tisdag, oktober 03, 2006

TV3-program om hatbrott riskerar bli ovärdig freakshow

Den 10 oktober handlar TV3-programmet 45 minuter som hatbrott mot homosexuella. Utmärkt. Journalisten Facundo Unia som misshandlades svårt under Prideparaden för tre år sean har rest i USA och träffat böghatarpastorn Fred Phelps som bland annat driver sajten God Hates Fags. För något år sedan var han i Sverige i samband med Åke Green-rättegången och genomförde en totalt menlös demonstration vid slottet i Stockholm.I programmet får vi också möta Matthew Shepards mor. Shepard mördades under bestialiska former 1998 för att han flörtade med två grabbar efter ett krogbesök. Johan Hiltons utmärkta och skakande bok No tears for queers (finns på pocket nu) handlar bland annat om mordet på Shepard, och innehåller intervjuer med representanter för pastor Phelps församling. Slagordet No tears for queers är hämtat från ett av de plakat församlingen använder när de demonstrerar vid begravningar av homosexuella.

Visst kan det här programmet bli bra. Visst hoppas jag att det blir bra. Men det riskerar också bara att urarta i hopplös freakshow. Phelps är nämligen en patetisk haverist. En besatt galning, som de flesta – även konservativt kristna tar avstånd från. Så mycket bättre och effektivare det hade varit att konfrontera en person som verkligen tas på allvar och åberopas som auktoritet. Någon som står för samma grundsyn som Phelps, men som uttrycker sig lite mer implicit och manipulativt. Kanske Don Wildmon, ordförande för American Family Association. Eller Paul Cameron, som vigt sitt liv åt att med vetenskapligt alibi utmåla homosexuella som svin. Phelps är en pajas, och den konservativa kristenheten i Sverige kommer inte att känna sig ett dugg ifrågasatta av kritiken mot Phelps. (Här avfärdas han av Åke Green. Här avfärdas han av Amosomannen Ronnie Lindén.)

Jag hoppas som sagt självfallet att mina farhågor om programmet inte besannas. Det är för viktigt för att slumpas bort genom snärtig vulgärretorik. Återkommer med en fylligare recension när jag sett det.

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Uuuu, slag under bältet. "Någon som står för samma grundsyn som Phelps, men som uttrycker sig lite mer implicit och manipulativt." Phelps grundsyn är olika människovärde, han är helt ute och cyklar, hans grundsyn på homosexuella är att de är bortkastade och förkastade av Gud. Det är INTE dessa människors åsikt, bara för att de har andra åsikter i denna fråga än vad du har. Det är hit vi har kommit i debatten, ett homofobiskt utmålande av alla med annan åsikt som galningar, dragna över samma kam som en pastor med samma teologiska förståelse som en parasit. Låg debattform, Billgren.

tisdag, oktober 03, 2006 3:00:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Vad du tar i. Jag skrev inte att alla kristna i hemlighet tycker som Phelps. Inlägget handlar om att jag beklagar att programmakarna valt en pajas som ingen lyssnar på, när det finns aktivister med samma grundsyn fast med mindre drastiska metoder och retorik, som folk verkligen lyssnar på och hämtar argument ifrån.

Programmet riskerar att urarta i en freakshow istället för att handla om något mycket angeläget.

tisdag, oktober 03, 2006 3:39:00 em  
Blogger Walentine Andersson said...

Delar dina farhågor Tor. Det finns alltid en risk att sådana program kan bli "freakshows".

lördag, oktober 07, 2006 6:02:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home