torsdag, oktober 05, 2006

Islamistkräk mördar homosexuella i Irak

K-Online skriver om hur situationen för homosexuella i Irak hårdnar. Ali Hilli från Irakiska hbt-gruppen i Storbritannien citeras:

- Saddam Hussein var en tyrann. Men diskret homosexualitet tolererades vanligen. Efter störtandet av Saddam håller emellertid islamiska fundamentalister på att öka sin styrka och sitt inflytande. De vill upprätta en religiös diktatur av iransk typ. Två ledande ayatollor - Sistani och Baghdadi - har nyligen utfärdat fatwor som beordrar mord på homosexuella irakier. Deras anhängare i den islamistiska Badrmilisen gör nu hbt-personer till måltavla för avrättning.

Samtidigt nekas iranier asyl i Sverige med motiveringen att De flesta homosexuella undgår fara om de lever "diskret och tillbakadraget".

Vilket fullständigt nonsens. Bemöter Migrationsverket alla flyktingar på det sättet? Uppmanar de politiska flyktingar att leva "diskret och tillbakadraget" och inte göra motstånd?
- Hörru Ibrahim, om du inte hade arbetat på den där oppositionella tidningen hade du inte blivit torterad. Åk tillbaka nu, och för guds skull: engagera dig inte politiskt. Lev diskret och tillbakadraget!

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hmmm, ja märkligt resonemang av Migrationsverket. Samma sak när det gäller kristna i området faktiskt, många ggr svårt för dem att få asyl i Sverige. Frågan är om de enda giltiga skälen för asyl är en bokad begravning...

torsdag, oktober 05, 2006 1:42:00 em  
Anonymous Anonym said...

I Iran och andra länder förekommer fri organhandel - se mer om detta på söndag i TV 2 kl 20.00.
I Sverige får inte homosexuella ge blod eller blir donatorer. http://www.goteborgsfria.nu/artikel/5082
Och vi har inte organhandel. Härmed kan man ju dra slutsatsen att Iran - trots sin hemska organhantering - ändå förhindrar den riskgrupp som för många leder till döden, genom sitt förbud mot homosexualitet.
Däremot är ju just öppenheten om livsstilen, en grundförutsättning för att förhindra riskerna. Och Irans situation skulle förvärras om människor tvingades att smyga om sitt homosexuella liv (ur transplantationsperpektiv). Den lag vi nu har i Sverige kan inte tolkas som en diskriminerande handling mot homosexuella, utan måste väl ses som ett förhindrande av reella riskfaktorer.
Menar att i länder som exv Iran, så är det ju inte bara att säga att det är helt okej med homosexualitet, det får konsekvenser på andra plan. Så vad man tycker, är inte alltid det enda problemet.

torsdag, oktober 05, 2006 5:25:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag är inte helt säker på vad du menar, men svarar så här med risk för att ha missförstått:

Att vara homosexuell innebär inte per automatik att man drogar ner sig och har oskyddat sex med första mästa penisinnehavare så fort man får tillfälle. Lagen som hindrar homosexuella att donera organ och blod vilar på den premissen.

Att undertrycka och förbjuda homosexualitet hindrar inte på något sätt homosexuella. Det har det aldrig gjort. Ur smittspridningsperspektiv är det betydligt mer riskabelt än att tillåta homosexualitet. Ponera att en homosexuell man tvingas in i ett konventionsäktenskap - inte helt ovanligt i Sverige, och snarare regel än undantag i länder med negativa attitiyder mot homosexualitet. Han lever med sin fru, men uppsöker mötesplatser för homosexuella för att ha "riktigt" sex, självfallet anonymt, eftersom det aldrig får komma ut att man är homosexuell. I ett sådant klimat är det oerhört lätt att bli smittad av till exempel HIV. Sen går mannen hem och har sex med sin fru som är blodgivare, och vips - vi har infekterat på akuten.

Självfallet är det alltid negativt och farligt med lagstiftning som förbjuder och straffar homosexualitet.

fredag, oktober 06, 2006 8:33:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Nej förbud och straff kommer man inte långt med - håller med dej - det är mina tonåringar bra exempel på. För vi har nyss med skolan också diskuterat "Lunarstorm". Ett problem/riskfaktor som ungdomarna försätter sig i - men som nu är löst och vi vuxna har beslutat att delta på det forumet och lära oss mer. Förbud hjälper inte.

Men att förstå andras rädslor löser många problem. Mycket av det du säger gör mej oroad och rädd, men jag vill förstå. Oavsett vad jag tycker om homosexualitet.
Med det här menar jag att nånstans måste man förklara sig och inte bara begära att andra ska acceptera o tycka det är okej. För oavsett vad man tycker och tänker så har det ibland ingen betydelse, det finns risker men också möjligheter att eliminera dom.
Man måste förhålla sig till vissa saker! Inte bara få andra att tycka "rätt" Då låser sig allt och de som inte vill ändra sig, svarar helt enkelt inte (som katoliksidan) Ett sätt att förhålla sig är ju att ta reda på räslor och känslor, bemöta förklara.
Jag behövde exv få veta om skydd och smittorisken och hur du ser på det. De manliga mötesplatserna har ju alltid funnits och det tråkiga är ju när man i dag inte tar ansvar (skyddar sig och sina kära) - när man vet och har möjlighet att göra det.
Om Iran (mot förmodan) börjar acceptera homosexuella, då får vi ta vårt ansvar och ge metoder för bättre redskap/resurser för bättre blodanalyser och lyckade transplantationer.
Öppenhet om livsstil - javisst men också öppenhet i att bara förhålla sig.
(jag läser din sida för att få veta saker som är främmande för mej men jag vill gärna förstå)
- Tack för ditt svar.

fredag, oktober 06, 2006 5:08:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Kristin. Det är nu när Iran förbjuder homosexualitet de behöver allt stöd vi kan ge dem vad blodanalyser och riskkalkyler beträffar. För nu sker de homosexuella mötena under ytan. Och farligast av allt: Anonymt. Om man däremot tillåter homosexualitet behöver inga homosexuella personer ingå fejkäktenskap och därmed riskera sina partners liv. De behöver inte smyga på ljusskygga och anonyma platser för att få leva ut sina känslor. Förstår du skillnaden? Det är när homosexualitet undertrycks och förbjuds som man öppnar upp för de verkliga riskerna. Det är min uppriktiga övertygelse.

fredag, oktober 06, 2006 5:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

- Sant! Jodå jag förstår skillnaden. Och håller med dej!

Och det "förbud" som finns i attityder och värderingar, kommer väl också fortsättningsvis att tvinga ut de smyghomosexuella männen på riskfyllda äventyr - även här i Sverige. Hoppas bara att de tar ansvar.
Ska bli intressant att se programmet på söndag "Rea på njure" hur Iran i övrigt hanterar transplantationer, kanske sägs nåt om det här...

fredag, oktober 06, 2006 6:44:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home