fredag, mars 05, 2010

Om Spartacus, barnsexhandel och pedofilmotioner

av TOR BILLGREN

I kommentarfältet till det här inlägget har Bengt Held bemött Ruben Agnarssons käpphästar beträffande RFSL och homosexualitet med fakta och klockren argumentation. Det är mycket viktig läsning, så jag tar mig därför friheten att publicera Bengts kommentarer i eget inlägg:

* * *

Spartacusguiden.

Det du skriver här har flera bemött så du tycks ha svårt att acceptera ny information men jag skriver rättelsen trots det. Om inte annat för övrigas skull.

"Det räcker inte med att en FN-rapport och att svenska Rädda Barnen kritiserat rörelsen för att deras turistguide Spartacus vägledde pedofiler till ställen i Thailand som erbjöd barnsexhandel."

Din skrivelse och dina antydningar är försåtliga och vidriga.

Jag har själv en Spartacusguide från början av 1990-talet då blev debatt i Sverige om den.

Först måste det förtydligas att det inte är RFSL som ger ut Spartacus. Det har människor förklarat för dig men du låtsas inte om det. Det är ett tyskt privat företag som ger ut boken, uppdaterad i en ny version varje år. Det är en mycket bra guide, om än inte helt aktuell för vissa länder. Boken innehåller visserligen en del bilder av lättklädda män men inte värre än en del som visas i vanliga tidningar i Sverige.

Det som startade debatten om Spartacus var att boken hade vissa ord för att förtydliga vilken typ av publik ställen hade. Ett sådant var "Young clientel", ett annat "Old clientel", Även om det främst var bögar på stället, eller både bögar och lesbiska etc.

Young clientel (YC) tolkade vissa som att det var barn och unga tonåringar på ställena. Det var helt fel tolkning. Ett av ställena som fick YC var gaydiscot 4:an i Malmö. Ett ställe som jag besökte nästan varje helg i flera år på 1990-talet. Det var aldrig några minderåriga där. Däremot många i 20-25-årsåldern. YC hade inte något med barn att göra utan visade att det ofta var unga vuxna där.

Jag har också snackat med många bögar om Spartacusguiden. Det har aldrig varit någon som sagt att den innehåller ställen för att träffa barn.

Sedan blev det anklagelser om att guiden innehöll info om ställen i Thailand med barnprostituerade. När RFSL fick reda på det så drog men tillfälligt in guiden från sin bokhandel i Stockholm i avvaktan på utredningen. Det visade sig vad jag vet att vissa av ställena i Thailand var tvivelaktiga men det var typ en en tiondels promille av alla ställen i guiden. Därefter kontaktades det tyska förlaget för att få bort de tvivelaktiga ställena.

RFSL hanterade alltså situationen helt rätt och försökte inte undanhålla något eller bagatellisera problemet.

Det här ger en helt annan bild än du försöker förmedla Ruben. Eller hur?

Bengt

* * *

"Barnsexhandel"

"Inte heller med att en av Sveriges mest prisbelönte grävande journalister, Nuri Kino, upptäckte öppen barnsexhandel på RFSL:s hemsida."

Återigen försöker du försåtligt få det till att RFSL ansvarar för handel med barn på sin hemsida. Fakta är att RFSL har en chatt. Där kan folk få kontakt med varann. Men RFSL har givetvis inte något ansvar för om folk använder chatten för brottsliga syften. Annat än att man då får avstänga dem om man får reda på det.

RFSL tar idag entydigt avstånd från sex med barn yngre än 15 år. Det är inte tillåtet att söka kontakt med minderåriga på chatten. Tvärtom informeras det om att vederbörande riskerar att polisanmälas.

Det som hände i "barnsexhandelsskandalen" var att folk låtsades vara minderåriga och snabbt fick svar från flera intresserade. Men sånt wallraffande har man testat även på chatter med främst heterosexuella och där blev resultaten densamma. Någon som låtsades vara en 13-årig flicka som sökte sex fick snabbt svar av ett 10-tal män. Men det vore lika fel att anklaga den senare chatten för barnsexhandel som att rikta samma anklagelse emot RFSL.

