torsdag, april 05, 2007

Om kristofobi

Bitte Assarmo skriver intressant på Svenska Dagbladets Brännpunkt-sida idag: Kristna jagas i Sverige och utomlands. Hon pekar på förföljelsen av kristna och "den allt mer utbredda kristofobin" i samhället. Hon ondgör sig över

Temakvällar på tv, där man utmålar i stort sett alla kristna som fundamentalister, ytliga så kallade samhällsprogram där man kräver kollektiva ursäkter av kristna för deras tros skull, hatkampanjer mot kristna högtider och så vidare i all oändlighet – detta för illdåd som begåtts för hundratals år sedan, i en mindre upplyst tid.

Och medan politiker vänder ut och in på sig själva för att tala väl om andra religioner, och på alla sätt uppmuntra religiös mångfald, sanktionerar man attacker på kristendomen genom plumpa uttalanden.

Hon menar att kristendomen inte har monopol på inskränkta åsikter om homosexualitet, abort och stamcellsforskning – och det har hon alldeles rätt i. Hennes analys av varför kritiken i den svenska diskussionen framförallt riktas mot kristendomen är också rimlig, nämligen att det skulle bero på "en snedvriden politisk korrekthet" – någon sorts västerländskt självhat, kombinerat med postkolonialisktisk skuld som är mycket vanlig särskilt på den politiska vänsterkanten.

Några synpunkter:

1. Att kristendomen får bära hundhuvudet för den historioriska förföljelsen av homosexuella i Sverige är inte konstigt. Det är ju just kristendomen som var upphov till och upprätthållare av det fördömande och exkluderande synsätt som var rådande i landet tills för fyrtio-femtio år sedan. Det ligger för nära i historien för att stryka ett streck över, som Bitte Assarmo verkar vilja.

2. Men självfallet måste man utmana inskränkta åsikter kring bland annat homosexualitet även inom islam, judendomen och andra religioner. Men många förväntar sig förmodligen att den kritiken måste komma inifrån – precis som den svenska kritiken mot kristendomen ofta kommer inifrån. Och det är nog rimligt, men det gör också att initiativet hamnar i någon sorts limbo, och i slutändan inte riktigt tas.

3. Ursäkter för illdåd i kristendomens namn har kristna företrädare varit ivriga att framföra själv, utan tvång från samhället. Påve Johannes Paulus II bad till exempel om ursäkt för bland annat den katolska antisemitismen och processen mot Galileo Galilei, och den svenske biskopen Tony Guldbrandzén har bett om ursäkt för kyrkans roll i häxprocesserna (läs mer här.)

4. Hon påstår att det i den "kristofobiska anda" som råder i Sverige tigs om övergrepp som begås mot kristna utomlands. Det stämmer inte. Ekot har till exempel rapporterat utförligt om förföljelsen mot kristna i Irak.

5. Assarmo har en poäng när hon skriver

Istället för att utmåla de kristna som trångsynta bakåtsträvare som vill ont borde vi alltså respektera dem för att de är villiga att omvärdera sina kristna värderingar.

Den största tillgången i kampen mot fördomarna och inskränktheten är just de som är beredda att omvärdera sina värderingar. Det är som Amos Oz skriver i sin lilla bok Hur man botar en fanatiker endast "de sansade som är i stånd att tygla fundamentalisterna". Det är bara de moderata kristna som kan påverka fundamentalisterna. Läs gärna om fallet med den före detta antigayaktivisten och fundamentalisten Joe Murray på homOnline.

6. Det ska bli intressant att läsa hur till exempel Världen Idag kommer att ta upp den här artikeln. De har ju vid upprepade tillfällen underkänt alla begrepp som har med ordet -fobi att göra (homofobi, islamofobi), och kluvit hår kring dess betydelse för att urholka det. Frågan är om de tycker att kristofobin är ett problem, eller om det också bara handlar om språkliga dimridåer.

Etiketter: ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Grymt välskrivet. Överlägset den bästa bloggtexten om den här artikeln.

fredag, april 06, 2007 1:34:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Oj, tack... Och glad påsk.

fredag, april 06, 2007 12:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Varför påpekar du att Oz bok är lila? Är det viktigt i sammanhanget?

måndag, april 23, 2007 3:42:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Hemskt. Jag menar inte lila, utan lilla. Tack för påpekandet.

måndag, april 23, 2007 7:54:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home