onsdag, maj 09, 2007

Desinformation om hatbrott i Världen Idag

Idag skriver Världen Idag om HR 1592 – lagförslaget som inkluderar sexuell läggning i den amerikanska hatbrottsparagrafen. Den har funnits sedan 1969 och inbegripit ras, hudfärg, religion och ursprung, vilket tydligen har varit OK. Men nu verkar det som att allt ställs på ända:

– Om lagen går igenom kommer den skapa ett rättssystem som diskriminerar, säger Ben Bull, rådgivare vid Alliance Defence Fund, en remissinstans till amerikanska kongressen.

Han menar att när man upphöjt en grupp människor till en priviligerad status så har man skapat ett sorts kastväsende där tillhörigheten bestäms av vem man väljer som kärlekspartner.

På vilket sätt är det i så fall mindre diskriminerande med hatbrottslagstiftning med avseende på ras, hudfärg, religion och ursprung? Och vad menar han med kastväsende? Är det i så fall inte ett kastväsende redan idag, där svarta, judar, asiater eller de som "väljer" att tillhöra en religion har en priviligerad status?

– Om en heterosexuell person befinner sig på en gay-bar och blir nedslagen av våldsamma homosexuella – detta har hänt – så får enligt den nya lagen förbrytarna ett mildare straff än om situationen hade varit den motsatta, säger Ben Bull till Världen idag.

Detta är pudelns kärna när det gäller den kristna högerns desinformation kring hatbrottslagstiftning. De försöker framställa det som att brott mot homosexuella alltid skall straffas hårdare. Att ett rån mot en man som visar sig vara homosexuell ska straffas hårdare än ett rån mot en heterosexuell. Jag har sett annonskampanjer där ex-homosexuella protesterar mot lagen med formuleringar som "Idag när jag är heterosexuell är jag mindre värld än när jag var homosexuell." Men det är givetvis rent nonsens.

Det som är centralt i hatbrottssammanhang – och det som antigaydebattörerna ständigt förtiger för sina läsare – är motivet. Om någon får på käften för att han är färgad. Om någon misshandlas för att han är bög. Det är helt bisarrt att denna uppenbara detalj kan hållas utanför debatten på det sättet som sker inom den kristna högern och i USA just nu.

D e s s u t o m är gaybar-exemplet ovan missvisande. HR 1592 talar inte om homosexuella – utan om sexuell läggning. Med andra ord inkluderas även hatbrott mot heterosexuella. Så om en heterokille skulle bli nerslagen på en gaybar just för att han är heterosexuell, klassas det enligt lagförslaget på exakt samma sätt som om i det omvända fallet. Homosexuella är alltså ingen priviligerad grupp i sammanhanget. Världen Idag förleder sina läsare. Igen.

Etiketter: ,