måndag, juli 23, 2007

Antigayretorik och äktenskapsstatistik

Det är intressant att se hur antigayretoriken sprider sig över gränser och oceaner. USA är den självklara källan till det mesta som produceras, eftersom de stora och resursstarka antigayorganisationerna finns här.

Världen Idag bjuder idag på ett bra exempel med texten Könsneutral lag – men få vill gifta sig. Det är Carin Stenström som har skrivit och hon har hämtat stoffet från en artikel som har skvalpat omkring på de antihomosexuella sajterna i USA sedan början av juli. Den är ursprungligen skriven av Matt Barber Concerned Women of America, och stöder sig på homoäktenskapsstatistik från Massachusetts och Toronto. Slutsatsen är att trots att hundratusentals homosexuella har gift sig eller ingått partnerskap efter lagarnas införande, så vill homosexuella egentligen inte gifta sig. Och därför - antar jag att Stenström och Barber menar - är lagar om homoäktenskap överflödiga. (Logiken är självfallet absurd även om de skulle ha rätt. Är en lag om religionsfrihet överflödig och orättfärdig i ett land där bara en mycket liten minoritet vill konveretera?)

Matt Barbers text är inte skriven ur tomma intet, utan är ett desperat försök att bemöta The Economists stora artikel om homosexuella familjer í USA som publicerades några dagar innan. Men de småsiffror och futtiga slutsatser Barber presenterar i sin text mejas fullständigt ned av den överväldigande statistik som redovisades i The Economist. Jag skrev om saken i inlägget Antihomoaktivism och makt. Utdrag:

År 2000 fanns det 600.000 öppna homosexuella par i USA. 2005 hade den antalet ökat med 30% till 777.000.

89% av amerikanarna tycker att homosexuella bör ha samma villkor på arbetsmarknaden.

1996 var 27% för homoäktenskap. 2007 hade siffran stigit till 46%.

1990 bodde 92% av gayparen i städer medan bara 77% av heterohushållen gjorde det. År 2000 hade siffrorna jämnats ut till 84% för homoparen och 80% för heteroparen. Homoparen gör alltså som heteroparen: flyttar ut i förorten för att få lugn och ro och framförallt bättre förhållanden för sina barn. Enligt artikeln har 25% av homoparen barn, vilket betyder att cirka 200.000 barn eller fler lever i familjer med homosexuella föräldrar. Och som sagt: siffrorna ökar ständigt.

Carin Stenström och Matt Barber står och tjuter mot det inkommande tidvattnet, för att låna ett uttryck från The Economist-artikeln.