onsdag, juli 25, 2007

Om yxattacken på Sveavägen

Förra veckan dömdes den 30-åring som satte en yxa i ryggen på en RFSL-anställd i Stockholm till rättspsykiatrisk vård. Aftonbladets Malin Nord skrev en bra artikel om rättegången och här kommer ett utdrag ur den:

Den 28 maj går en 30-årig man in på en arbetsplats i Stockholm. Han har en yxa i väskan. När ingen ser attackerar han en anställd kvinna bakifrån och hugger henne i ryggen.
– Jag ville tillfoga någon form av kroppsskada, inte döda henne, säger han i rättssalen.

Sal 44 i Stockholms tingsrätt är så fullsatt att vissa måste sitta på golvet, andra delar stol. De flesta är vänner och arbetskamrater till kvinnan som arbetar som kurator på Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Rättegången handlar inte bara om våldet som 30-åringen utsatte kvinnan för, utan också om demokrati och yttrandefrihet - om alla människors rätt att älska vem de vill. Även den åtalade 30-åringen tycker att rättegången handlar om yttrandefrihet. Hans språk är omständligt och högtravande, rösten full av övertygelse och tom på empati:
– I tio års tid har jag sett hur samhället har förhärligat homorörelsen. RFSL arbetar med att inskränka de mänskliga rättigheterna för människor som inte tycker som dom.
Mest irriterad är han över att ingen har protesterat tidigare.
– Jag har aldrig sett en enda insändare som varit kritisk mot RFSL. Jag har hamnat i ett känslomässigt hörn eftersom det inte finns möjlighet att ventilera det här.
Droppen som fick bägaren att rinna över var när lagen om hets mot folkgrupp utvidgades för några år sedan till att även gälla homosexuella.

30-åringen har på sig häktets gråa mjukiströja och byxor. Han sitter lätt tillbakalutad i stolen med ena kinden vilande i handen. Han skrattar till varje gång rätten ställer en, enligt honom, dum fråga.
– Jag gick till kansliet på Sveavägen med mitt lilla tillhygge.
– Yxan, menar du, frågar åklagaren.
– Ja, just det. Jag behövde någon form av redskap för att utföra min manifestation.
30-åringen planerade sitt brott i flera månader. Han sade till och med upp sin lägenhet eftersom han skulle ange sig själv till polisen. Målet var först att skada någon på RFSL i Göteborg, men han klarade inte av att genomföra det. I stället tog han bussen till Stockholm. Där blev han insläppt i RFSL:s lokaler och visades runt av personalen. När en kvinna kom ut i pentryt tog han snabbt upp sin yxa ur väskan. Den träffade henne i ryggen. Men tack vare att hennes kollega lyckades dra bort gärningsmannen klarade hon sig undan med hudrispor och sårskador.

"Känslomässigt hörn" eftersom det inte finns möjlighet att ventilera kritik mot RFSL? Inga RFSL-kritiska insändare? Hur kan han ha missat det? Jag har själv bemött sådana. Det finns kritiska böcker, tidningar och webplatser. Det är bara att förkovra sig.

30-åringens verklighetsuppfattning och föreställningar om homorörelsen är identisk med den bild som antigayaktivister och den kristna högern gör allt för att sprida och befästa. Och OM denna bild av homorörelsen är korrekt, är det varje sann demokrats och frihetsälskares plikt att utföra manifestationer av det slag som 30-åringen gjorde. OM homorörelsen är totalitär, frihetsbegränsande, förtryckande och antidemokratisk, kan den självfallet inte bekämpas med demokratiska medel. Då behövs det en Stauffenberg.

Etiketter: