måndag, januari 29, 2007

Verkligheten opassande i Irak

Samma dag som Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov höll sitt tal mot homosexuella, kommer en nyhet om en rapport om hur homosexuella i Irak har det. Det blir en antihomosexuell symfoni med kristna populister och muslimska fundamentalister i skön förening. Jag citerar QX (och rättar stavfelen):

BAGDAD Irak har avfärdat en ny FN-rapport som nämner det ökande antalet antihomosexuella mord sedan Saddam Hussein tvingades bort från makten.

I FN-rapporten från den 18 januari står det att: "beväpnade islamistiska grupper och milis är kända för att vara extra fientliga mot homosexuella och att återkommande och öppet engagera sig i våldsamma kampanjer mot dem. Ett antal homosexuella i Irak har mördats."
"Åtminstone fem homosexuella män har rappoprterats kidnappade från Shaab-omårdet under den första veckan i december av en av de kända miliserna. En av de kidnappades, Amjad, kropp hirrades svårt misshandlad i samma område efter några dagar. Vi blev informerade om existensen av religiösa domstolar, övervakade av religiösa ledare, där homosexuella enligt uppgift "prövades", "dömdes" till döden och senare avrättades."
"Enligt uppgifter från HBT-grupper i Irak har 26 av deras medlemmar dödats sedan 2003", sägs det vidare i rapporten. "Enligt uppgift skall tre fatwas blivit utfärdade av islamska imamer som gett klartecken för "goda muslimer" att jaga och döda homosexuella".
Ali al-Dabbagh, Irakisk regeringstalesman avfärdar gay-delen av rapporten som opassande.
- Det fanns information i rapporten som vi inte kan acceptera här i Irak, sa han. Rapprten talade exempelvis om fenomenet homosexualitet och om att ge dem sina rättigheter. Sådana uttalanden är inte passande för det irakiska samhället. Detta avfärdas.

Denna brutalitet och detta nonchalanta och oansvariga prat är en direkt konsekvens av den typen av tal som vi hörde från Moskva. Det är samma typ av prat som höjs till skyarna av den kristna högern i Sverige. Lettland, som länge hade ett förslag om att homosexuella skulle exkluderas hur diskirmineringslagstiftningen, hyllades som av Världen Idag för att de "vågade" stå emot det politiskt korrekta EU. Men det är precis lika modigt som att ställa sig på ett torg i Riyadh med megafon och tala emot kvinnors rättigheter och självständighet.

Etiketter: ,