"Det räcker heller inte med att RFSL:s tidigare ungdomsordförande dömdes för utnyttjande av barn"

Han fick givetvis lämna föreningen direkt när det blev avslöjat, men det berättade du inte. Och om du reagerar för vad han gjorde, vad ska du då inte säga om att tusentals efter tusentals katolska präster blivit avslöjade att haft sex med barn. Men en bög i RFSL är väl värre för din del än tusentals katolska präster som är heterosexuella eller låtsas vara det i sitt hyckleri.

Bengt

* * *

Övrigt

"att ett remissvar till justitiedepartementet från RFSL på 1980-talet förespråkade pedofili"

Nej, det gjorde man inte. RFSL hade attityden att det nog var alright med sex mellan vuxna och unga tonåringar i purberteten om det var "frivilligt". Helt oacceptabelt givetvis men det handlade inte om att legalisera sex med förpubertala barn.

"eller att RFSL haft en underavdelning som hette Pedofila arbetsgruppen"

Det var inte någon underavdelning, de hade en brevlåda i RFSL-lokalen. Helt omdömeslöst givetvis men någon formell koppling till RFSL hade de inte.

"och att man öppet diskuterat att accepterande på RFSL:s årskongress."

Återigen sprider du försåtliga antydningar. Sant är att någon till en RFSL-kongress i början på 1990-talet motionerade om att RFSL borde jobba även för pedofiler. Eftersom det är fri motionsrätt kunde väl ingen i RFSL stoppa den motionen. Men det du inte berättar är att ca 99 % av kongressombuden röstade nej till motionen, många var, med rätta, mycket engagerade i debatten och fördömde motionen.

"och författaren Pål Hollenders upptäckt att personer inom RFSL hade en dold agenda för att få pedofili accepterat, trots att man officiellt tagit avstånd från pedofili, viftas lättvindigt bort."

Jag har talat med hundratals bögar och bisexuella män om sex. Det har aldrig någonsin varit någon som sagt sig vara intresserade av sex med barn. Det betyder givetvis inte att det inte existerar pedofiler bland homosexuella. Men det gör det även bland heterosexuella. Även bland heterosexuella medlemmar i Socialdemokraterna, Moderaterna eller för den delen Kristdemokraterna är en del pedofiler. Det vore besynnerligt annars.

Att hänvisa till rykten är problematiskt. Om någon skulle säga att de talat med folk från tidningen Världen idag som officiellt fördömer pedofili men där många som jobbar på tidningen i smyg gillar pedofili skulle du Ruben acceptera det som argument?

Jag skulle kunna skriva mycket mer men det har nästan redan blivit för mycket.

Världen idag är engagerad emot antisemitism. Tidningen fördömer, med rätta, de antydningar och spekulationer, Aftonbladets organförsäljningsartikel är ett tecken på det, om att judar beter sig sämre än andra och skyddar varann.

Det hade varit synnerligen positivt om du då inte själv ägnade dig åt samma retorik mot homosexuella som antisemiterna har mot judar. Men det är väl att hoppas på för mycket.

Bengt

7 Comments:

Blogger Ruben Agnarsson said...

Istället för att låtsas som det regnar: Här är två länkar som visar att det finns intern kritik inom både RFSL och QX Cruiser som ger stöd till mina slutsatser:

http://www.rfsl.se/?aid=8606&p=3815

http://www.stockholmsfria.nu/artikel/8417

Ruben Agnarsson
Ansvarig utgivare

fredag, mars 05, 2010 12:22:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Ruben

Du är sanslös. Det måste vara tufft för dig att bli avslöjad av mig att ägnar dig åt lögner och halvsanningar men du orkar inte ens besvara min kritik mot dig. Men tomma tunnor brukar skramla mest som bekant.

Du skriver låtsas som det regnar. Det efter att jag skrivit och bemött dig punkt efter punkt. Där jag själv kritiserat RFSL men också rättat dina felaktigheter. Försök vara seriös.

Så till dina länkar. Efter, nog idogt letande från dig, hittade du två länkar med "intern kritik".

Den första är till en artikel om RFSL:s kongress 2003.

