onsdag, mars 09, 2011

Anton Hysén!

av TOR BILLGREN

Uppdaterad p.g.a. desinformation på Twitter och personlig fotbollsinkompetens


I nya numret av fotbollsmagasinet Offside kommer Anton Hysén (20) ut som Sveriges första öppet homosexuelle herrfotbollsspelare på elitnivå. Han spelar för närvarande i Utsiktens BK.

Det är historiskt.

Det finns inget mer att säga.

Jo, förresten. Det faktum att det är just han som kommer ut visar vilka oerhört rigida och tramsgrabbiga strukturer som fortfarande råder inom herrfotbollen. Man kan inte vara vem som helst för att ta det fullständigt banbrytande och obeskrivligt modiga steg som Anton Hysén nu har gjort. Man måste tillhöra Sveriges fotbollsfamilj nummer ett. Son till en av landets största fotbollslegendarer. Bror till två andra elitspelare.

De som rasade mot valet att låta Glenn Hysén invigningstala under Pride 2007 kan vara vänliga att tiga idag.

________________________________
Relaterad läsning

Idiotiska protester mot Hysén som Pride-talare

Makten och härligheten i gayvärlden

Nu har Hysén invigningstalat

________________________________
Uppdatering igen

Ur Expressens text om nyheten:

När Glenn Hysén invigningstalade på Pridefestivalen 2007 frågade han bland annat: "Hur lätt är det egentligen för en 16-årig fotbollskille att komma ut som bög inför sina lagkamrater?"

Vad ingen visste då var att han talade om sin yngste son, som bara några månader tidigare hade berättat för familjen att han var homosexuell.

Stort. Mycket stort.

17 Comments:

Anonymous Lisa said...

Helt underbart! En eloge till Anton!

onsdag, mars 09, 2011 8:53:00 fm  
Anonymous Robin said...

Han är efterlängtad. Det får ju en att undra om Glenn visste om att Anton var gay när han talade.

onsdag, mars 09, 2011 9:37:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Ja det är frågan. Kanske egentligen inte särskilt troligt. Men det spelar ingen roll.

onsdag, mars 09, 2011 9:39:00 fm  
Anonymous Filip said...

Hur kan du veta det? Har du redan fått hem det nya nummret? I centrala Göteborg, där jag bor, har inte fått nummret än.

onsdag, mars 09, 2011 10:43:00 fm  
Anonymous Arnar said...

Liten rättelse bara; Anton Hysén spelar inte i Häcken i dag, utan i Utsiktens BK i div II. Annars: Gött.

onsdag, mars 09, 2011 11:48:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Arnar, tack för informationen!

onsdag, mars 09, 2011 11:50:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Han fick nog för lite uppmärksamhet den där pojken. Nu måste han skapa rubriker för att bli sedd.

Tragiskt!

Men ni är ju lite såna där borta i väst...

onsdag, mars 09, 2011 11:59:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Den första skitkommentaren kommer alltså först efter tre timmar. Var har du hållit hus, Anonym? Kunde du verkligen inte bättre, förresten?

onsdag, mars 09, 2011 12:19:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Bra gjort av Anton. Och tyvärr måste jag skriva att han är modig. Det skulle vara givet att man även inom herrfotboll kan bli respektera som bög.

Alla inom sportvärlden som ogillar Sverigedemokraterna (och dessbättre är det många som inte tycker om främlingsfientliga sd) men som har några som helst problem att acceptera och respektera någon homosexuell eller bisexuell som lagkamrat, motståndare eller någon som man ser på plan vid en match. Hur resonerar ni? Fattar ni hur absurt hycklande ni är? Intolerans som intolerans.

Bengt

onsdag, mars 09, 2011 1:25:00 em  
Blogger Unknown said...

Det är stort och modigt av Anton att komma ut, och han skall vara glad och stolt över att han har en far som backar upp honom - det är det banne mig inte alla som har.

