onsdag, juli 30, 2014

Dispatch International tar hjälp av religiös fundamentalism i Pride-granskning

av TOR BILLGREN

När Dispatch International nu storsatsar på att granska Stockholm Pride, gör de det med inspiration och stoff från starkt antihomosexuella och religiöst fundamentalistiska organisationer i USA. Retoriken och attityden är identisk med den man kunde se i Livets Ord-tidningen Världen Idag i mitten av 00-talet, något som jag ägnade stora delar av denna blogg till att bemöta på den tiden.

Det finns flera artiklar att kommentera i artikelserien, men jag nöjer mig här med chefredaktören Ingrid Carlqvists ledare Varför locka in unga i en farlig livsstil?
1. 
Själva grundpremissen för artikeln är den gamla antihomosexuella vanföreställningen om att homosexuella förökar sig genom rekrytering. Det är bland annat denna föreställning som motiverar de repressiva lagarna i länder som Ryssland och Uganda.

2.
Hon använder konsekvent begreppet ”sexuell livsstil”. Det är ett väl beprövat sätt från religiöst håll att slippa tala om homosexualitet som en läggning, utan ett val, dvs något man kan (och bör) vänja sig av med. Men det är ett luddigt och svårdefinierat begrepp. Lever jag själv i en homosexuell livsstil, till exempel? Jag är gift med en man, men delar hem med en kvinna som är mor till vårt gemensamma barn? Var börjar och slutar den homosexuella livsstilen? Här är en kort text om strategierna kring pratet om den där besynnerliga livsstilen.
3.
Carlqvist blandar ihop sexuella praktiker med "livsstil". Det vill säga att en viss "livsstil" underförstått för med sig vissa praktiker. Så är det inte. Den som vill kommentera eller förfasa sig över en viss typ av sex bör göra just det, och inte blanda in läggning, sexualitet eller "livsstil". (NYHETSFLASH: Analsex, oralsex, onani och BDSM förekommer även bland heterosexuella.)
4.
Hon häver ur sig att pedofili uppmuntras för homosexuella. What? Var finns beläggen?
5.
Trots att Dispatch International på ytan tycks ta avstånd från extrema religiösa uttryck, baserar Carlqvist alltså sin text på källor från konservativt kristna lobbyorganisationer i USA, som Christian Apologetics and Research Ministry och Family Research Council (FRC), som lägger miljontals dollar om året på sin aktivism för försämrade villkor för homosexuella. Peter Sprigg, som har sammanställt den lista  över ”myter” om homosexualitet som Carlqvist hänvisar till är en känd förespråkare för kriminalisering av homosexuella handlingar. Hon kunde lika gärna vänt sig till en islamistisk imam.

6.
Carlqvist lyfter också upp en riktig klassiker i antigaysammanhang, nämligen Paul Camerons studie om att homosexuella lever 10-20 år kortare än heterosexuella. Cameron är en religiöst motiverad antigayaktivist, känd för oetiska och ovetenskapliga metoder. Här ligger en ordväxling mellan mig och Världen Idag, efter att tidningen skrivit en artikel om studien 2005.

7.
Av källorna och länkhänvisningarna att döma har hon delvis baserat sina efterforskningar på Ron Lindens webprojekt AMOSO/EMASO, som jag skrev utförligt om 2006, när han turnerade i Sverige. Ytterligare ett religiöst motiverat antihomosexuellt projekt, som bottnar i privata aversioner mot vissa sexuella praktiker. 
Några texter:
8.
Att förvränga, felcitera och illvinkla seriös forskning är något de religiösa lobbyorganisationerna som FRC förfinat till en konstform. De är mästare på att utforma pamfletter och artiklar så att de SER UT att vara vetenskapligt vederhäftiga. Här ligger en text om denna typ av vetenskapsförvrängning.
Där framgår bland annat att två av forskarna som Ingrid Carlqvist hänvisar till i dokumentet om de tio myterna har protesterat mot hur deras forskning vantolkas och missbrukas av religiösa debattörer (Dr Robert Spitzer och Dr Kyle Pruett).

