lördag, juni 30, 2012

Den provocerande integriteten

av TOR BILLGREN

När Anja Pärson kom ut ur garderoben i Sommar i P1 påpekade hon att hon inte ville bli någon gayikon. Detta fick aftonbladetkrönikören Ronnie Sandahl att i tisdags publicera en insinuant text där han skällde henne för att vara osolidarisk mot den gayrörelse som ”möjliggjort hennes öppna kärleksliv”.

Det är dumheter. Det viktiga är att göra skillnad, och det gör Pärsons historia alldeles avsett om hon ställer sig till förfogande som utställningsobjekt på Pride.

I grund och botten handlar förmodligen Sandahls text inte alls om Anja Pärson, utan om honom själv och hans behov att bedyra sin radikalitet. Att han väljer att göra det på det minst bästa sättet, det vill säga genom att kritisera en radikal handling för att inte vara radikal på rätt sätt, är hans problem. Nu hoppas jag att han hittar någon annan att tycka synd om än de lesbiska tjejer som han anklagar Pärson för att ha förrått, när hon valde att komma ut på sina egna villkor. Att integritet kan vara så provocerande.

Publicerad i Sydsvenskan den 28 juni 2012

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tack för en väldigt bra bloggpost.

Som heterosexuell har jag slagits av att i just Anjas fall verkar de mest upprörda vara homosexuella som inte tycker att hon själv ska få välja hur hon vill hantera sitt liv.
Monica

måndag, juli 02, 2012 9:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

Du är klok som alltid, Tor. Och har en fantastisk förmåga att uttrycka dig.

/Lena

tisdag, juli 03, 2012 9:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Skit på dig bögjävel!

/Randor

lördag, juli 07, 2012 1:12:00 fm  
Anonymous Fightforyourrights said...

Jag har inte läst Sandahls text, så jag vet inte hur han uttrycker det, men jag tyckte Anja Pärssons sommarprogram var ganska sorgligt. Det var fantastiskt att höra henne komma ut och det är naturligtvis upp till henne att välja om hon vill vara med på Pride, men jag tycker det är tråkigt att hon inte visar respekt för de aktivister som faktiskt kämpat för tolerans genom bland annat Pride.

Nu var hon bara insinuant och nedvärderande om Pride, samtidigt som Sandahl faktiskt har helt rätt i att Pärssons öppenhet är möjlig tack vare andra som gått före. Är det för mycket begärt att hon åtminstone visar dem respekt?

söndag, juli 29, 2012 6:42:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home