onsdag, oktober 27, 2010

Intervju med redaktören som vill se bögar dödas

av TOR BILLGREN

Ett av årets bästa radioinslag så här långt står Therese Jacobson för. Det sändes i förra veckans Medierna, P1, och handlade om den ugandiska tidningen Rolling Stones famösa publicering av namn, bild och adress till hundra homosexuella män, med rubriken "Hang them".

Där andra medier bara rapporterar vidare sin egen och andra indignation och bestörtning, gick Medierna den där extra kilometern och ringde upp redaktören Giles Muhame, som var ansvarig för publiceringen.

I intervjun vidhåller han att tidningen kräver dödsstraff och motiverar publiceringen med allmänintresse, eftersom homosexuella rekryterar barn (sic!). Therese Jacobson drar den självklara konsekvensen av tidningens krav och frågar utan att polemisera om Giles Muhame vill se ett folkmord homosexuella. Något som han naturligtvis förnekar, oklart på vilka grunder, dock. Men det visar grundheten i argumentationen.
Marginaljustera
Han avfärdar också rapporterna om att publiceringen har lett till attacker på dem som hängts ut, som lögner från homostyrda medier...

Den främsta anledningen till att jag uppskattar inslaget är att det fokuserar på förövaren. Missförstå mig inte, men jag är så otroligt trött på det slentrianmässiga offerperspektivet. Jag vill inte veta vad RFSL tycker om publiceringen, jag vill veta hur den ansvarige tänkte. Varför får vi aldrig höra det? Varför får vi aldrig höra mobbaren, våldtäktsmannen eller misshandlaren förklara sig i media? Det handlar inte om att glorifiera förövaren eller att ge vederbörande femton minuter i rampljuset. Inte heller om bestraffning. Utan det självklara utkrävandet av ansvar. Hur tänkte du nu?

Intervjun ligger här.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

@TOR BILLGREN

Skulle vara intressant att höra vad du tycker om lagstiftningen i Sverige-ockuperade Afghanistan..

"Homosexuality and cross-dressing are serious crimes in Afghanistan, possible punishment may include the death penalty"

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Afghanistan

http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_by_country_or_territory#Central_Asia

MVH/AF

torsdag, oktober 28, 2010 3:18:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det tycker jag är en dålig lagstiftning.

torsdag, oktober 28, 2010 3:23:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

fredag, oktober 29, 2010 10:40:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Af

Din kommentar är något fascinerande eftersom du kopplar ihop "Sverige-ockupation" i Afgahnistan med dödsstraff för homorelationer. Fakta är att det var dödsstraff för homorelationer i Afgahnistan när talibanerna styrde landet. När USA invaderade landet 2001 så försvann avrättningarna av homosexuella. En av många positiva effekter av invasionen (en annan var att flickor fick gå i skola precis som pojkar).

De delar som har dödsstraff idag för homorelationer i Afgahnistan är de delar som styrs av tablianerna dvs de grupper asom USA, Sverige m.fl. bekämpar. I de delar av landet som styrs av regeringen är lagarna visserligen också oacceptabla och kan tolkas som negativa även om det inte är något explicit förbud mot homorelationer om du faktiskt läser den artikel på Wikipedia du refererar till.

Man kan givetvis vara kritisk mot vissa delar när det gäller Västländers militära engagemang i Irak, de borde satsa betydligt mer på civila åtgärder och försöka skapa förtroende bland befolkningen, de har också ibland betett sig oacceptabelt mot civilbefolkningen.

Men att använda förföljelse av homosexuella blir bara för billigt när det gäller Afgahanistan. Om västmilitären skulle försvinna från landet direkt idag skulle talibanerna återigen få kontroll över stora delar av landet och där återigen starta avrättningar av homosexuella och bisexuella.

När det gäller Irak är det däremot ett faktum att situationen för homosexuella och bisexuella försämrats efter USA-invasionen. Saddam Hussein var visserligen en grym diktator och definitivt inte homovänlig men folk som inte gjorde något som hotade hans regim brydde han sig sällan om. Idag ägnar sig islamistiska grupper, ibland med acceptans från vissa inom regimen och polisen, åt förföljelse och mördande av homosexuella och bisexuella.

Irak har blivit demokratiskt med fria val vilket är bra. Men när det gäller situationen för HBT-personer, kristna, kvinnor har situationen försämrats.

Bengt

fredag, oktober 29, 2010 10:55:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tydligen fortsätter tidningen att publicera bilder på homosexuella. Igår postade Giles följande meddelande på Facebook:

The Rolling Stone has again published 20 more pictures of homosexuals in Uganda. The early edition for monday is already on the street. Our kampala readers can pick copies from Petro (jinja road) and "sell-out" point -Bugolobi stage," said Circulation chief Nicholas. There we roll....

För övrigt verkar han ta uppståndelsen med ro. Ett framträdande på CNN kommenteras med orden "taking war on homosexuality to international level". När signaturen Jackie Ayneface påpekar att Giles håller på att bli "famous for hitting on innocent lovers", svarar han så här:

hehehewe want to see sanity prevail my dear siss jakie...

http://www.facebook.com/profile.php?id=1544454956

måndag, november 01, 2010 3:11:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home