tisdag, juli 24, 2007

Muhammed-debacle 2.0

Konstvärlden och massmedia gör allt för att tiga ihjäl vad skulle kunna bli fortsättningen på Muhammed-skandalen. Det började med att konstnären Lars Vilks bjöds in till utställningen "Hunden i konsten" på Tällbergs hembygdsgård i Värmland. Vilks skickade in teckningar föreställande profeten Muhammed i skepnad av en rondellhund – ett tema Vilks jobbat med tidigare. Rondellhundar alltså. Timmarna före vernissagen i fredags plockades dock teckningarna ner, skriver Nya Wermlands Tidningar.

– Vi förstod först inte allvaret. Nu vet vi att det är en oerhörd kränkning att framställa profeten Muhammed som hund, säger Märta Wennerström som är utställningsansvarig.
Under fredagskvällen var hon i kontakt med både myndigheter och privatpersoner. Alla sa de samma sak: Plocka bort bilderna!
(Hur kan man INTE veta att hunden är ett orent djur inom islam???) Några dagar sedan skriver tidningens kulturredaktör den här ynkliga krönikan, som mest ojjar sig över stolleprovet att bjuda in en SKÅNSK konstnär till en VÄRMLÄNDSK utställning...

Så här skriver Vilks själv om saken på sin blogg:

Jag menar att det finns en del att göra för konsten inom religionsbranschen. Islam är inte på något sätt enastående. Den djupt suspekta rörelsen Opus Dei har såvitt jag vet inte fått någon uppmärksamhet från konstens sida. Och det finns naturligtvis hur mycket som helst att dra fram.

Men islam och Muhammed är intressant. Varför intar kulturlivet genomgående en beskyddande hållning till förlöjligandet av Koranens anhängare? Kanske kan det sammanfattas i att de ännu inte är mogna för sådan kritik.

Den vite mannen har koloniserat och brutaliserat samt utnämnt det västerländska upplysningsprojektet till norm. Därför bär nu västerlandet på en skuld och en skuldkänsla som får manifesteras genom tolerans och förståelse. Slutmålet är ändå klart nog: När objekten för denna toleransiver blivit mogna och tillräckligt bildade skall samma regler gälla för dem som för västerlänningar. (Ur inlägget den 22 juli, länk nedan.)

Jag tror Vilks har helt rätt här. Kulturlivets beskyddande hållning är ett resultat av västerländskt självhat och postkolonialistisk skuld, men grundar sig i en människosyn som inte är mycket bättre än rasismen: nämligen att "de" måste skyddas från sina egna primitiva instinkter. Att "de" måste särbehandlas eftersom att "de" inte är tillräckligt sofistikerade att hantera yttrandefrihet. Nedlåtande välvilja à la Tintin i Kongo. Vilks utvecklar resonemanget i en intervju i Svenska Dagbladet:
- Religion ska kunna estetiseras. Och det finns ingen religion som ska undantas. Hos en del finns inställningen att eftersom islam inte hunnit så långt i sin utveckling så ska den behandlas som ett barn. Andra ger islamisterna stöd för att de är fiendens fiende, d v s USA:s. Ingen tar diskussionen.

På bloggen resonerar Vilks kring varför han inte tror att det blir uppståndelse Muhammedbilderna den här gången:

Genom att avbilda Mohammad i alla tänkbara skepnader blir det snart meningslöst att försöka göra något åt det. De stora kanonerna har redan avfyrats och det är osannolikt att någon är intresserad av att genomföra ytterligare fyrverkerier. Islam kan lika lite som andra religioner kräva någon särbehandling. Alla religioner kan kritiseras och kränkas. Men inte hur som helst. Det handlar också om vilka intentioner och ideologier som ligger bakom. (Ur inlägget den 23 juli)

Personligen tycker jag varken att Vilks är hjälte eller niding i det här fallet. För närvarande är jag utled på hela yttrandefrihet-kontra-respekt-diskussionen. (Därför är det i och för sig bra att någon orkar ta tag i den igen...) Jag är inte ute efter kompromisslösa och kategoriska förhållningsregler, utan tycker att varje fall är unikt och måste bedömas för sig. Och i det här fallet tycker jag inte att Vilks går för långt. Som konst är teckningarna dessutom helt OK – särskilt den där Muhammed är på besök på Carlsbergs bryggeri i sällskap med HC Andersen.

