måndag, februari 15, 2010

Det stormar hos Karlsten

av TOR BILLGREN

Det har seglat upp ett storbråk i kommentarfältetEmanuel Karlstens blogg. Det handlar bland annat om den eviga frågan om Livets Ords inflytande på Världen Idag, Livets Ord i allmänhet, förra Världen Idag-chefredaktörens hastiga försvinnande, samt det vanliga käbblet mellan de båda tidningskonkurrenterna.

Notera särskilt Siewert Öholms tonläge. Han kallar Karlsten magsur, rädd, konspiratorisk spionchef med besserwisserkomplex och "sittande på ett elfenbenstorn". Dagens chefredaktör Elisabeth Sandström kallar han stalinist (sic!). Och upprepar beskyllningen (sic!).

Som kommentar till pratet om kopplingen mellan Världen Idag och Livets Ord som förekommer i tråden, repriserar jag ett inlägg från den 13 februari 2009:

Världen Idag och förnekandet av det uppenbara

På sin blogg idag spelar Siewert Öholm upp den berömda Bagdad Bob-charaden som går ut på att förneka att Livets Ord och Ulf Ekman har en särställning på Världen Idag.

Ekman är styrelseordförande för tidningen, flitig annonsör, ledarskribent, ofta förekommande nyhetsstoff och har till och med nominerats till ärkebiskop på ledarsidan. Så fort samfundet eller Ekman hamnar i blåsväder eller granskas i media rycker Världen Idag ut i blint försvar, t.ex. när Upsala Nya Tidning refererade till intern ekonomisk kritik (oktober 2007), eller efter en granskning i SVT-programmet Existens (mars 2007). Världen Idag ägnar mycket utrymme åt att granska och kritisera andra religioner, samfund och församlingar, men har aldrig skrivit ett kritiskt, granskande eller ifrågasättande ord om Livets Ord eller Ekman.

Jag säger inte att per automatik behöver vara fel med starka band mellan tidningar, samfund och enskilda individer – bara man är öppen och ärlig med det. Det finns inget komprometterande med att ha med Livets Ord att göra, vilket verkar vara tidningens märkliga premiss varje gång saken aktualiseras. Världen Idag skulle vinna mycket i förtroende av att sluta förneka det uppenbara.

I en kommentar på sin blogg ställer Karlsten samma fråga:

Medan Dagen flera gånger granskar och avslöjar oegentligheter inom pingströrelsen kan jag inte minnas att jag sett en enda granskande artikel av Livets ord i Världen idag. Visst måste du [Öholm] hålla med om att det skulle vara märkligt? Och visst måste det vara så att jag bara har missat en sådan artikel?

Det skulle vara så oerhört intressant att få ett svar.

________________________________________
Världen Idag-chefredaktören Felicia Svaerens kommentar till diskussionen på Emanuel Karlstens blogg ligger här: Karlstens blogg

1 Comments:

Anonymous Björn said...

Intressant. Jag har ju ofta genom åren påvisat kopplingen mellan Livets Ord samt tidningen världen idag och jag upprörs inte över den på något sätt men däremot upprörs jag över viljan att dölja den från tidningen och församlingen.

Ett barn på 5 år skulle kunna se att tidningen Världen idag är Livets Ords röst i media. Här kommer kopplingarna igen:

1. Tidningen är majoritetsägd av Livets Ord.
2. Ordförande är Ulf Ekman
3. Många medarbetar har sina rötter hos Livets ord, tex Ruben Agnarsson
4. Tidngen skapades genom att ombilda den gamla Livets Ord drivna tidningen
5. Inte en enda artikel har publicerats som granskat församligen Livets Ord eller Ulf Ekman.

Varför är dom inte öppna och skriver "Världen idag, en kristen tidning med nära band till Livets ord" eller liknande? Varför maskerar dom, ljuger och döljer? Det är vad jag är irriterad på.

onsdag, februari 17, 2010 9:03:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home