

Det som RFSL dock argumenterade för var att man borde legalisera sex mellan vuxna och barn i puberteten om det var "frivilligt". Illa nog givetvis men det är inte samma som att helt avskaffa förbud mot pedofila övergrepp.

Bengt

söndag, januari 31, 2010 11:00:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Det enklaste sättet att bemöta tesen om homosexualitet och pedofili är att ifrågasätta dess relevans. Vad menar den som ställer frågan att ett eventuellt samband skulle ha för konsekvenser för homosexuella? Och vad bör i logikens namn överrepresentationen av svarta i USA:s fängelser ha för konsekvenser för svarta generellt? Och vad bör överrepresentationen av män i brottsregistret ha för konsekvenser för män? Det handlar om statistiska kuriositeter, det vill säga inget man kan grunda diskussioner om minoriteters villkor och rättigheter på.

söndag, januari 31, 2010 12:29:00 em  
Blogger Michael G. Helders said...

Hej Tor, vill bara informera om att nu har jag skrivet mitt perspektiv på Ted Haggard "frågan": http://erevna.nu/?p=319

Vänliga hälsningar,
Michael

måndag, februari 01, 2010 1:44:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home