onsdag, januari 19, 2011

Konflikt mellan EU och Kamerun efter homobidrag

av TOR BILLGRENKamerun är det senaste landet i Afrika där frågan om homosexualitet har vållat proteststormar och hets i media. Bakgrunden är att EU i januari betalade ut ett bidrag på 305’000 Euro till tre lokala organisationer, bland annat en för homorättigheter, Association de Défense des Homosexuels (Adhefo), som är grundad av advokaten Alice Nkom.

Kameruns utrikesminister Henri Eyebe Ayissi kallade i torsdags EU:s representant i landet till sitt kontor för att informera om regeringens misstycke.
– Folket i Kamerun är varken redo eller villiga att gå i den här riktningen när det gäller utvecklingen av dessa sexuella praktiker på sitt territorium, förklarade utrikesministern senare i statskontrollerade tidningen Cameroon Tribune.

Efter utrikesministerns uttalande har en tjänsteman vid landets kommunikationsdepartement anklagat Alice Nkom för att ha begått ”brott mot Kameruns lagar och landets självständighet” genom att ta emot pengarna från EU. Uttalandet har också lett till hetskampanjer i media, där homosexualitet liknats vid kallbrand. Antigayorganisationen Rassemblement de la Jeunesse Camerounaise har utfärdat en fatwa mot homosexuella, och uppmanar sina landsmän att ”förfölja och fördöma homosexuella utan pardon”.

1 Comments:

Blogger Emil said...

Vidrigt att det fortfarande finns homofobisk propaganda på statsnivå. Eldsjälar som Alice Nkom får mig att behålla hoppet för mänskligheten, tills vidare.

torsdag, januari 20, 2011 4:07:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home