9.
Mer läsning: Genomgång av en FRC-studie om självmord bland homosexuella.

10.
Om det inte varit tydligt tidigare: Dispatch International vill inte homosexuella väl. När det ser ut som att de tar homosexuella i försvar, är det bara för att kunna använda oss som slagträ i sin kamp mot islam. Men genom att lyfta fram organisationer som vill försämra för homosexuella, och personer som förespråkar statlig förföljelse och kriminalisering av homosexuella handlingar, hamnar tidningen på precis samma nivå som sina huvudfiender: islamisterna. I attityderna gentemot  homosexualitet förenas alla populister och extremister, religiösa såväl som politiska. 

11. 
Uppdatering: Missa inte den fantastiska satiren "The Heterosexual Agenda", som använder de antihomosexuella rörelsernas selektiva och agendastyrda blick på forskning, och imiterar det alarmistiska språkbruket.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

"Stockholm Pride har en ungdomsavdelning där folk mellan 13 och 29 (!) ska mingla tillsammans" (2014)

Tycker du detta var en bra ide?

måndag, juli 06, 2015 1:43:00 em  
Blogger Allison Howarts said...

Jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i flera år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, bad jag Han med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
1) Förälskelse Spells (2) Förlorade Love Spells (3) Skilsmässa Spells (4) Marriage Spells (5) Bindande Stava. (6) Breakup Spells
7) Förbanna en förälskelse (8) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning (9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
ogagakunta@gmail.com

söndag, oktober 21, 2018 8:28:00 em  
Blogger christian said...

BÄSTA ONLINE KÄRLIGHET SPELL CASTER ATT FÅ DITT EX KÄRLIGHET, HUSBAND, Hustru, GIRLFRIEND ELLER BOYFRIEND TILLBAKA. LÄGG HAMMA PÅ WHATSAPP: +2349083639501
 -Mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
Hej alla Am Christian Hofman, kommer från USA. Jag arbetar för Apache Corporations international, jag träffade Baba Nosa på min resa till Afrika, jag åkte dit för ett avtal Förhandlingar och jag tappade för ett annat företag, jag var ödmjuk och trasig och för bara några månader sedan hade jag just varit skild, min fru lämnade med mina barn och det här jobbet var min väg tillbaka till ett bra liv och att få min familj tillbaka. Efter mitt samråd med Baba Nosa utförde han en trollformel för mig och jag fick kontraktet och några månader senare återvände min fru och barn till mig och jag var allt skyldigt till Baba Nosa spirituella besvärjelser och krafter. Jag är en vittnesbörd om baba Nosa, en andlig far till många stora män. för något av dina andliga problem och det kommer att lösas. Han kan göra dig rik utan blodritualer, ta tillbaka din ex_hus, ex_ fru, ex _ pojkvän eller flickvän bara om du kan sms eller WhatsApp på +2349083639501
om du har problem med följande ?;
(1) Om du vill att din ex ska vara tillbaka.
(2) om du alltid har dåliga drömmar eller har sex på en dröm.
(3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
(4) Om du behöver kraften för att vinna ett rättsfall
(5) Någon form av stava
(7) Kommande tontrycket
(8) Skyddsring
(9) Rings framgång ring
(10) Andlig kraft för Guds män
(11) Bind din man / hustru till dig själv för alltid ensam
(12) Du vill att kvinnor / män ska springa efter dig. (13) Om du vill ha ett barn.
(14) Du vill bli rik utan blodritualer. (15) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(16) Örtvård
(17) Om du inte kan tillgodose din hustrus sexuella lust. på grund av dålig erektion.
(18) Om du har en HIV-aids sjukdom och makt för att bota cancerproblem, ring Baba Nosa på +2349083639501
TRADITIONELL LÄKEMEDEL Ört- och infödda läkare. Kontorsadress nr 20 elfenbensfält, Ife Osun delstat ... k

måndag, juli 29, 2019 11:28:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home