måndag, juni 04, 2007

Barn och sexualitet

RFSU driver för närvarande ett projekt om barns sexualitet. Barn upptäcker ofta sin sexualitet tidigare än de lutherska värderingarna tillåter, och syftet med projektet är att förbereda vuxenvärlden på barnens frågor och beteenden som rör sexualiteten, istället för att bemöta dem med utskällningar, skamvrå eller stryk. RFSU skriver:

Det är viktigt att känna till barns naturliga sexuella utveckling för att kunna upptäcka när något inte står rätt till. Ett barn som är drottning/kung över sin egen kropp och har mötts med öppenhet vid frågor om sexualitet är troligen mer benäget att berätta om det blivit sexuellt utsatt på något vis.

Det handlar alltså i grund och botten att förhindra övergrepp mot barn.

I dagens Världen Idag raljerar Ruben Agnarsson obildat och tendentiöst över detta och insinuerar att det skulle ha pedofila undertoner. Att det i praktiken skulle handla om att åka omkring på skolor och instruera tioåringar i analsex...

Så fort orden barn och sexualitet förekommer i samma mening är det alltså frågan om pedofili, enligt den hållning Agnarsson representerar. Detta är inte bara groteskt, utan också farligt. Det recept Agnarsson tycks förespråka är att allt opassande skall sopas under mattan och förtigas. Man ska "veta hut" och inte tala om "förbjudna" saker. Man ska bygga upp ointagliga tabun runt frågorna. Och det är i just under sådana förutsättningar det är fritt fram för övergrpp.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vi har den här lilla notisen oxo, där VI gör allt de kan för att få ett tydligt avståndstagande från övergrepp på barn från RFSU att låta som något annat. De lyckas inte så bra, dock.

http://www.varldenidag.se/ArticlePages/200706/01/20070601082751_837/20070601082751_837.dbp.asp

/af

måndag, juni 04, 2007 11:11:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det kan förstås vara intressant att pro-pedofilrörelsen mobiliserar sig enligt dagens upplaga av SVD eller om det var DN (endera). Av wikipedias information om pro-pedofiler att döma använder man samma retorik som Gayrörelsen i kampen för acceptans (vetenskap, sakskäl, biologi osv.).

M

Det kanske att är gott att Angnarsson trumpetar varningsljud likväl?

M

tisdag, juni 05, 2007 7:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

Har Herr Billgren laddat ned pdf-filen på rfsus hemsida och läst rapporten eller endast den korta notisen på hemsidan?

M

tisdag, juni 05, 2007 7:12:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag är säker på att det är möjligt att diskutera de två helt skilda sakerna barns sexualitet och pedofili utan att de går upp i ett. Det måste vara möjligt. Det är just det vi har språket till. Distinktioner.

tisdag, juni 05, 2007 7:13:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jag har läst notisen på hemsidan. Vad har jag missat?

tisdag, juni 05, 2007 7:14:00 em  
Anonymous Anonym said...

Du har missat en rapport som beskriver mer ingående vad Ruben Angnarsson kritiserar. En av referensböckerna till pdf-rapporten som rfsu-kvinnan använt är författat av en viss Theo Sandfort som enligt Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Pro-pedophile_activism) är en av agitörerna inom pro-pedofilirörelsen.

Ibland är forskningen grumligare än man tror och sällan utan en agenda.

Vad Ruben Angnarsson menar med analsexhistorien hade du kunnat hitta om du hade vinnlagt dig att söka vad sägs om:
http://sydsvenskan.se/malmo/article65350.ece

M

tisdag, juni 05, 2007 7:38:00 em  
Anonymous Anonym said...

Anna Kosztovics är nämligen kvinnan bakom utställningen som Sydsvenskan 2004 rapporterade om samt nu även projektet om barns sexualitet.

Allt är inte guld som glimmar min vän (d.v.s. alla motiv är inte alltid så rena och rätta).

M

tisdag, juni 05, 2007 7:42:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Jaha, det finns några suspekta russin i kakan? Av dem tycker du att man utan vidare kan göra en sufflé? Om jag skriver en uppsats om andra världskriget och det slinker in en bok av David Irving i litteraturlistan - gör det mig då till historierevisionist?

Vad handlar diskussionen om egentligen? Att RFSU har en pedofil agenda eller bara slappa metoder? Handlar den om att det är FEL att kunna förhålla sig till barns sexualitet? Är detta saker som inte alls bör diskuteras?

onsdag, juni 06, 2007 8:59:00 fm  
Blogger swYck said...

Jag tycker det är bra att RFSU vågar ta i frågan. För även barn har en sexualitet. Det är dock tråkigt när det direkt blir ramaskri från en del och sammankopplas till pedofili... suck..

onsdag, juni 06, 2007 12:18:00 em  
Anonymous Anonym said...

Russin i kakan? Om du använder en bok som bygger på fallstudier i bl.a. Holland där en av forskarna är pedofil eller åtminstone förespråkare för en pro-pedofilriktning är stort problem.
Än mer är problemet om man hämtar argument gällande barns sexualitet från ovanstående och använder detta i sin argumentation om hur barn experimenterar sexuellt (det är makabert!)

M

Borde inte en sexualupplysare vara mer påläst än så eller saknar de utbildning (då kanske man kan göra jämförelsen med en uppsats om andra världskriget och David Irving)? Anna Kosztovics vet sannolikt väl vad hon gör.
http://sydsvenskan.se/malmo/article65350.ece

M

onsdag, juni 06, 2007 12:50:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Som jag förstår det är Sandfort medredaktör för den aktuella boken. Det vill säga ihopsamlare av material. Jag kan inte heller se att RFSU-tanten har hämtat argument från boken. I rapporten säger hon inspiration, precis som vem som helst skulle kunna hämta inspiration till en text om andra världskriget från en David Irvingbok. Han är en de främsta auktoriteterna inom ämnet - det är hans slutsatser och bakomliggande ideologier som är urartade.

Men jag håller absolut med om att det är föga omdömesgillt att i dessa sammanhang använda litteratur som det är troligt att pedofilakltivister använder.

Men återigen: Vad handlar frågan om egentligen? Att PFSU skulle ha en pedofil agenda (som Agnarsson insinuerar) eller bara omdömeslösa metoder? Eller handlar den om att det är FEL att kunna förhålla sig till barns sexualitet? Att detta är saker som inte alls bör diskuteras?

torsdag, juni 07, 2007 9:32:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home