onsdag, februari 21, 2007

Kristoislamsk längtan efter apokalypsen

Mats Tunehag skriver idag en intressant artikel om Irans farliga Messiastro:

Irans president Ahmadinejad […] tror helhjärtat på den 12:e imamens återkomst, en islamsk Messias-gestalt som ska upprätta ett islamskt lyckorike. Men hans återkomst föregås av stora omvälvningar, katastrofer, krig och död – en apokalyps. Och hans återkomst kan man påskynda genom att medverka till denna apokalyps.

Vad Tunehag inte nämner är att islam och kristendomen möts i denna fråga som enäggstvillingar. Kristendomen väntar också på sin Mehdi – nämligen Jesus. Även hans återkomst skall ”föregås av stora omvälvningar, katastrofer, krig och död” – hela uppenbarelseboken handlar ju om detta. Och det finns gott om kristna rörelser som gör allt för att medverka till denna apokalyps, till exempel Livets Ord som arbetar aktivt för att uppfylla ett av uppenbarelsebokens villkor för Jesu återkomst, nämligen att alla världens judar skall samlas i Israel. En av missionärerna i denna så kallade Operation Jabotinsky beskev verksamheten så här i Världen Idag i vintras:

– De [judarna] flyger från olika platser i forna Sovjet. Vi hjälper dem att hitta dokument, följer de till flygplatsen och har ett antal så kallade ”fiskare” som hittar och motiverar judarna för att åka, och sedan hjälper dem i hela processen att ta sig till Israel.

För ytterligare kommentar kring denna verksamhet, se mitt inlägg Migration med humanitära och eskatologiska aspekter.

Tunehags artikel är som ett försök att avleda uppmärksamheten från den kristna högerns domedagsromantik och perversa längtan efter jordens undergång, och projicera detta på exakt identiska företeelser hos islam. Om man ska vara drastisk så är ju varje bön efter Jesu återkomst en bön efter jordens förintelse. Maranata!

Jag delar emellertid Tunehags oro över Iran. Min oro över kristna stater är inte lika stor, eftersom världen inte har några kristna teokratier. Däremot finns det starka strävanden åt det hållet, och detta måste uppmärksammas och utmanas.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Möts som enäggstvillingar? Kom igen nu Tor.

Sen när blev det samma sak?
Jesus i Bibeln kommer för att rädda kristna och judar.

Den så kallade mehdi från koranen och sunnan kommer för att utplåna judar och kristna. Mehdi är den som kommer med krig och annat skit, han skall själv slakta judarna och kristna tillsammans med muhammed.

Samma sak?

torsdag, april 05, 2007 7:11:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Kom igen nu Bengt. Och vad händer enligt Uppenbarelseboken med dem som inte erkänner Kristus som sin frälsare då?

fredag, april 06, 2007 12:31:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home