måndag, mars 05, 2007

När fundamentalister möts

Det är inte sekten Fadershuset eller dess ledare Ruth Evensen som är ansvariga för kravallerna i Köpenhamn. Inte heller samhället eller polisen, utan endast de stenkastande aktivisterna. Jag betvivlar att fantatikerna i den hårda kärnan som orkestrerar upploppen i Köpenhanmn skulle bry sig om argument över huvud taget.

Men det gör inte Fadershuset och Ruth Evensen heller. De har tackat blankt nej till de 14 miljoner de erbjudits för att sälja tillbaka det. Självklart får man göra vad man vill med sin egendom, och självklart är man inte skyldig att sälja något bara för att någon annan vill det. Men deras sätt att helt blunda för och nonchalera den viktiga tradition av verksamhet som har rått i huset i 25 år, är anmärkningsvärd och ansvarslös.

Det var i samband med att huset skulle säljas 2000 och den ironiska banderollen "Till salu, inklusive 500 våldsälskande psykopater från helvetet" rullades ut på fasaden, som Evensen bestämde sig för att köpa huset.
- Vi kan inte ha något från helvetet på Nörrebro, det har Gud sagt till mig. (källa: DN.)

Den destruktiva polariseringen är oundviklig eftersom inga argument biter. Med två läger av fundamentalister som inte är intresserade av att förstå eller mötas i ett konstruktivt samtal, är situationen synnerligen hopplös. Men läxan är nyttig: Håll Gud och tolkningen av Guds vilja på armlängds avstånd i beslutsprocesser som rör samhället. Ett beslut som fattas på grundval av Guds vilja kan aldrig bli demokratiskt, eftersom det per definition anses vara ofelbart och absolut. Och något sådant existerar inte i en demokrati.

Etiketter:

5 Comments:

Blogger Christoffer Smitz said...

Man skulle kunna lyfta det en nivå till och fundera på vad som skapat dessa stenkastande aktivister.

måndag, mars 05, 2007 2:48:00 em  
Blogger Isak BK Aasvestad said...

Christoffer,

jag skulle svara att dessa bortskämde snorungarna som kastar sten och vandaliserar i Köpenhamn därför att de inte får det de vill ha, gratis och enbart på sina egna premisser, är skapat av dålig uppfostran!

Jag lägger skulden på flummiga curlingföräldrar som inte har lärt sina ungar vikten av att göra sin plikt lika mycket som att kräva sin rätt, som inte har lärt dom respekt för egendomsrätt och demokratiska beslut!

tisdag, mars 06, 2007 3:34:00 fm  
Blogger Christoffer Smitz said...

Jag tror inte svaret är så enkelt, även om det säkert är en del av någon slags sanning.

tisdag, mars 06, 2007 2:38:00 em  
Anonymous Anonym said...

"När våldsverkare och fundamentalister möts"

Är inte det en bättre rubrik? Vad har våldsverkarna med Jesus att göra? Vad jag har uppfattat det som så har dessa fått en ny byggnad, är inte det gott nog, ska våldsverkare få allt gratis?

Varför är Fadershuset en sekt?

Enligt mig ska dom inte få något, man ska inte ge efter för våld och hot. Dom ska lära sig hyfs.

Dom är som små barn som gapar efter godis i butiken, sedan när dom inte får så börjar dom sparkas.
Läxan är att man ska lära sig att jobba, inte gapa och skrika efter att få allt gratis.

Gratis är gott...

"Men läxan är nyttig: Håll Gud och tolkningen av Guds vilja på armlängds avstånd i beslutsprocesser som rör samhället. Ett beslut som fattas på grundval av Guds vilja kan aldrig bli demokratiskt, eftersom det per definition anses vara ofelbart och absolut. Och något sådant existerar inte i en demokrati."

Jasså, jag trodde demokrati är folkmakt, då stämmer inte det att Gud inte kan vara med i beslut som rör samhället. Tvärtom, håll Gud(den kristna guden)ännu mer nära så att det blir slut på sådana våldsverkare. Övning ger färdighet.

tisdag, mars 13, 2007 6:45:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

1. Hela processen i samband med Ungdomshuset är okänsligt skött. Fadershuset tog ingen hänsyn till husetes tunga traditioner och symbolvärden för såväl arbetarrörelsen som ungdomskulturen. Jag misstänker att en hel del kristna skulle protestera inför rivandet av en kyrka, och hänvisa just till symbolvärdet och traditionen.

2. MEN, som jag också understryker i mitt inlägg. Inget av det ovanstående ursäktar kravaller och oansvarigt beteende från demonstranter.

3. Religionen gör anspråk på den absoluta sanningen - en sanning som inte kan ifrågasättas, eftersom Gud är allsmäktig. Det är därför den inte har i en demokratisk process att göra. Teokrati är teokrati - oavsett om den är kristen eller islamsk. Antidemokratiskt ända in i sin grunddefinition.

tisdag, mars 13, 2007 9:22:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home