onsdag, februari 07, 2007

Homosexuella förlorar sjukförsäkringen i Michigan

Frågan om huruvida äktenskapet skall definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna, eller öppnas upp även för homosexuella har debatterats över stora delar av världen de senaste åren. Framförallt i USA, men också i till exempel Lettland, som införde en sådan definition i sin konstitution i somras, vilket hyllades stort av bland annat Världen Idag.

Det är lätt att tro att dessa diskussioner bara handlar om religiösa formaliteter, och en önskan från konservativa om att slå vakt om traditioner och den historiska innebörden av ordet äktenskap. Antigaylobbyn är väldigt noga med att påpeka att det inte handlar om diskriminering. Alla människor är lika värda, ni vet. Men i fredags kom ett domstolsutlåtande i Michigan, som visar hur tomt detta skramlar och som tydligt visar vad "kampen för att skydda äktenskapet" egentligen innebär.

Michigan var en av flera delstater som införde en definition av äktenskapet i sin grundlag 2004. Tolkningen av detta tillägg innebär nu att delstaten förbjuds att erbjuda sjukförsäkring till sina homosexuella anställdas partners. Sådana förmåner skall enligt domstolen endast förbehållas män och kvinnor som lever i äktenskap:

The union of one man and one woman in marriage shall be the only agreement recognized as a marriage or similar union for any purpose.

Utslaget är katastrofalt för de många tusentals som nu förlorar den i USA så livsviktiga sjukförsäkringen. Självfallet drabbar det även barnen i dessa familjer. Men att alla offer är tillåtna i den kristna högerns kulturella krig visste vi ju redan.

Detta måste man hålla i minnet även när frågan debatteras i Sverige, trots att vi inte har samma system som i USA. Det här är inte bara en strid om ord – det handlar i högsta grad om livsvillkor. Varför vill de att vi till varje pris ska ha det sämre?

Läs gärna John Corvinos artikel om saken.

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Robert Cumming said...

Varför vill de att vi till varje pris ska ha det sämre?

Därför att de tycker att det vi gör är fel, för att de vill straffa och avskräcka. Det är väl uppenbart?

onsdag, februari 07, 2007 9:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

De hatar oss.

onsdag, februari 07, 2007 10:27:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home