onsdag, juni 27, 2007

Intervju med Peterson Toscano i P1

I Människor och Tro i P1 pà fredag sänds min intervju med Peterson Toscano. Han har lagt 17 år av sitt liv och 30000 dollar på att försöka bli fri fràn sin homosexualitet i de många program och behandlingshem som finns för detta i USA. Nu gör han komik av sina upplevelser under de åren och är en av initiativtagarna till Beyond Ex-gay, en rörelse för "Ex-gay survivors" - dvs kristna homosexuella som har kämpat för att bli heterosexuella och upptäckt att det inte fungerar (inte för de flesta i alla fall).

I helgen håller de en stor konferens i Irvine, Kalifornien, samtidigt som ex-gay-organisationen Exodus International håller sin årliga Freedom-konferens där. Syftet är inte att protestera, utan att offentligt vittna om vilken stor skada organisationer som Exodus kan tillfoga människor.

Exodus ordförande Alan Chambers har förresten nyligen fått hård kritik av homoparanoikern Peter Laberbera, för sin "liberala" syn på förändra av sin sexualiteten från homo- till hetero.

Människor och Tro sänds på fredag den 29 juni klockan 15.03, repris pà lördag kl. 17. Och Siewert Öholm fàr alltsà tillfàlle att skriva ytterligare en ledarkrönika i Världen Idag om "Människor och homo", som han tycker att programmet borde heta (eller Människor och Islam. Han verkar tycka att programmets uppdrag ska vara att förkunna kristen tro, inte att journalistiskt belysa frågor inom religionerna).

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det finns återfallsförbrytare, människor som inte kan sluta nyttja prostituerade, vad du vill. Det är inget bevis för att det inte går att ändra beteende. Har du koll på hur många som slutar vara homo o går över till hetero, med eller utan Jesus?

torsdag, juni 28, 2007 1:00:00 em  
Blogger Fred Anderson said...

Att överhuvudtaget dra in återfallsförbrytare och horbockar i en diskussion om att omvända homosexuella är bara löjligt, och säger mer om kvalitén på ditt inlägg än om något annat.

Jag har, som fd pingstvän, sett och hört så mycket dumt inom frikyrkan att jag bara är glad att jag är en stark homo, som inte tror på sagor och som verkligen inte försöker kämpa för att omvända stackars heteron till att bli homos. Jag tycker de kristna borde resonera på samma sätt.

Ni kan inte göra nåt åt oss. Bögarna har alltid funnits, och vi kommer alltid att finnas. Tack och lov för det.

fredag, juni 29, 2007 10:17:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tor: Oj, visst är det jobbigt när någon kritiserar bristen på mångfald i media... Hmm, öm punkt för Billgren. Vad jag vet har inte Öholm hävdat att programmets uppdrag är attförkunna kristen tro. Där emot är det ett fakta att Islam och synen på homosexualitet på ett direkt orimligt sätt dominerat etern i detta program. Människor och tro har fallit på sin ensidighet. Här har vi ett praktexempel på det du själv kallar kvasidissidens. Homosexualitet bör överhuvudtaget få mindre utrymme i media anser jag. Gör det dig till ett offer. Se fakta, istället för martyrskap.. //Samuel

fredag, juni 29, 2007 2:35:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det är självklart att islam och homosexualitet är två ämnen som tas upp oproportionerligt mycket i ett program som Människor och Tro, eftersom detta är frågor som är synnerligen aktuella ur ett livsåskådningsperspektiv just nu. Islam med integration och invandring å ena sidan och islamismen och terrorismen å den andra. Homosexualitet med de oerhört olika föreställningar som finns inom olika religioner och samfund. Homosexuellas situation har förändrats mycket på de senaste femton åren i det civila samhället, och då är det inte konstigt att det finns ett intresse för hur dessa förändringar speglas även i det religiösa samhället.

Det här är helt enkelt frågor som alstrar nyheter och aktuella frågor just nu - och nyheter är precis vad medier skall hålla på med. Proportionalitet och representativt är två helt irrelevanta variabler när det gäller nyheter.

fredag, juni 29, 2007 7:19:00 em  
Blogger Noa Resare said...

Nu har jag lyssnat på programmet, och jag måste säga att det var ett utmärkt inslag. Tack för ett gott arbete!

fredag, juni 29, 2007 8:51:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor: Du har fel i din analys: Proportionalitet och representativt är ytterst relevanta i nyhetsbevakning. Det innebär inte att alla ska bevakas lika mycket, men att olika sidor av myntet ska granskas. detta misslyckas "Människor och tro" fatalt med. Sedan tar du en märklig sväng om att det är detta som är aktuellt och intressant nu, ursäkta mig men det är bara tomt prat!

What about det snabbt ökande intresset för New Age
What about det oerhört aktuella debatten om österländsk filosofi och dess alltmer intensiva försök till mission i Sverige och Norden.
What about kristendomens förskjutning, där Europa sekulariseras medan Sydamerika, Asien och Afrika kristnas i rasande takt. What about debatten om värdegrund. Kära nån, det finns saker som är tio gånger mer aktuella än Islam och homosexualitet just nu. Jag är medveten om at deta är en bedömningsfråga, och just däri består den fräna kritiken. Människor och tros bedömningar är enögda så till den grad att det kanske vore dags att byta namn på programmet, i enlighet med Öholms förslag.

Om man nu VAR intresserad över homosexualitet i troskontext och islam i massor av kontexter, kanske man skulle försöka spegla det från olika perspektiv. But no... //Samuel

lördag, juni 30, 2007 12:05:00 em  
Anonymous Anonym said...

Och än en gång, var vänlig svara på frågan: När och vem hävdade att: programmets uppdrag ska vara att fòrkunna kristen tro. Var det bara ett påhitt, Billgren?? //Samuel

lördag, juni 30, 2007 12:07:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Att olika sidor av myntet skall granskas har inte med proportionalitet att göra, utan ren journalistik.

Det verkar inte som du har lyssnat särskilt mycket på MoT de senaste åren, snarare att du utgår från dina föreställningar om Den Politiskt Korrekta Radion och De Förföljda Kristna i din kritik.

De saker du nämner har tagits upp i programmet, särskilt kristendomens (pingst) utbredning i Sydamerika. Har du synpunkter på programmet och programförslag är det bara att höra av sig med dem, eller hur?

Siewert Öholm har vid flera tillfällen på kommentarsplats gnällt över att kristendomen förlorat sin särställning i Sveriges Radios utsändningar (t.ex. här och här. Han beklagar att det kritiskt granskande magasinet Människor och Tro tar upp ämnen som svider för kristendomen (homosexualitet och Islam). Min text om att han pläderar för att programmet skall förkunna kristen tro är en humoristisk och raljant slutsats som är lätt att dra utifrån den kontext han skriver i (alltså Världen Idag, som utan vidare ägnar sig åt förkunnelse på nyhetsplats).

måndag, juli 02, 2007 11:04:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home