måndag, januari 29, 2007

Religiös skräckretorik grund för politiska beslut


Svenska Dagbladet rapporterar om att Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov idag höll ett tal där han lovade att "aldrig ge upp kampen mot intolerans, hat och våld". Han lovade också att brottslighet och homosexualitet ska bekämpas! Några gayparader kommer aldrig att tillåtas.

- Sådana kan bara definieras som sataniska.

I talet tackade han också den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud för stödet i kampen mot gayparaderna, samt att "propaganda för kärlek mellan personer av samma kön är oacceptabelt".

Detta är exakt den retorik som den kristna högern för fram även i Sverige. Homofobi finns inte. Homosexuellas situation har inget med tolerans och diskriminering att göra. Det är ett konkret och tydligt exempel på hur den religiösa teoribildningen kring homosexualitet anammas och används för att begränsa deras villkor även i sekulära och politiska sammanhang.

I en demokrati brukar man bemöta åsikter och yttringar man inte gillar i debatt. Inte genom religiöst motiverade demonstrationsförbud och demoniseringskampanjer. Kan någon skicka ett telegram till Moskva och förklara detta mycket enkla förhållande?