måndag, februari 15, 2010

Indien öppnare än Ryssland

av TOR BILLGREN

Sydsvenskan har de senaste dagarna bjudit på två intressanta texter om gayfilmer. I kulturdelen skriver idag David Isaksson om den "mest populära" filmen i Ryssland just nu, komedin "Ödets kulor", av blondinskämthumorgruppen Nasja Russia (ej ännu på nätet):

[...]

I ”Ödets kulor” finns en sketch där töntiga gaydemonstranter vid Röda torget blir bortjagade av polis. Filmen förutsätter att publiken sympatiserar med polisen.

Samtidigt har Ryssland fått sin första film om drag queens. ”Lustigkurrarna”, som den heter, har inte varit någon publikframgång, men den har visats på biografer runt om i landet. I ”Lustigkurrarna” dricks det mer vodka än i någon annan film med gaytema och man gör klart att det fanns transvestiter även under Sovjettiden. Att filmen gått på bio utan att ungdomsorganisationer eller kyrkan protesterar kan ses som ett tecken på ökad tolerans i Ryssland. Men ”Ödets kulor” gör tydligt att det kommer att dröja länge innan vi ser gaydemonstrationer på Röda torget.

Saker och ting är sig likt i det ortodoxa Ryssland med andra ord. Hur är det i Indien då? I gårdagens utrikesdel berättade Mikael Bergstrand att Bollywood tar sitt stora homosteg i maj:

Homosexualitet betraktas fortfarande som synd och perversion av en majoritet av Indiens befolkning. Den som öppet går ut med sin läggning stämplas som social paria och löper stor risk att utsättas för våld.

[...]

Den indiska filmindustrin, som är (ö)känd för sin sexualkonservativa syn även när det gäller kyssar mellan män och kvinnor, släpper i maj den första kommersiella indiska rullen någonsin som skildrar ett kärleksförhållande mellan två män.

Regissör Sunjay Sharma är en av landets mest lovande, och hans bror Kapil Sharma, som spelar huvudrollen, tillhör toppskiktet av den nya generationen Bollywoodstjärnor. Filmen heter ”Dunno Y ... Na Jaane Kyun” (Vet inte varför) och handlar om en manlig modell som åker till Bombay för att söka lyckan och där träffar en man som han blir förälskad i. Filmen har redan väckt stor uppmärksamhet genom den med indiska mått mätt mycket vågade filmaffischen, som visar Kapil Sharma och hans motspelare i naken omfamning.

Huvudrollsinnehavaren är medveten om filmens sprängkraft, men fruktar inte den historiskt sett så stränga indiska censuren.

– Jag tror att Indien är moget för en sådan här film nu. Under inspelningarna koncentrerade jag mig på att skildra min karaktär som en verklig människa, långt bort från den förlöjligande karikatyrbilden av homosexuella, säger Kapil Sharma till Times of India.

[...]

Jag är förstås mycket nyfiken på båda filmerna. Kanske främst den ryska. Populistisk antihomosexuell propaganda i kombination med blondinskämt - det är nästan för bra för att vara sant.