Läs pappa Glenns invigningstal på Pride 2007: http://www.gp.se/sport/1.568588-las-glenn-hysens-invigningstal-fran-pridefestivalen-2007

Sedan blir jag ju som IFK:are extra stolt och hoppas att Göteborg nu för alltid blivit av med stämpeln om att vara en bögknackarstad.

onsdag, mars 09, 2011 1:55:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kan man verkligen sägas vara en elitspelare om man spelar i division 2? Det är den fjärderankade divisionen i det svenska seriesystemet.

onsdag, mars 09, 2011 4:00:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag kan inget om fotboll. Föreslå gärna något bättre.

onsdag, mars 09, 2011 4:04:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Tor

"De som rasade mot valet att låta Glenn Hysén invigningstala under Pride 2007 kan vara vänliga att tiga idag."

Det har varit många ramaskrin genom åren från den "renläriga" delen av HBT-personer. Glenn Hysén som beskylldes för att vara homofob för att han slagit till en man som rört vid hans penis vid en offentlig pissoar. Visst, man ska inte slåss. Men om det varit en kvinna som slagit till en man som snabbt sprungit in och rört vid hennes blygdläppar eller bröst när hon suttit på en toalett med dörren olåst, hur många i HBT-rörelsen hade då kritiserat henne?

Det är nog en del bögar som också smällt till någon man som rört vid hans penis på en pissoar utan att de varit ense om det.

Det var kontroverser även när Fredrik Reinfeldt skulle hålla tal 2003. Visserligen hade han som en av två m-riksdagsledamöter röstat ja till partnerskapslagen (vilket var tufft för dem och inte respekterat av alla andra i m-gruppen). Men Reinfeldt hade röstat nej till homoadoptioner förutom närståendeadoptioner 2002 och även nej till att homosexuella ska få skydd av hetslagen. Men hade hade också som föreslagen ny partiordförande en agenda att föra upp HBT-frågorna för partiets del, vilket vi nu flera år senare konstaterar att han gjort med råge. Både han själv och m är idag för en helt likställd homoadoptionslag och att hetslagen skyddar även bögar och lesbiska.

Jag kan respektera att inte alla gillade Hysén och Reinfeldt som Pridetalare men var är proportionerna? De utmålades nästan som HBT-rörelsens värsta fiender.

Visst kan Stockholm Pride bara inbjuda radikala genuspedagoger som jobbat för HBT-rättigheter i decennier och skrivit uppsatser om queerlittaretur. De hade säkert hållt perfekta tal men det hade gett betydligt mindre media och man hade nått ut till färre grupper.

Att ha "rena" händer kan vara bekvämt men är inte alltid det klokaste. Som Martin Luther King sa när han blev kritiserad av radikala svarta för att han kompromissade med folk som inte delade hans attityder.

"De som alltid kompromissar och de som aldrig kompromissar har en sak gemensamt, de påverkar aldrig samhället".

Sedan tycker jag själv ännu att Jan Guillou var en udda Pridetalare men skulle inte få för mig att starta någon kampanj emot hans medverkan för den skull. :-)

Bengt

onsdag, mars 09, 2011 5:55:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag tror att det handlar om makt och inflytande i gayankdammen, som jag skrev i "Makten och härligtheten"-inlägget. Kritiken mot Hysén var beklämmande.

torsdag, mars 10, 2011 1:20:00 em  
Blogger Fredrik Stangel said...

Innan det kommer några "nationalister" och skämmer ut Sverige genom att tala om vilket förfall det är med den eskalerande homosexualiteten &c &c &c, vill jag förekomma allt sådant genom att säga att Anton Hysén verkligen gjort tjänst för sitt land genom att öppet gå ut med sin sexuella läggning. Sverige tar ytterligare ett steg i rätt riktning!

torsdag, mars 10, 2011 2:44:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Sedan konstaterar jag att många andra skrivit elitfotbollsspelare om Anton Hysén. Även folk som har koll, typ sportkommentatorer. Trodde inte själv div. 2 kallades elit men Tor är inte ensam om att att kallat honom för det.

Bengt

torsdag, mars 10, 2011 3:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tycker inte att det är fel att kalla han elitspelare med den fotbollsbakgrund han har. Anton har u17-landskamper för Sverige.

/fotbollsnörden

fredag, mars 11, 2011 1:46:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home