torsdag, april 12, 2007

Paul Camerons oetiska metoder avslöjade

Nu börjar det klarna kring dr Paul Camerons senaste studie om homosexuellas livslängd. Camerons problem har alltid varit att få sina resultat publicerade i riktiga vetenskapliga tidskrifter – forskning är ju inte vetenskap förrän den är granskad och publicerad. Och eftersom Camerons metoder och underlag ofta är skrattretande och totalt undermåliga blir hans forskning oftast också refuserad. Vid något tillfälle har den publicerats i tidskrifter med mycket låg så kallad impact factor, eller som utger sig för att inrikta sig på ”experimentella, teoretiska och spekulativa artiklar" (t.ex. Psychological Reports, läs mer här). Vid något tillfälle har hans studier sluppit igenom granskarnas maskor även på mer ansedda tidningar (läs om det här).

Att publiceras i vetenskapliga tidskrifter eller på annat sätt förknippas med seriösa och ansedda vetenskapliga institutioner är alltså A och O när det gäller forskning. Paul Cameron har under åren inte bara utvecklat en enastående fallenhet för statistikbedrägerier och hur man förklär kristna åsikter i pseudovetenskap – utan också metoder för att på de mest skamlösa sätten nästla sig in i seriösa vetenskapliga sammanhang och utnyttja deras renommé för att ge trovädrighet åt sin tvivelaktiga forskning. Det senaste offret för Camerons tricks är Eastern Psychological Association. I pressreleaserna (här, här, här och här) för sin senaste studie, där han undersökt livslängden hos homosexuella i Skandinavien som lever i partnerskap, hävdar han att resultaten har presenterats vid Eastern Psychological Associations konferens i Philadelphia. Det är lätt att tro att han har varit inbjuden och talat inför forskarna - men det enda han har gjort är att ha haft en poster uppsatt under en så kallad poster session. På en poster session går man omkring som på ett galleri och tittar på olika forskares olika posters, där de sammanfattar sin forskning. Sessionen under konferensen i Philadelphia var en dryg timme lång och bestod av ett sjuttiotal posters.

Hur kom då Cameron genom nålsögat till postersessionen? Enkelt: När han ansökte om att få delta bluffade om vad postern skulle handla om. Det han lyfte fram i ansökan handlade inte alls om det han nu skriver pressreleaser om, det vill säga homosexuellas livslängd, utan om antalet homosexuella i befolkningen – en okontroversiell och relevant fråga. Den aktuella studien handlar perifert om detta, och vips, nu kan han påstå att resultaten är presenterade vid en ansedd psykologkonferens.

Det är som att jag inför en motsvarande postersession vid en Livets Ord-konferens skulle ansöka om att få medverka med en poster som handlade om att antalet kristna i Sverige är större än vad man tidigare trott. Jag kommer dit med min poster, som delvis handlar detta, men framförallt om att orsaken till det här är att kristna samfund hjärntvättar, misshandlar och utövar psykisk terror på sina medlemmar. Sedan går jag hem och skriver ihop en pressrelease där jag hävdar att min studie om de kristna samfundens fruktansvärda och våldsamma metoder presenterats vid en stor Livets Ord-konferens.

Vem som helst skulle döma ut detta tillväga gångssätt som ohederligt, oetiskt och lögnaktigt. Men inte Paul Cameron och de (framförallt kristna) medier och opinionsbildare som åberopar hans forskning. I Världen Idag har han bland annat kallats budbärare och sanningssägare.

Så här går det till, mina damer och herrar. Paul Cameron visar återigen att forskning i religionens tjänst måste lura och bedraga för att få fäste. Den som avslöjade honom den här gången var den outtröttlige Jim Burroway, som jag refererat till tidigare. Här ligger hans utförliga dissektion av studien och metoderna. Och här ligger det uttalande där dr Phil Hineline, ordförande för Eastern Psychological Association, förklarar hur Paul Cameron lyckades bluffa sig in på deras konferens i Philadelphia i mars.

Etiketter: ,

6 Comments:

Blogger Fredrik Lindholm said...

Var det Cameron som uppfann myten om hamstern i pappröret, eller var det ett annat bysnille?

lördag, april 14, 2007 8:43:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Hamstern i pappröret? Har jag inte hört talas om. Upplys mig...

lördag, april 14, 2007 11:39:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Cameron är urtypen för lögnarna bland de fundo- kristna. Han resonerar så här:

Att ljuga är fel enligt Bibeln men att tolerera att min medmänniska är homosexuell är nog värre så jag ljuger fett så det sprakar i Jesus namn!

Samma tankemönster som hos livets ord och Pingst i Sverige. Lögnen är ok om den gagnar det egna "gudomdliga" :-)intresset.

Vi får inte glömma att dessa förvirrade små, små, människorna tror att vi homosexuella är självaste djävulen och hur kan då ett kok lögner vara inte "ok" för att bekämpa oss.....

Som jag tidigare sagt: Att dessa människor överhuvudtaget har mage att kalla sig kristna.

lördag, april 14, 2007 8:17:00 em  
Blogger Fredrik Lindholm said...

Jag vet inte exakt vilket smådjur det rörde sig om, men historien lyder ungefär som så:

T"Två bögar tycker att det börjar gå rutin i förhållandet och börjar leta efter nya sätt att krydda till sexlivet. Så en kväll sätter den ene bögen ett tomt hushållspappersrör mot baken och ber sin partner att jaga in en hamster där."

Om fortsättningen är en vidareutveckling eller tillhör originalberättelsen vet jag ej.

"Sedan så ångrar han sig och ber sin partner att få ut hamstern. Men hamstern syns inte till där inne. Kanske är det för mörkt, så den andre bögen lyser upp med en tändsticka. Men det skule han inte ha gjort, för metangasen antänds."

Det intressanta med denna berättelse (i varje fall den första delen av den) är att den inte är en folksägen som valsat runt, utan kan spåras till en ökänd fuskande forskare. (Jag tror att han specialiserade sig på att "bevisa" att barn som växer upp med homosexuella föräldrar är misslyckade.) Vad denna berättelse skulle bevisa vet jag inte, men jag antar att den går ut på att "bevisa" att inget går säkert för bögar.

söndag, april 15, 2007 9:42:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Man kan väl inte få in en hamster i ett hushållpappersrör...

måndag, april 16, 2007 8:28:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Men självklart skulle en historia som den här kunna vara sann. Även bögar kan vara sinnessjuka och oansvariga. Jag utgår från att den forskare som hittar motsvarande typ av historier om gifta makar och makor anser att sådant är typiskt för heterosexualiteten.

måndag, april 16, 2007 8:31:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home