"Motionen om RFSL och pedofili är skriven av Kerstin Särneö, Göteborg, och Erik Lindfeldt, Jönköping. Särneo och Lindfeldt är bekymrade över att RFSL, trots tydliga formuleringar i principprogrammet om att man tar avstånd från sex mellan vuxna och underåriga, återkommande förknippas med pedofili. "En stor anledningen är vad som förevarit under 70- och 80-talen", skriver de i motionen och fortsätter: "Förbundet hade då en betydligt mer oklar inställning. Enskilda personer kunde göra uttalanden som idag vore otänkbara. Exemplen är - tyvärr - ganska många." För att en gång för alla klarlägga vad som försegick och tycktes inom förbundet på den tiden vill Särneö och Lindfeldt att en oberoende granskning görs av journalister och forskare som fritt får tillgång till arkivmaterial i syfte att en vitbok ges ut om RFSL och pedofili."

Men det här är ju vad jag skrev i mina svar till dig. RFSL var på 1970- och 1980-talet oacceptabelt otydliga att fördöma sex mellan vuxna och unga tonåringar. Ofta används ordet pedofili även om den typen av relationer trots att pedofili egentligen betyder sex mellan vuxna och förpubertala barn.

Men från och med ca 1990 har RFSL entydigt fördömt sex mellan vuxna och barn yngre än 18 år. De två motionärerna i artikeln skriver inte heller att RFSL skulle accepterat pedofili efter 1990.

Sedan till Qx. Jag kommenterade inte Qx i mitt svar. Orsaken är främst att Qx inte har med RFSL att göra.

Det är ungefär som att någon granskar något judiskt samfund och sedan anklagar Judiska centralrådet för vad samfundet gör även om samfundet inte är en del av Judiska centralrådet.

Men i din logik har väl alla homosexuella ett ansvar för vad andra homosexuella gör. Ungefär som att vissa menar att alla judar har ansvar för vad alla andra judar gör.

Är det här dina bästa "motargument" har du redan förlorat debatten, Ruben.

Bengt

fredag, mars 05, 2010 12:49:00 em  
Blogger Bengt Held said...

"Men från och med ca 1990 har RFSL entydigt fördömt sex mellan vuxna och barn yngre än 18 år."

Barn yngre än 15 år ska det givetvis vara. RFSL har alltså samma policy som de flesta andra i samhället.

Bengt

fredag, mars 05, 2010 12:51:00 em  
Blogger Ruben Agnarsson said...

Det tog två sekunder att hitta länken till RFSL: Sök på "rfsl" och "pedofili" på google så hamnar länken överst.
Om man söker på "qruiser" och "barnpornografi" kommer också länken högt upp.
Här är en annan länk:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article465803.ab

fredag, mars 05, 2010 3:29:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Ruben

Ja, vad effektivt du jobbar.

Har du något att svara i sak? Eller kanske du erkänner att den kritik jag riktade mot dig var helt rätt?

Ärligt talat är det nästan synd om de högerkristna i Sverige att du och såna som Siewert Öholm är deras främsta representanter i media.

Bengt

fredag, mars 05, 2010 5:30:00 em  
Anonymous Björn said...

Bra Bengt! 1:0 till dig! Ruben använder sig av lögner och ohederlig journalistik. Det är ett kräkmedel att han vill ge oss homosexuella någon typ av kollektiv skuldbörda för den vidriga företeelsen pedofili. Krisitera RFLS, gärna, men det är en fristående organisation och man föds som homosexuell men man föds inte som medlem i RFSL.

Lika sjukt som om jag skulle anklaga alla katoliker för att vara pedofiler på grund av de övergrepp som en del präster har begått. Ruben sysslar helt klart med propagandaföring som gränsar till hets mot folkgrupp. Att han bär på ett sånt stort hat mot just homosexuella medmänniskor är helt ofattbart.

söndag, mars 07, 2010 10:30:00 fm  
Anonymous Feedback66 said...

Agnarsson har förlorat debatten för längesedan. Jag börjar undra om han över huvud taget är läskunnig.

söndag, mars 07, 2010 2:19:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home