Men jag vill också passa på att understryka att museum självklart har rätt att tacka nej till konst som inte bedöms hålla sig inom ramarna för utställningen. Om nu tanterna på hembygdsgården hade tänkt sig en trevlig och okomplicerad utställning, så låt dem för Guds skull få ha det utan att utnämnas till rikshaggor och undfallande islamistkramare. Om de hade refuserat bilder av groteska sexlekar i en utställning på temat "Kärlek" hade jag inte heller blivit särskilt upprörd. Det är skillnad på en hembygdsgård och en konsthall.

Det är värt att notera att varken av Dagens Nyheter eller Aftonbladet hittills har berört saken – TROTS värsta sommartorkan i nyhetsfloden. Knäpptyst även på kultursidorna... (Med reservation för att saken tagits upp i papperstidningarna.)

Lars Vilks blogginlägg i kronologisk ordning:

21 juli Mot framtiden: Konstens gränser
Massor av kommentarer. Dock inte från det vanliga klientelet på Vilks blogg - konstelitisterna drar sig tydligen ur när det börjar hetta till om öronen - utan mest stå-på-dig-hälsningar, fy-på-dig-uppläxningar och raljanta sverigedemokratkommentarer. Även ett och annat (fejkat eller autentiskt) hot.

22 juli Mot framtiden. Del 2 (av 2)

23 juli Hunden den är oren den

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vilks säger: "Genom att avbilda Mohammad i alla tänkbara skepnader blir det snart meningslöst att försöka göra något åt det. De stora kanonerna har redan avfyrats och det är osannolikt att någon är intresserad av att genomföra ytterligare fyrverkerier."

Den där gissningen tror jag inte en sekund på. Om vi använder ett exempel som ligger oss närmre. Homosexuella har uppträtt i alla möjliga skepnader, inte minst varje år under en vecka i stockholm, under många, många år, men ändå står nazister där med sina pedofilplakat. Folk vänjer sig inte vid att känna sig provocerade, de väljer aktivt att hålla förorättelsen bubblande, älskar det och drivs av det. Och när yngre generationer ser att det är ok att få utlopp (för Gud vet vad) på detta vis så kommer de att ta efter. Hologramplakat från nanoimplantat i handlederna fast med samma gamla indignation kommer att följa. Likaså kommer e-postade fatwor mot nya klonade cyborgRushdies fortsätta att ta sig förbi spam-filtren, och en och annan brandbomb kommer att kastas mot någon ambassad (så retro).

tisdag, juli 24, 2007 11:23:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Lars Vilks Muhammedrondellhund ska visas i Bohuslän i stället:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=34007&a=873077

onsdag, juli 25, 2007 12:37:00 fm  
Blogger Robert Cumming said...

Kulturlivets beskyddande hållning är ett resultat av västerländskt självhat och postkolonialistisk skuld, men grundar sig i en människosyn som inte är mycket bättre än rasismen: nämligen att "de" måste skyddas från sina egna primitiva instinkter.

Det verkar vara samma argument som att hävda att homovänlighet mest bara beror på att folk försöker vara pk och förnekar sina egna äckelkänslor. Postkolonialistisk insikt behöver väl inte innebära skuld och självhat. Jag tycker det borde räcka med att man inser att världen är mindre än det var förut och att man behöver ha rejält på fötterna om man ska hålla på med satir och samhällskritik (eller för den delen konst) över nations- och religionsgränser.

Det verkar som om Vilks tänkt sig (det svenska?) konstetablissemanget som målgrupp. Mot resten av världen är han ett troll. Gör han i den meningen något som inte Bjarne Melgaard redan gjort?

onsdag, juli 25, 2007 9:25:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tycker att Vilks kan göra om Märta Wennerström till en rondellhund...

Seriöst, muhammed är stendöd kall. Stoft, kanske några ben. En förvirrad dåre som gjorde vad som föll honom in... varför över huvudtaget bemöta en sådan bullshit-artist med respekt är idioti.

Vilks borde ställa ut sina saker på nätet :)

onsdag, juli 25, 2007 11:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

har själv inte funderat så mycket på huruvida vad som anses orent har stöd i koranen....efter att ha hittat detta så kanske man ska ta sig en titt igen!

http://www.islamicproductions.com/Swedish/Djur.html


ygdrar

onsdag, september 19, 2007 10:29:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home