söndag, februari 18, 2007

Kris i Världen Idags redaktionsledning

(Uppdaterad 19 jan och 18 okt 2008)

Ruben Agnarssons ledare Nu tar vi nya steg tycks handla om att tidningen expanderar och uppdaterar sin layout. Men under ytan döljer sig ett faktum om att tidningen går vidare efter en redaktionell kris i samband med att en av de fyra redaktörerna slutat, Hans Göran Björk. Vad det beror på ska vi inte gå in på här. Ryktesspridning och insinuationer är Världen Idags bord. "Bekämpa inget så intensivt att du blir lik det", som Artur Lundqvist sa.

Hans Göran Björk har framförallt haft hand om tidningens näringslivsfrågor, men också utmärkt sig som en rabiat motståndare till homosexuellas förbättrade villkor. Han är den som näst tidningens VD Ruben Agnarsson hållit hårdast i homodemoniseringsmegafonen, och han gick längst i parallellerna mellan homosexualitet och tsunamikatastrofen. Bara några veckor efter skrev han följande på ledarsidan:Det [Åke] Green varnat för i sin predikan kan ske när det normala i Guds natur och skapelse byts ut mot något som strider mot Guds vilja. (17 januari 2005)

Många spaltmeter har gått åt för att misstänkliggöra, sprida avsky för och demonisera homosexuella i allmänhet, och homorörelsen i synnerhet. I en annan ledare från 2005 skriver han bland annat att RFSLmed de många bidragen från stat och kommuner runt om i landet, får möjlighet att bedriva verksamhet som bland annat leder till brott mot sexköpslagen och utnyttjande av unga pojkar.

Han skriver också att RFSL "främjar övergrepp och våld genom sin hemsida". Han menar att hatbrott mot homosexuella är homorörelsens fel:Ska man gå finna roten till hatbrott i allmänhet, och hatbrott mot homosexuella i synnerhet, bör Säpo och polisen också gå till botten också med de budskap, både dolda och synliga, som RFSL:s intressegrupper och egen verksamhet via kontaktannonserna, själva står för.

Här nedan ligger länkar till några av mina kommentarer på texter av Hans Göran Björk:

Konsten att skriva mellan raderna
Praktexempel på tillämpningen av den insinuationsjournalistik som Världen Idag upphöjt till en konstform.

Den destruktiva polariseringen
Bland annat om att RFSL:s informationsverksamhet i skolorna går ut på att "uppmana till homosexuell livsstil".

Kristlig vetenskap som havererar igen
Kommentar på en ledare där han kallar charlatanen Paul Cameron för en sanningssägare som homorörelsen försöker tysta.

Kristenheten tvår sina händer
Om God Hates Fags-pastorn Fred Phelps, som Björk tar avstånd från. Men var skiljer sig deras lära egentligen åt?

Att infantilisera meningsmotståndare
En intervju med dåvarande ordföranden för KDU, Erik Slottner. Björk vilseleder intervjuobjektet med lögner och infantiliserar hans svar.

Hur vetenskapen används
Kommentar på Hans Göran Björks artikel om Paul Camerons studier om att "Homosexuell livsstil ger 20 år kortare livslängd". Texten infördes i tidningen.

*

Världen Idag går alltså vidare med nya steg och sin nya reducerade redaktionsledning. Tidningen brukade göra ett stort nummer av att ledningen representerade fyra trossamfund – Carin Stenström (Svenska Kyrkan), Mats Tunehag (Svenska Missionskyrkan) och Ruben Agnarsson (Livets Ord). Hans Göran Björk representerade Evangeliska Frikyrkan, så nu är det bara tre.

Jag önskar Hans Göran Björk lycka till med livet utanför Världen Idag, och hoppas att han finner andra utlopp för sin profession än att sprida och cementera demoniserande föreställningar om medmänniskor.

Etiketter: ,

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Nu granskar du som bekant Världen idag som ingen annan. Men hur mycket makt har tidningen egentligen? Hur många läsare har den och vilka är de? Läser andra mediemakthavare Världen idag eller hamnar den långt ner i priolistan på frukostbordet? Har den verkligen den monopolställning bland homoskeptiska medierna som man skulle tro av din bevakning?

måndag, februari 19, 2007 9:11:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Världen Idags upplaga ligger kring 10000 skulle jag tro. Den distrubueras gratis till riksdagsledamöterna. Men visst, det gör den inte mäktig. Visst ska man inte låta Världen Idag överskugga annan homoskepticism i media och samhälle. Du är välkommen med tips.

måndag, februari 19, 2007 9:33:00 fm  
Blogger Magnus said...

Hur skiljer sid Dagen från den ovan nämnda?

tisdag, februari 20, 2007 6:30:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det är väldigt stora skillnader. Dagen är framförallt mer balanserad. Tidningen tar inte ställning på nyhetsplats som Världen Idag ofta gör, till exempel i texter om homosexualitet eller islam. ViD skriver aldrig om dessa företeelser på ett neutralt sätt, utan alltid i negativa sammanhang. ViD är också mån om att sprida en heltigenom positiv och censurerad bild av den del av kristenheten de representerar, medan Dagen tar ett publicistiskt ansvar för helheten och även skriver om saker som inte gynnar den kristna saken. Hela kristna världen (inkl Dagen) skrev till exempel om fallet med Ted Haggard, medan ViD inte berörde saken med ett ord. ViD skulle med glädje skriva om en RFSL-ordförande som polisanmälts för misshandel, men aldrig någonsin om en Livets Ord-pastor misstänkt samma typ av brottslighet.

tisdag, februari 20, 2007 7:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag prenumerar på ViD och dom skrev om Ted Haggard. Möjligt att det inte finns på nätet dock.

Annars håller jag inte med dig heller angående ViD, oftast, för din argumentation har inte lyckats övertyga mig om att du har rätt. Den faller ofta pladask, men inte alltid.

Ingen kan vara perfekt, misstag sker hos mig, ViD och dig.

torsdag, mars 08, 2007 12:14:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

1. Nej, jag följer numera bara Världen Idag på nätet. Har de skrivit om Haggard, har jag missat det. Det skulle vara intressant att ta del av hur de skrev om saken, specuiellt hans tillfrisknande.

2. Det enda sättet att visa att en argumentation faller pladask är att presentera en bättre argumentation. Om du ska ha någon som helst trovärdighet, måste du bemöta mig i sak.

3. Alla gör misstag, ja. Skillnaden mellan våra misstag och Världen Idags misstag, är att vi erkänner dem, medan Världen Idag inte låtsas om dem. Riktiga tidningar brukar informera sina läsare när de gör förändringar i tidningsledningen. Det har inte Världen Idag gjort.

torsdag, mars 08, 2007 7:43:00 fm  
Blogger Pastor Astor said...

Jag gillar inte heller världen idag, men jag blir lite förvånad över att du som uttrycker dig så tvärsäkert om tidningen inte ens har den. Det tycker jag är rätt grundläggande ändå.

onsdag, mars 28, 2007 6:29:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Vad är det du är tveksam emot? Vilka påståenden menar du vilar på ostadig grund?

onsdag, mars 28, 2007 6:55:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home