lördag, maj 13, 2006

Svenska debattörer sprider demoniserande propaganda i Baltikum (Del 1)

Villkoren för homosexuella i de nya EU-länderna har inte – som man rimligen kunde tro - förbättrats. Tvärtom. I Polen stoppas manifestationer för lika rättigheter av den reaktionärpopulistiska regimen, och för några månader sedan stormades en känd gaybar av polis. På bloggen Go East kommenteras situationen i Polen i artikeln Enkelriktad frihet.

I Lettland försökte ledande politiker stoppa Pridemanifestationen i Riga på grundval av helt horribla föreställningar om homosexualitet. Manifestationen genomfördes under stor bevakning, och under hot av högerextrema grupper.

Även i icke-EU-landet Ryssland har klimatet hårdnat, och flera försök att demonstrera har stoppats av såväl politiska som religiösa krafter.

Men de homosexuella i Baltikum, Ryssland och Polen försöker kämpa vidare för sina rättigheter. Framförallt för rättigheten att inte klumpas ihop som en depraverad skock som beskrivs i konsekvent demoniserande ordalag. Kunskapen om homosexualitet i dessa länder är av de motiveringar och uttalanden som ligger till grund för homopolitiken att döma mycket låg och bristfällig. Situationen blir givetvis inte bättre av att det aktivt sprids demoniserande propaganda om homosexualitet. Ett exempel är den estniska sajten HOMOSEKSUALISM - TEEME ASJAD SELGEKS!, som huvudsakligen får sitt matieral från Sverige, närmare bestämt tidningarna Världen Idag och Dagen.

Dessa artiklar finns på sajten:

- Mikael Kindboms Världen Idag-artikel Myter om homosexualitet, baserad på boken Getting it straight. (Här ligger den estniska versionen.)
Det hävdas i boken att pedofiler åter möts av ökad acceptans bland homosexuella. Ledande personer i det homosexuella etablissemanget vill göra dem rumsrena.

- Prästen Rune Imbergs Dagen-artikel Felaktig forskning bakom kyrkans syn på homosex, som handlar om Alfred Kinsey. (Här ligger den estniska versionen.)

- Rune Imbergs Världen Idag-artikel Hans forskning var övergrepp, som också handlar om Kinsey. (Här ligger den estniska versionen.)

- En text av Världen Idags VD Ruben Agnarsson, som såvitt jag kan se inte har varit publicerad i tidningen, men jag förmodar att det är en syntes av sådant han har skrivit i ämnet under åren, fullt av siffror och procenttal. Här går jag igenom en lögndiger arikel Agnarsson skrev om RFSL i höstas, där han bland annat hävdar att RFSL har en dold pedofil agenda och bedriver koppleri.

- En artikel av Focus on the Family-grundaren James Dobson. I ett annat sammanhang har han uttryckt sig så här om homosexuella:
Homosexuals are not monogamous. They want to destroy the institution of marriage. It will destroy marriage. It will destroy the Earth. (källa)

- En estnisk artikel om Sodom och Gomorra.

- En estnisk artikel om Jesus.

Det smärtar mig – men förvånar mig givetvis inte – att dessa svenska skribenter deltar i spridandet av negativ och demoniserande propaganda mot en redan förtalad, utsatt och marginaliserad grupp i ett land där villkoren för denna grupp är oerhört mycket sämre än i Sverige.

Retoriken och argumentatonen i de här artiklarna är av samma slag som vi tidigare har sett på den nu avsomnade sajten homosexuellt.com, och syftet är att genom sifferexercis, vetenskapliga rapporter, tendentiöst nyhetsstoff och groteska närstudier av sexuella praktiker skapa en negativ bild av homosexuella. I några inlägg som kommer att publiceras här ovan kommer jag att gå igenom och kommentera några av grundargumenten i antigaydebattörernas retorik.

Etiketter: