fredag, oktober 29, 2010

Om de små stegen av halvlögner och halvsanningar

av TOR BILLGREN

Kämpa mot apartheid, var rubriken på Mats Tunehags ledarkommentar i onsdagens Världen Idag. Det är en bra text där han konstaterar att "små steg av halvlögner och halvsanningar" kan leda till "diskriminering, systematiskt våld och förföljelse". Så var fallet för de svarta och färgade i Sydafrika. Så var det i Rwanda och Nazityskland: ”Judar är annorlunda. De lär mörda barn – har vi hört. Det borde inte få jobba här, inte få bo här, inte få finnas till", skriver Tunehag om hur tyskarna resonerade. "Var ser vi sådant i dag?", frågar han sedan:

I Uganda pågår en förfärlig kampanj mot homosexuella via media och i lagstiftande församling. De förtalas och förlöjligas och media uppviglar mot dem. Både tidningar och parlament önskar se dem döda. Detta är givetvis oacceptabelt och ska inte bara fördömas utan även bekämpas.

Jag vill inte för en sekund påstå att detta är ett unikt uttalande för att komma från Världen Idag. Tidningen har aldrig förespråkat förföljelse, våld eller bestraffningar av homosexuella. Vad som däremot är nytt är erkännandet av sambandet mellan förföljelser och "små steg av halvlögner och halvsanningar".

För DET har tidningen ägnat sig åt i alla år (i alla fall fram till att nuvarande chefredaktören Felicia Svaeren tog över för 1,5 år sedan). Det är ju just det som den här bloggen har kretsat kring i tusentals inlägg sedan 2005. Tidningen har t.ex. hävdat


...och så vidare. Halvlögner, spekulationer och uppenbart medvetna hellögner i syfte att misstänkliggöra homosexuella som grupp. Jag vet inte om lögnernas och den oärliga retorikens dagar är förbi nu, men Tunehags artikel är i alla fall ett gott tecken.

Naturligtvis hade Tunehag gott kunnat nämna att situationen för homosexuella i Uganda (som i så många andra afrikanska länder) har varit hård länge, men att snaran drogs åt betydligt i mars förra året, då det ordnades en antihomosexuell konferens i Kampala med flera evangelikala ledare från USA på deltagarlistan. Det famösa lagförslag som sedermera publicerades bar i sina teoretiska delar tydliga spår av amerikansk högerkristen antigayretorik.

Naturligtvis hade Tunehag också kunnat påpeka att Desmond Tutu, som hans text är inspirerad av, länge har varit en av de främsta kämparna för homosexuellas rättigheter i Sydafrika. Han har t.ex. sagt att han aldrig skulle kunna älska en antihomosexuell Gud, samt att han "skäms över kyrkans homofobi"

Naturligtvis hade Tunehag kunnat ta avstånd från Åke Greens resa till Etiopien härom året, som gick ut på att varna för homorörelsen och därmed försvåra situationen för en grupp som redan har det svårt i landet.

Och naturligtvis hade han kunnat påpeka att den grupp som just nu är mest utsatt för samhällets förtal och opinionsbildares "små steg av halvlögner och halvsanningar" är Sveriges muslimer.

Men man kan inte få plats med allt i en ledarkommentar.

3 Comments:

Anonymous Aeval said...

"Halvlögner, spekulationer och uppenbart medvetna hellögner..."

Det är konsekvensen om man låter sin retorik och argumentation inspireras av en bok som i sig själv bygger på just halvlögner, spekulationer och uppenbart medvetna hellögner.

Om man däremot låter sig inspireras av organiserad och verifierbar kunskap som man inhämtat på ett systematiskt och metodiskt via empirisk forskning, ja då behöver man inte komma med "halvlögner, spekulationer och uppenbart medvetna hellögner".

lördag, oktober 30, 2010 4:06:00 em  
Anonymous Anonym said...

Första länken som skall gå till ledarkommentaren är trasig, den lägger till blogger före den faktiska länken.

Den här kommentaren kan med fördel raderas när problemet är fixat... :)

fredag, november 05, 2010 9:30:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Tack för tipset, Anonym. Tar bort din kommentar om en halvtimme, så du får chans att upptäcka min tacksamhet... :-)

fredag, november 05, 2010 9:35:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home