tisdag, juli 31, 2007

Det dödliga våldet minskar

Ny statistik från BRÅ visar att allt färre faller offer för dödligt våld i Sverige, vilket naturligtvis är mycket glädjande.

Totalt dödades 91 personer under 2006. Under de sju första åren av 2000-talet dödades i genomsnitt 10 personer färre per år än under decenniet innan. Jämför man med 80-talet är minskningen ännu större; 17 offer årligen.

Det är annat än de siffror och tendenser tidningen Världen Idag har lurat sina läsare med under sina kampanjer som gått ut på att visa att det dödliga våldet ökar, till exempel i denna artikel (med tillhörande ledare) apropå att den dåvarande justitieministern Thomas Bodström KU-anmälts av Tuve Skånberg för sin (de facto korrekta) uppfattning om brotsstatistiken:

Våld med dödlig utgång förekom 1975 i 135 fall. 2003 var siffran 191. Ökningen är alltså drygt 40 procent och inte noll, som justitieministern uppger.

Läser man statistiken på ett korrekt sätt är siffran för 2003 inte 191, som Carin Stenström uppger i sin artikel, utan 82. Om man avsiktligt avstår från att läsa det finstilta i statistiken, kan man få den att bevisa vad som helst.

Här ligger några andra texter om Världen Idags kreativa förhållande till brotsstatistik:

Världen Idag och brottsstatistiken

Världen Idag och statistik. Igen...

Etiketter: ,